22. huhti, 2019

Kastel Stari

13 - 19 C

Puolipilvistä, illalla sadekuurojen mahdollisuus

 

Dalmatiassa alkoi pääsiäisenä kesä. Aurinko paistoi ja lämpöä oli reippaasti yli 20 astetta päivittäin. Ihmiset lähtivät liikkeelle. Kylä heräsi talviuniltaan. Rantakadulle putkahteli uusia terasseja, jäätelökioskit availivat oviaan, olipa rohkeimmat auringon palvojat jo rannalla makailemassa. Kuului joku käyneen jopa meressä vaikka veden lämpötila lienee vielä reippaasti alle 20 astetta. Kylällä liikkui paljon hukassa olevan näköisiä, kamera kaulassa ja vierasta kieltä puhuvia ihmisiä. Bongasinpa tämän kesän ensimmäisen ilman paitaa rantakadulla patsastelevan tyypinkin. Ja kuten usein näissä tapauksissa, vilkaisu peiliin olisi kyllä ollut paikallaan. Tai ihan pikkuinen ripaus itsekritiikkiä. 

Omassa henkilökohtaisessa elämässä kesän alku aiheutti sen että jalkaan vedettiin shortsit. Merkittäkööt aikakirjoihin siis että moinen merkkitapaus tapahtui tänä vuonna 19.04.2019. Vaikka yöt ovat melko vilpoisia. Herääpä ainakin kun käy Rockyn kanssa aamulenkillä 10-12 asteen lämmössä. Kun aurinko sitten nousee heti kuuden jälkeen vuorten takaa, nousee lämpötila samaa tahtia. Eli nopeasti. Yhdeksän jälkeen lämpöä on helposti jo 18-20 astetta.

Tuosta ripeästä lämpenemisestä minulla on aivan omakohtaisia kokemuksia. Heitin pääsiäisenä, pitkästä aikaa, kunnon lenkkejä. Kävelin rantoja, kävin eri kylissä, vanhoissa kaupungeissa ja kiipeilin vuorilla. Ja oli lämmin, sillä kun aamusella lähden kotoa, lämpöä on viitisentoista astetta. Lampsittuani vajaan tunnin sitä onkin jo yli 20 C. Ja sinä olet juuri kiipeämässä jotain vuorenrinnettä ylöspäin. Mutta se on mukavaa. Se on niin mukavaa että pääsiäisen aikaan kolmena päivänä matkamittariin kertyi 37,49 kilometriä, vaikka aloitin pitkänäperjantaina varovasti vain 11 kilometrillä. Siitä lenkit sitten hiljalleen pidentyivät samalla kun korkeuserot kasvoivat. Kävin lauantaina ja sunnuntaina 350-390 metrin korkeudessa rampaten noina päivinä ylämäkeä yhteensä lähes kaksi kilometriä. Mutta teki hyvää. Teki niin hyvää, että tänään lenkki jää väkisin väliin sillä jalat ovat muussina. Käytän päivän siis siivoukseen. Jospa sitä sitten huomenna taas pääsisi teputtamaan.   

Reissuilla lauloi kamera. Amerikkalaisen juurimusiikin lisäksi. Joka lauloi lähinnä korvissa. Kuvia kertyi kuvavarastoon, reippaan karsinnankin jälkeen, useampi sata jotka ovat ajan mittaan sitten jakelussa kaikissa jakelukanavissani eli Facebookissa, Instagramissa, kotisivujen kuvasivulla ja kuvat -palvelussa. Käykääpä kurkkimassa. Koitan jaotella ne niin ettei ihan joka paikassa pyörisi samat kuvat. Paitsi tietty ne parhaimmat.  

