15. helmi, 2019

Kastel Stari

5 - 14 C

Pilvistä, keltainen varoitus tuulesta

On perjantai ja kun koko viikko on annettu vinkkejä ja oheita lomalle Dalmatiaan, tarkemmin vielä tähän Splitin ympäristöön, lienee syytä vetää setti yhteen. Lyhyesti mutta kattavasti. Tarkemmat höpinät asioista löytyvät kun skrollaa aikaisempiin blogeihin.

Miten

Miten sinne pääsee? No, vaikkapa lentämällä Splitin kentälle. Suorat lennot Suomesta alkavat huhtikuun alusta ja jatkuvat lokakuulle. Tuon ajan ulkopuolella pomppien. Eli välilaskuilla.

Jos ilmastonmuutos ja lentoliikenteen päästöt ahdistavat mutta olette kuitenkin päättäneet lentää, kannattaa viettää kohteessa pidempi aika. Joko täällä Dalmatiassa tai muualla Kroatiassa. Pitkä loma kun vähentää todistettavasti hiilijalanjälkeä. Minullakin tulee ihan kohta kolme vuotta täyteen. Tai tulkaa omalla autolla. Via Baltica -reittiä tai Saksan läpi ajellen. Myös bussilla tai junalla pääsee. Jos on aikaa. Ja hermoja.

Minne

Lentokentältä vasemmalle. Kroatian mittapuussa suurkaupunki Split. Sieltä löytyy kaikki mitä lomaltanne odotatte. Ja helposti, sillä Split on helppo ottaa haltuun. Ihmisiä on paljon, mutta niin on tarjontaakin. Ja valikoimaa. Mutta myös ruuhkia. Ja jonoja. Varsinkin seonkiaikana.

Kentältä oikealle. Viehättävä pikkukaupunki Trogir. Jos haluatte viettää lomanne hieman rauhallisemmassa ympäristössä. Trogir on suosittu kohde sesonkina, joten ihmisiä, jonoja ja hässäkkää riittää.

Kaiken tämän välissä on Kaštela. Kaupunki joka muodostuu seitsemästä pienestä kylästä. Jotka kaikki erilaisia ja omalaatuisia. Reissu niin Splitiin kuin Trogiriin vie vain puolisen tuntia eikä turisteja ole niin paljon kuin suuremmissa kohteissa. Hinnat ovat hieman edullisemmat. Kaštela, kyläkohtaisesti, on tarkemmassa esittelyssä ensi viikolla. Näillä sivuilla, tässä samassa osoitteessa.

Asuminen

Vaihtoehtoja on laajalla skaalalla. Löytyy yksityismajoitusta, löytyy apartementosta, löytyy hostelia ja hotellia. Yhdestä tähdestä viiteen tähteen. Uima-altaalla ja merinäköalalla tai ilman. Onpahan joku kuulemani mukaan jopa sohvasurffanut täällä. Mitä ikinä etsittekin tai mihin budjetti venyy, majoituvaihtoehto löytyy taatusti. Huomioikaa huippusesonki heinäkuusta syyskuulle, jollloin useat paikat ovat täynnä. Ja hinnat korkeimmillaan. Kannattaa siis varata ja tulla ajoissa.

Mitä sitten

Mitä sitten kun vihdoin loma alkaa ja löydätte itsenne täältä? En minä tiedä. Vaihtoehtoja on paljon. Niitä on niin paljon että löydätte taatusti juuri vaihtoehdon mikä tekee juuri siitä teidän lomasta oikean loman. Jos haluatte istua baareissa, bilettää ja bailata, paikkoja löytyy. Syödä hyvin? Vaeltaa vuorilta? Kalastaa? Katsella nähtävyyksiä? Viettää aikaa rannalla ja ruskettua? Shoppailla? Tavata uusia ihmisiä? Nauttia elämästänne? Kokea lomaromanssin? Kaikki tuo, kyllä. Kyllä onnistuu. Kunhan vaan päätätte että missä. No, ehkä romanssi on hieman siinä ja tässä, mutta toki sekin on mahdollista. Kai.

Lopuksi

Hirmu vaikea kertoa asioista kun ei tiedä mikä ketäkin kiinnostaa. Siksi tämä tarina liikkuu yleisellä tasolla. Jos/kun lisäkysymyksiä, ideoita tai muuta ihmettelyä pompsahtelee mieleen, olkaa yhteyksissä. Niinkuin olette olleetkin. Kaivellaan yhdessä sitten taas juuri ne teidän lomaanne liittyvät ja vaikuttavat asiat. Koska kyse on kuitenkin teidän lomasta.

Näin tälle viikolle. Kiitos mielenkiinnostanne, teitä on tällä viikolla ollut jälleen ennätysmäärä. Dalmatia tuntuu siis kiinnostavan. Ensi viikon alkuun on luvassa listaus nettiosoitteista josta saatte lomanne suunnitteluun liittyvää lisätietoa ja apuja. Linkeissä on majoitusvaihtoja, liikkumiseen liittyviä linkkejä ja aivan yleisiä tietosivustoja ja -palstoja. Kaikki tämä siis maanantaina kommenteilla ja lukusuosituksilla varustettuna .

Nyt oikein hyvää viikonloppua kaikille. Tulkaa ensi viikolla takaisin suunnittelemaan lomaanne. Tietopaketointi jatkuu tuolloin maanantain linkkilistauksella. Tiistaista eteenpäin esitellään Kaštelaa. Joten siihen asti siis.

14. helmi, 2019

Kastel Stari

5 - 14 C

Puolipilvistä

Torstai ja matkaopasviikon viimeinen osuus, osa neljä. Joku voisi väittää että nyt meni väärinpäin tai ainakin heikunkeikun kun maanantaina ja tiistaina käsiteltiin mitä kohteessa kannattaa tehdä, eilen keskiviikkona reissattiin kohteeseen ja vasta tänään puhutaan itse kohteista. Vaan semmoista se välillä on, aina se ei mene ihan järjestyksessä. Sitäpaitsi huomenna perjantaina, oppaan yhteenvedossa, voin hyvinkin käydä asiat oikeassa järjestyksessä. Tai sitten en. Sen näkee sitten. Jännä katsoa mitä se näppis tuottaa. Ja missä järjestyksessä.

Heti tähän alkuun korjaus eiliseen tekstiin. Kirjoitin, että Kroatia ei kuulu Schengen -alueeseen ja matkustusasiakirjana pitää olla voimassa oleva passi. Että vain passi kelpaa. Käsi ylös virheen merkiksi. Jälleen kerran. Poliisit.fi sivu kertoo että Kroatia hyväksyy matkustusasiakirjaksi myös virallisen henkilökortin. Myös sillä siis pääsee. Kiitos aktiivisille lukijalleni korjauksesta. Mutta. Iso mutta. Suosittelen, ja suosittelen vahvasti, että luotatte siihen passiin. Se toimii varmasti. Vaikka Suomen poliisi, lähetystö, Ulkoministeriö ja Euroopan Unioni kertovat henkilökortin kelpaavan, en välttämättä menisi takuuseen että herra tai rouva rajavirkailija Kroatian rajalla on tästä tietoinen. Siksi passi. Se kelpaa hänelle varmasti. Vaikka olisi vähän huonompi päivä.

Sitten päivän aiheeseen. Että minne sitä kannattaa suunnistaa kun se loma vihdoin koittaa? Julistin jo maanantaina, ja julistan edelleen, että tämä teksti ja koko tämä sarja käsittelee Dalmatiaa. Ja Dalmatiassakin lähinnä Splitin ympäristöä. Muut alueet ympäri maata ovat taatusti tutustumisen arvoisia, mutta minä en niistä kirjoita. Koska en voi. Koska en ole käynyt siellä. Enkä halua kirjoittaa, en kehua, en suositella enkä haukkua jotain mitä en itse ole kokenut. Siksi en myöskään julistaudu Kroatian asiantuntijaksi. Sillä minä en ole Kroatian asiantuntija. En minä tunne tätä maata. En todellakaan. Niitä asiantuntijoita ja kaikesta kaiken tietäviä löytyy kyllä ympäri interwebbiä kun pikkaisen surffaatte. Minä tunnen vain nämä omat seutuni. Enkä niitäkään kovin hyvin. Siitä huolimatta kutsun teidät lomalle Dalmatiaan. Ihan tänne Splitin seuduille.