Koska kesä on nyt virallisesti auki ja shortsit jalassa, asiat muuttuvat. Ilmat lämpenevät, ihmiset ruskettuvat, vaatteet vähenevät ja blogin julkaisuaikataulu muuttuu. Olen kirjoitellut juttuja tähän asti tasaisesti viisi päivää viikossa, maanantaista perjantaihin. Nyt kun on kesä ja kaikilla paljon muuta, tahti löystyy hieman. Jutut ilmaantuvat tästä päivästä alkaen maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Näille päiville riittänee juttua niin että ei ihan jatkuvasti tarvitse kirjoittaa eikä lukea samoja asioita. Ainakaan kovin paljon.

Rocky ilmoitti minulle ettei jaksa enää blogata. Ja antoi luvan poistaa oman sivunsa näiltä kotisivuilta. Herra perustelee päätöksensä tarkemmin tässä blogissa lähitulevaisuudessa, mutta nyt Rockyn sivut ovat poistumassa. Tilalle tuli infosivu, sivu jossa käydään läpi usein kysyttyjä kysymyksiä ja annetaan niihin vastauksia.

Näin keväisin, kun se oma lomamatka Kroatiaan lähestyy, mieleen pompsahtelee luonnollisesti ja täysin ymmärrettävästi erilaisia kysymyksiä Joita sitten kysytään. Ja saa kysyä. Mielelläni niihin vastailen. Vaan kun niissä pyörivät usein, toistuvasti samat asiat. Näihin kysymyksiin on nyt siis saatavilla vastauksia kootusti. Tuolla:

usein kysytyt kysymykset (FAQ) 

 Jos sieltä ei löydy vastausta juuri siihen omaan, omassa mielessä pyörivään tai siihen omaan matkaan liittyvään kysymykseen, on edelleen sallittua kysyä yksityisesti. Kuten olette tehneetkin. Näin keväisin oikeinkin ahkerasti.

Tuota infosivua saa myös kommentoida vapaasti. Jos huomaatte että jotain puuttuu tai jos siellä on virheitä, ottakaa yhteyttä. Lisätään ja/tai korjataan. Sivua saa myös jakaa jos tarvetta ilmenee. Jos joku kyselee teiltä asioita. Antaa palaa vaan.

Näin siis toisena pääsiäispäivänä. Eli maanantaina. Juttua tuli vaikka taisin torstaina uhota että seuraava pläjäys ilmestyy vasta pääsiäisen jälkeen tiistaina. Mutta kun tuo uusi julkaisutahti niin pitihän se maanantain teksti tuottaa. Seuraava tulee sitten, uuden aikataulun mukaan, keskiviikkona. Nähdään sitten. Silloin äänessä on Rocky. 

18. huhti, 2019

Kastel Stari

11 - 21 C

Puolipilvistä, ukkoskuurojen mahdollisuus

 

Kohti pääsiäistä. Ja eilen lupaamaani breikkiä täällä blogissa. Sitä ennen pari juttua, vastaus kysymykseen ja yksi vahva suositus. Siitä sitten kohti kärsimystä. Sillä eikö pääsiäinen jonkinmoinen kärsimys ole? Eikö joku tyyppi aikoinaan kilkuteltu ristille, kuoli, haudattiin ja lopulta hilpaisi haudastaan menemään? Ehkä hieman vapaamielinen tulkinta pääsiäisestä, mutta lienee riittävän lähellä miksi ihmisillä on aivan liian monta vapaapäivää tässä kohta alkavan viikonlopun ympärillä.