Split on Dalmatian suurin kaupunki. Se on Zagrebin jälkeen maan toiseksi suurin kaupunki hieman vajalla 180.000 asukkaallaan. Split sijaitsee niemellä joka tarkoittaa sitä että kaupunki on verrattain helppo ottaa haltuun. Kaikki nähtävä, koettava ja tarvittava on verrattain pienellä alueella joten lähes kaikki on saavutettavissa jalkaisin. Jos ei ole, julkinen liikenne toimii. Hyvin.

Kaupungista löytyy kaikki mitä lomallanne tarvitsette. Siellä on uimarantoja ja nähtävyyksiä, siellä on ravintoloita, siellä on baareja ja turisteja. Joidenkin mielestä jo liikaakin turisteja. Varsinkin sesonkiaikaan. Mikä aiheuttaa ruuhkia, jonoja ja sen että hinnat nousevat. Hinnat nousevat majoituksissa, ravintoloissa ja muissa palveluissa. Joten teitä on varoitettu. Huippusesonki on muuten heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Tuona aikana ihmisiä on paljon, hinnat ovat tapissa ja ruuhkia riittää.

Muita vaihtoehtoja lomanviettopaikaksi tässä meidän huudeilla on useita. Jotain löytyy kuulemma Splitin eteläpuolelta, mutta aivan kuten tuolla edellä totesin, kun en ole siellä käynyt, en halua niistä kirjoittaa. Samasta syystä jätän rannikon, kuulemani mukaan todella upeat, saaret käsitelemättä. Sen sijaan Splitin pohjoispuolella, lentokentän ja itse kaupungin välissä, sijaitsee äärimmäisen suositeltava kaupunki nimeltään Kaštela. Joka sattuu olemaan myös kotikaupunkini. Kaštela on levittäytyy Adrianmeren rannikolle ja koostuu seitsemästä pienestä keski-aikaisesta kylästä. Kylät ovat kaikki omanlaisia, niillä on omat linnansa, uimarantansa, rantakatunsa ja vanhat kaupunkinsa. Näkemistä ja kokemista siis riittää. Matka kentältä on lyhyt, hinnat edullisemmat kuin Splitissä, palvelut pelaa eikä iso kaupunki ole kuin reilun puolen tunnin bussimatkan päässä. Kannattaa pitää vahvasti mielessä kun lomakohdettanne valitsette. Apua, ohjeita, vinkkejä ja jopa opas -palveluita löytyy. Kunhan kysytte. Kaštela tulee saamaan myös ihan oman blogikirjoituksen, tai sarjan niitä, myöhemmin tässä keväällä. 

Lentokentältä pohjoiseen löytyy Unescon maailmanperintökohdekaupunki Trogir. Pieni, ihastuttava paikka. Joka on sesonkina tupaten täynnä turisteja. Kannattaa silti vierailla ja tutustua. Jopa mahdollisesti asustaa. Trogirista eteenpäin avautuu sitten järjettömän kaunis, siis ihan oikeasti nätti, maisemareitti Adrianmeren rannikkoa pitkin pohjoiseen. Matkalle osuu useita pikku kyliä kuten Marina tai saarikaupunki Primošten. Tie päättyy lopulta kaupunkiin nimeltä Šibenik, joka on lähes yhtä hieno paikka kuin Kaštela. Jos retkeilyttää, retkeilkää Šibenikiin. Suosittelen vahvasti. Kaupungissa on todella hieno ja laaja vanha kaupunki sekä pitkä, upea rantabulevardi. Eikä, ainakaan vielä, ihan kovin kauheasti turisteja.