Aloitetaan suosituksella. Yksi maailman aliarvostetuimmista yhtyeistä on vihdoin antanut luvan julkaista musiikkiaan Spotifyssa. Orkesteri nimeltä Slade ilmestyi striimauspalveluun vihdoin eilen. Suurimman osan yhtyeen kappaleista säveltäneet ja oikeudet niihin omistavat Noddy Holder ja Jimmy Lea ovat antaneet luvan julkaista bändin katalogin suoratoistopalvelussa pitkän pohdinnan jälkeen. Herrat tekivät vuonna 1973 muutaman kerran maailman parhaaksi joululauluksi valitun Merry X-mas Everybody -kappaleen ja elelleet mukavasti tuon yhden laulun tuomilla rojalteilla. Ei ole pahemmin ollut tarvetta suoratoistoille. Tuo biisihän on The Joululaulu, laulu jota ilman ei joulu tule, mutta rehellisyyden nimissä se soi viime jouluna eri kanavilla lähes rasittavuuteen asti. Mutta nyt ovat Holder-Lea, joita kappaleidensa nerokkuuden johdosta usein verrataan Lennon-McCarthy kaksikkoon, heltyneet ja Slade soi Spotifyssa. Vihdoin. Ja sitten se suositus. Kun ette kuitenkaan tunne bändiä, käykää tutustumassa. Kuunnelkaa muitakin biisejä kuin Cum On Feel The Noize tai Gudbuy to Jane tyyppisiä hittejä. Löydätte helmiä. Kuten How Does It Feel, Miles Out The Sea, pianokilkuttelu Find Yourself A Rainbow tai balladi Everyday. Ja paljon paljon muuta. Slade kun on/oli niin paljon enemmän kuin pelkkä glamyhtye joksi se edelleen jostain ihmeen syystä luokitellaan. Erinomaisen vahva kuuntelusuositus.

Sitten vastauksiin. Joku oli käynyt Splitissä, vuokrannut auton, ajellut ympäriinsä ja ihmetteli kun muut autot olivat ohitelleen oikealta ja vasemmalta. Kyseli että mikä mahtaa olla Kroatian liikennevalvonnan tilanne? Että onko täällä nopeusvalvontaa lainkaan? Kun kameratolppia ei ainakaan ollut näkynyt. Eikä tutkia.

Vastaan että on. Dalmatiassa on nopeusvalvontaa. Muusta Kroatiasta en tiedä sillä en edelleenkään tunne koko maata. Enkä näin ollen ole mikään 'Kroatian asiantuntija'. Niitä tyyppejä löytyy netistä aivan riittämiin. Mutta kyllä valvotaan. Nopeuksia valvotaan kameroilla, joita toki on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, niitä valvotaan tutkilla joita aina silloin tällöin näkee teiden varsilla ja niitä valvotaan siviiliautoilla, joiden näkee pysäyttelevän kaahareita melko usein. Ihmiset ajavat ylinopeutta, autoja varsinkin moottoriteillä saattaa sujahdella ohi melkoista vauhtia, mutta muutoin liikenne Dalmatiassa on leppoisaa. Vaan kun ajelette täällä, niitä rajoituksia kannattaa noudattaa. Sillä kyllä, riski tutkautumisesta on olemassa. Ihan oikeasti.

Jos lipsahtaa, tulee sakko. Sakon suuruus riippuu lipsahduksesta. Kuinka paljon yli sallitun lipsahti. Sakko maksetaan tienpäällä. Aivan virallisesti ja kuitilla. Mutta vinkki, jota minä en sitten ole kertonut. Kun poliisi pysäyttää ja kertoo teille kroatiaksi että ylinopeutta oli ja että nyt tulee sakko, kannattaa puhua englantia. Ja vain englantia. Ja olla ihan että nyt en kyllä ymmärrä. Ei nimittäin ole yksi eikä edes kaksi kertaa kun ulkkarikaverini ovat selvinneet tilanteesta kuivin jaloin koska poliisi ei ole joko osannut englantia tai yksinkertaiseti vaan jaksanut alkaa tehdä paperitöitä ja vääntämään ulkomaalaisen kanssa. On vain kohautettu olkia, pyöritelty päätä ja näytetty että eteenpäin.