Näin tälle päivälle. Ja näin kohteista. Jos, ja kun, kysymyksiä heräili, saa kysyä ja ottaa yhteyttä. Minä vastailen ja jos, tai kun, en jotain tiedä niin selvitettellään asia.

Huomenna yhteenveto koko viikosta joten jos ette ole jaksaneet lukea viikon jorinoita kokonaan läpi, pääsette tuolloin helpommalla lukemalla vain yhteenvedon. Se huomenna siis. Aamulla. Nähdään silloin.

13. helmi, 2019

Kastel Stari

3 - 10 C

Osittain aurinkoista, keltainen varoitus tuulesta

Jatketaan opastusta ihan kohta, sitä ennen todettakoot että nyt on viikatemies häärinyt hieman liian ahkerasti. Viime aikoina tältä meidän taajuudelta on hävinnyt monta kaikille tuttua tyyppiä. Ensin lähtivät Harri Marstio ja Ismo Kallio, sitten Suomea ja muutakin maailmaa järkytti Matti Nykäsen poismeno ja eilen saimme uutisen että Olli Lindholm on hänkin vaihtanut hiippakuntaa. Nykäsmäisesti todeten, kuolema kuuluu elämään mutta näissä viimeaikaisissa lähdöissä ajatuksia herättää niiden yht'äkkisyys ja se että kaikki edellä mainitut henkilöt kuuluivat tavalla tai toisella omaan sukupolvikokemukseen. Vähän niinkuin että vierestä viedään.

Vaikka en ole, enkä ole koskaan ollut, mikään suuri Yö -yhtyeen fani niin kyllähän Lindholmin kuolema kosketti. Tavallaan hän, ja koko orkesteri, on aina ollut olemassa. Kuulunut elämään. Vaan eipä kuulu enää. Rauha Ollin muistolle. Toivottavasti siellä yläkerran yhtyeessä on kova meno ja meininki. Ei pitäisi ainakaan jäädä soittajakavereista kiinni.

Sitten takaisin viikon alussa aloitettuun matkaoppaaseen. Josta on jäänyt puuttumaan oleellinen seikka. Nimittäin se, että miten tänne pääsee. Olen kirjoittanut maanantaina ja tiistaina asioista joita kannattaa tehdä kun se loma on jo alkanut,mutta perusjutut ovat jääneet käsittelemättä. Tänään niistä lyhyesti.

Dalmatiaan pääsee lentokoneella. Suomesta Splitin kentälle lentävät Norwegian ja Finnair suoraan. Norwegian aloittaa huhtikuun alussa ja Finnair kuun puolessa välissä. Molempien sesonki päättyy syyskuun lopulla. Ennen huhtikuuta ja syyskuun jälkeen perille pääsee pompuilla eli välilaskuja tehden.

Muistakaapa että Kroatia ei kuulu Schengen -alueeseen. Tarvitsette siis voimassa olevan passin. Henkilökortilla homma ei onnistu. Eikä ajokortilla, joka ei ole enää virallinen henkilötodistus.

Puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta ja lentomatkailun päästöistä. Jos ahdistaa, maatakin pitkin pääsee. Oma auto on aina mahdollisuus. Vaihtoehtoreittejä ovat esimerkiksi via Baltica tai Saksan läpi ajelu. Molemmat toimivat, Saksassa tosin saattaa olla hieman ruuhkaista. Myös bussilla ja junalla pääsee jos on aikaa matkustaa parisen vuorokautta ja hermoja notkua asemilla vaihtoja tehdessä parista tunnista yli kuuteen tuntiin. En suosittele, varsinkaan jos olette lähdössä reisulle pienten lasten kanssa.

Iäisyysaihe. Rahanvaihto. Missä se kannattaa? Onko se turvallista? Valmiiksi Suomessa vai vasta kohteessa? Toimivatko kortit? Entä automaatit? Voiko kortilla maksaa? Nämä kysymykset lisääntyvät aina keväisin kun lomat lähenevät. Joten vastataan. Jälleen kerran.

Nyrkkisääntönä voitanee pitää että rahaa kannattaa vaihtaa Suomessa valmiiksi tasan sen verran mitä laskee tarvitsevansa heti alkuun. Ja loput täällä. Pankissa. Siis ihan oikeassa pankissa. Jossa saattaa joutua hieman jonottelemaan, mutta saa palkinnoksi parhaimman kurssin. Toinen vaihtoehto, lähes yhtä hyvällä kurssilla, ovat rahanvaihtopisteet. Joita riittää. Niitä on katujen varsilla, niitä on ostoskeskuksessa, niitä vähän siellä sun täällä. Eli lyhyesti, Suomesta mukaan sen verran että saa matkan kentältä majapaikkaan maksetuksi ja iltaoluen, ensimmäisenä lomapäivänä sitten euronipun kanssa lähimpään pankkiin tai rahanvaihtopisteelle. Ja eurot kuniksi.

Seinästä saa lisää. Visa -tunnuksella varustettuja automaatteja riittää, itseasiassa Kroatiassa on EU:n korkein pankkiautomaattitiheys. Kortit käyvät yleisesti, eivät kuitenkaan välttämättä ihan pienimmissä kahviloissa tai myymälöissä. Kannattaa kysyä jo sisälle/terassille astuessa että toimiiko teillä kortti. Välttyy turhasta juoksemisesta lähimmälle automaatille.

Muita yksityiskohtia. Kraanavettä voi juoda. Jos omistatte yliherkän vatsan, juokaa pullovettä. Sitä saa kaupoista tai kioskeista, kuplilla tai ilman. Mutta kraanastakin valuu siis juotavaa.

Marketit avautuvat yleisesti aamuisin kello 07.00 ja ovat auki 21.00 asti. Joka päivä. Pienemmät kaupat saattavat sulkea hieman aiemmin, sunnuntaisin ne menevät kiinni jo kello 13.00. Kaikki kaupat ova kiinni ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Kaupassa käydessä kannattaa huomioida että hyllytys ei välttämättä ole ihan sama mihin Suomessa on totuttu. Kahvifiltterit saattavat sijaita vaikkapa vaippojen vieressä, eivät kahvihyllyssä. Muutoin valikoima on samankaltainen kuin Suomessa. Sillä erotuksella että maito-, hevi- tai lihahyllyt eivät ole kilometrin mittaisia. Eli valikoima saattaa olla hieman suppeampi kuin mitä se on Suomessa. Mutta kaikki tarvittava löytyy. Ja se ruokakerma, se on kroatiaksi vrhnja za kuhanje. Tämä on nimittäin se toiseksi eniten esitetty kysymys.

Isommat ostoskeskukset, joita löytyy Splitistä, noudattelevat markettien aukioloja. Valikoima on hyvä ja kansainvälisiä brändejä löytyy. Hintatasosta en osaa sanoa mitään koska en varsinaisesti ole shop-a-holic mutta lienee jonkinverran edullisempi kuin Suomessa. Käykää itse tutkimassa.

Näin matkaoppaan osa numero kolme. Huomenna torstaina on vuorossa kohde-esittelyt. Että minne sitä kannattaa suunnata. Ja miksi. Perjantain vedetään koko paletti kasaan. Näin on viikon teema pakettissa. Mutta huomenna siis uusi infopläjäys. Tervetuloa takaisin silloin.

12. helmi, 2019

Kastel Stari

5 - 11 C

Aurinkoista, keltainen varoitus tuulesta

Tervetuloa takaisin ultimaallisen matkaoppaan pariin. Eilen aloitettiin loma, etabloiduttiin Dalmatiaan, lomakohteeseen ja vedettiin heti alussa löysät pois. Tuo tarina löytyy eilisestä blogista, joka puolestaan löytyy pikkuisen alaspäin skrollaten. Tänään jatketaan siitä mihin eilen jäätiin. Liikutaan sinne sun tänne, otetaan aurinkoa ja istutaan baareissa. Ainakin.

Siinä hotellilla missä asutte, saattaa olla hienoa uimaranta. Tai jopa uima-allas. Ainakin ihan siinä lähellä jossain on taatusti viimeisen päälle trimmattu biitsi vuokrattavine aurinkotuoleineen ja ravintoloineen. Palvelu pelaa, parhaimmilla rannoilla jopa tuoliin asti. Ja maksaa. Maksaa paljon.

Mikäs siinä on itseään grillata muiden turistien seassa ja keskellä. Jos tykkää. Mutta on olemassa toinenkin vaihtoehto. Johon kannattaa uhrata ainakin yksi päivä.

Etsi kartalta pieni kylä rannikolta. Niitä täällä meidän seudulla riittää. Selvitä mikä bussi sinne vie. Pakkaa vesipullo, simmarit, uimakengät ja aurinkorasva reppuun. Hyppää bussiin. Kun pääset kylään, mene rannalla. Se ei ole hienohiekkainen laaja hiekkaranta, siellä ei ole kauniita rantaemäntiä jotka myyvät ylihintaisia aurinkotuoleja ja toimittelevat drinkkejä, saattaa hyvinkin olla ettei siellä ole muita palveluita kuin suihku. Kylmä sellainen. Mutta olet paikallisten keskellä. Eikä niitä palveluita kovin kaukaa tarvitse etsiä.

Kun nouset pyyhkeeltä ja kävelet kylän keskustaan, löydät palvelut. Löydät kahviloita, ravintoloita, kauppoja, leipomoita ja pikkuputiikkeja. Mene leipomoon, osta joku vastaleivottu usein vielä lämmin pikkupurtava. Siirry lähipuistoon istuskelemaan ja nauttimaan. Tai lähimmälle terassille. Tilaa kahvi ja nauti siinä samalla se leipomosta ostamasi pulla. Ei ne siitä siinä kahvilassa välitä. Taatusti saat rauhassa nauttia oman evääksesi. Kunhan et nyt mitään kolmen ruokalajin menuuta mukanasi tuo. Kahvin, joka on juurikin se sellainen pienen pieni kuppi paikallista kahvia jota suomalaisiin kahvisaaveihin tottuneet jaksavat aina ihmetellä, kylkeen voit ottaa šljivovican, paikallisen luumusta valmistetun rakijapaukun. Ihan vaan siksi että se tappaa bakteerit. Näin paikalliset perustelevat kyseisen juoman juontiaan. Totta onkin, kun olet näitä noin 40% snapseja riittävästi kipannut, ovat bakteerit kuolleet. Tai niitä ei enää huomaa. Tai niistä ei enää välitä.

Jos, tai kun, on kuuma ja jano yllättää, kannattaa maistaa paikallisia oluita. Ja unohtaa samantien Kroatian koffit ja karjalat eli Karlovačkot, Panit ja Ožujskot. Kokeile vaikka juuri Kroatian pahaaksi olueksi valittua Splitissä sijaitsevan pienen panimon Barbra -olutta. Sillä siinä kun jotkut muut alueet tässä maassa pullistelevat hyvällä oliiviöljyllään tai proscuitto -kinkuillaan, me Dalmaltiassa keskitymme olennaiseen. Panemaan hyvää olutta. No juu, toki meilläkin on hyvää proscuittoa ja todistettavasti maailman parasta oliiviöljyä. Kinkkua on tarjolla aina, joka paikassa ja jokaisella aterialla tilaisuudesta riippumatta. Oliiviöljyn parhaudesta minulla puolestaan on asiantuntijalausunto, joka todistaa aukottomasti että maailman paras oliiviöljy puristetaan juuri tuossa minun naapurissa sijaitsevassa öljypuristamossa. Ja löytyy minun keittiöstäni.

Mutta takaisin siihen lomaan. Bussit ovat siis oiva keino liikkua. Liikkuminen on mahdollista myös junilla, tosin niiden aikataulut ovat luokkaa joustavat. Mutta kyllä niilläkin pääsee, usein vieläpä sangen mukavasti täyteen pakattuun ja ahtaaseen linja-autoon verrattuna. Taksit ovat kalliita. Uber toimii. Ja on edullisempi. Lataa siis sovellus jo ennen lomaa. Suosittelen.

Ja lopuksi se autonvuokraus. Josta kysytään toiseksi eniten kysymyksiä. Eniten kysytään rahanvaihdosta. Mutta siis. Autolla liikenteessä. Ei, se ei ole jännää. Eikä villiä. Liikenne on aivan samanlaista kuin Suomessa. Autot pysyvät kaistoilla ja pysähtyvät punaisiin valoihin. Ne pysähtyvät myös suojateiden eteen. Mikä kannattaa huomioida. Ja päästävät sinut liikennevirtaan vaikka tulisit vasemmalta. Sen sijaan stop -merkki on vain ohjeellinen merkki. Se näyttää lähinnä vain sen että edessä on risteys. Jos joku sen eteen pysähtyy, hän on todennäköisesti turisti ja liikeellä vuokra-autolla. Joten ole tarkkana. Ole tarkkana myös mopojen, skoottereiden ja moottoripyörien kanssa. Koska niitä tulee vasemmalta, oikealta, ylhäältä ja alhaalta. Sinua on varoitettu.

Näin on raapaistu pikkaisen onnistuneen loman pintaa Dalmatiassa. On parin päivän aikana jaettu vinkkejä, ohjeita, näkemyksiä ja jopa muutaman varoituksen. Lisää saa kysyä. Minä vastailen. Oikeinkin mielelläni. Joten eikun suunnittelemaan. Ja kyselemään. Ja ihmettelemään.

Huomenna jatketaan. Aiheessa pysyen. Hieman uusilla näkulmilla. Tässä samassa osoitteessa. Samaan aikaan. Tulepa kurkkimaan.

11. helmi, 2019

Kastel Stari

8 - 13 C

Sadekuuroja, keltainen varoitus tuulesta

Oikein hyvää helmikuista viikonalkua itse kullekin. Suomessa taitaa työpaikoilla lomalistat kiertää, tai niitä odotellaan, ainakin siitä päätellen kuinka kysymykset, muu mielenkiinto ja kysymykset Kroatiaa ja Dalmatiaa kohtaan alkavat hiljalleen lisääntyä. Kuten nyt viikonlopuna. Eikä siinä mitään, kyselkää ihmeessä, minä koitan auttaa lomanne onnistumisessa niin paljon kuin kykenen. Johon liittyen, kiskaisinpa maanantaille ultimaattisen matkaoppaan. Luettuanne tämän ette tarvitsette enää muita ohjeita tai oppaita. Tänään osa yksi.

Painotettakoot heti alkuun, jälleen kerran, että seuraava koskee vain Dalmatiaa, tarkemmin Keski-Dalmatiaa, ja jos oikein tarkkoja halutaan olla, tätä Splitin ympäristöä. Jossain muualla Kroatiassa asiat ovat taatusti eri tavalla eikä näitä ohjeita voi, eikä saa, soveltaa siellä. Varmaan joku palsta tai sivu jossainpäin internetiä kertoo niistä seuduista enemmän.

Mutta kun se loma sitten vihdoin koittaa ja löydätte itsenne täältä meidän huudeilta, kannattaa kiskaista heti aluksi löysät pois. Kannattaa olla pari-kolme ensimmäistä päivää turistina. Isolla T:llä. Kulkekaa ympäriinsä kamera kaulalla ja kartta kädessä, osoitelkaa mielenkiintoisia asioita sormella, käyttäkää sitä hassunhauskaa 'Olen Lomalla' -paitaa, pysähdelkää ja poukkoilkaa sinne sun tänne täysin ennalta-arvaamattomasti. Käykää läpi kaikki ne asiat/paikat/ravintolat jotka teidän pitääkin matkanjärjestäjien, muiden asiantuntijoiden ja alan ammattilaisten mielestä käydäkin läpi. Koko touhuun, siis tuohon turistitouhuun, menee pari-kolme päivää. Sitten voitte alkaa nauttia lomastanne.

Se nauttiminen kannattaa aloittaa osallistumalla paikanpäällä paikallisen oppaan vetämälle paikalliselle opaskierrokselle. Se voi olla bussi, tosin aika usein nykyään se on opastettu kävelykierros. Tämä retki avaa kohdettanne aivan eri tavalla kuin leipääntyneen suomalaisoppaan vetämä opaskierros jossa vieraillaan tasan juurikin niillä paikoilla ja nähtävyyksillä joista olette jo netistä lukeneet ja jonne löydätte tarvittaessa itsekin. Paikallinen opas värittää tarinaa ja kierrostaan usein aivan uusilla ja sangen erilaisilla tarinoilla. Ja antaa hieman erilaisen näkökulman. Vie teidät paikkoihin jonne ette välttämättä itse eksyisi. Reissun jälkeen katselette lomakohdetta ja sen maisemia aivan uusin silmin. Lupaan.

Nyt on turistoitu. On kierretty pakolliset paikat ja käyty paikallisoppaan kierroksella jonka ansiosta päästy hieman pintaa syvemmälle dalmatialaiseen elämään ja sielunmaisemaan. On tullut aika alkaa elää sitä. Sitä paikallista elämää. Se kun on hieman erilaista kuin mihin siellä koti-Suomessa on totuttu. Eikös lomalla jonkinlaista muutosta etsitä?

Aloitetaan helpolla. Sovi tapaaminen jonkun paikallisen kanssa. Vaikka johonkin baariin. Ole ajoissa. Ole tasan ajoissa. Älä mene etuajassa äläkä myöhästy. Koska se tyyppi, se kroaatti, jota olet tapaamassa myöhästyy taatusti. Ole sinä ajoissa. Ja täsmällinen. Koska koulutus.

Kun siinä sitten odottelet sitä myöhässä olevaa deittiäsi, käy hakemassa pöytään tuhkakuppi. Todennäköisesti sitä ei ole siinä, onhan tupakointi 'kielletty' kahviloissa. Kroaatti polttaa. Varmasti. Koska kaikki kroaatit polttavat. Itse asiassa, jos sinä itse et polta, opettele. Jo ennen lomaa. Kun sitten olet täällä, vedä röökiä. Joka paikassa. Älä välitä jos ovella/seinässä on lappu jossa tupakointi kielletään, se on vain ohjeellinen kielto. Ei sitä kukaan noudata. Joten polta. Röökin vetäminen on helppo sitten lopettaa koneessa kotimatkalla. Tai viimeistään Suomessa, jossa tupakointi on lähes kriminalisoitu.

Opettele muutama fraasi kroatiaa. Ja käytä niitä. Älä suostu puhumaan englantia, saksaa tai mitään muutakaan kieltä. Puhu kroatiaa. Koska paikalliset eivät halua puhua sitä kanssasi, he kääntävät jutut aina englanniksi, niin anna takaisin samalla mitalla. Puhu kroatiaa. Vain kroatiaa. Jos ei muuten, niin siksi että se hauskaa. Ja hämmentävää. Kaikille.

Hyppää pois boksista. Älä mene sinne minne kaikki turistit menevät. Mene tasan toiseen suuntaan. Mene pikkukujille, mene pikkukyliin, mene kaikkein savuisimpiin baareihin ja kapakoihin. Mene sinne minne paikallisetkin menevät. Et välttämättä löydä marmorin hohdetta, et viimeisen päälle rakennettua tai suunniteltua lomaparatiisia, sen sijaan löydät ja vietät aikaasi aidossa ympäristössä aitojen ihmisten parissa. Voit viljellä niitä kroaatinkielisiä fraasejasi. Ja vetää röökiä. Taatusti edullisemmin kuin siinä suositussa baarissa siinä turistikadun varrella.

Näin saatiin matkaopas hyvään alkuun. Tai alkuun nyt ainakin. Huomenna jatketaan samalla teemalla, silloin vuokrataan auto tai jokin muu kulkupeli, mennään rannalle ja otetaan aurinkoa. Liikutaan sinne sun tänne. Ainakin. Joten tervetuloa takaisin jatkamaan lomaanne tähän samaan osoitteeseen. Huomenna. Samaan aikaan.