Toinen kysymys koski kierrätystä. Se vaatisi pidemmän vastauksen johon nyt ei ole aikaa koska pääsiäinen, mutta lyhyesti loma-arkeen vaikuttava asia. Pullonpalautus. Joka ei toimi kuten Suomessa. Täällä ei ole mitään yhteistä palautuksia hoitelevaa tahoa kuten Palpa (tms), Dalmatiassa ollaan siis hieman eri tasolla kuin mihin olette tottuneet. Suurissa kaupoissa saattaa olla palautusautomaatti, useammassa ei. Yleisesti ottaen muovipullot otetaan vastaan kauppojen takahuoneessa, suurimpien sellaisten, mutta lasipullot pitäisi, ainakin teoriassa, olla ostettu samasta liikkeestä mihin niitä ollaan palauttamassa. Saattavat joskus kysyä jopa kuittia ostosta. Todellisuudessa, jos ostat vaikka olutta pulloissa ja sinulla on sama määrä tyhjiä pulloja kuin olet ostamassa, myymälä ottaa kyllä tyhjät vastaan eikä veloita panteista. Tämä riippuu, dalmatialaiseen tapaan, myymälästä ja jopa siitä kuka sinua sattuu palvelemaan. Että minkälainen päivä tyypillä on. Ei siis kannata rakentaa lomabudjettiaan puhtaasti pullojen palauttamisen varaan.

Näin. Eiköhän tämä ollut nyt tässä. Tämä viikko. Hyvää pääsiäistä ihan jokaiselle, ja jos satutte suuntaamaan meidän huudeille niin yhteyttä saa ottaa. Käydään vaikka kal.. kahvilla. Jos vietätte viikonlopun Suomessa, nauttikaa niistä vapaista.  Ja toisistanne. Minä saavun juttuineni takaisin tiistaina, sitten kun tämä kärsimys on saatu taputelluksi. Olkaa kiltisti. Ja pitäkää huolta.  

17. huhti, 2019

Kastel Stari

10 - 20 C

Aurinkoista

 

Olen kirjoittanut tätä blogia yhtäjaksoisesti vuoden 2016 alusta. Juttua on tullut tuutista ulos siis, pelkästään tämän osoitteen alle, lähes kolme ja puoli vuotta. Tahti oli aluksi joka päivä, jossain vaiheessa tiputin viikonloput pois mutta tekstiä on pamahtanut intewebbiin keskeytymättä. Lähes päivittäin. Ilman taukoja.

Lienen oikeutettu breikkaamaan. Hetkisen. Edes pääsiäisen. Joka muuten on nimetty kroatiaksi, kielellä jossa ei juurikaan vokaaleja tuhlata, näppärästi uskrs'ksi.  Naureskellessani paikalliselle kavereilleni tuota uskrs -sanaa, väittivät ettei suomalainen vastine, pääsiäinen, sen parempi/helpompi ole. Kaikkine ä -kirjaimineen. Makuasioita. Väittäisin.

Mutta siis. Jos tänään käytäisi läpi mitä täällä Dalmatiassa tapahtuu, vai tapahtuuko mitään, nyt pääsiäisen aikaan, huomenna torstaina lyötäisi viikko vielä nippuun niin sitten voitaisi huilata neljä päivää. Eli pe-ma. Ja jatkaa tiistaina sitten vanhaan malliin. Olisiko tuo ok?

Pääsiäinen on suuri juhla täällä. Jopa suurempi kuin joulu. Koska katollinen uskonto. Pääsiäinen näkyy ihmisten arjessa eri tavoin koko viikon, koko hiljaisen viikon. Esimerkiksi tänään keskiviikkona useissa paikoissa järjestetään ristikulkue, Kaštelassa se kulkee kaupungin kaikkien seitsemän kylän läpi illalla. Kirkot ovat päivittäin täynnä, mutta suurin asia taitaa loppujen lopuksi olla kuitenkin se että laskiaisena, tuhkakeskiviikkona, alkanut 40 päivän paasto päättyy nyt pitkäperjantaina. Saa taas syödä vapaasti. Ja juoda. Tai tehdä mistä ikinä onkaan pidättynyt tuon 40 päivän aikana. Virallinen 'sääntö' sanoo että paaston aikana ei saa nauttia kuin yhden kiinteä aterian päivässä mutta sen lisäksi ihmiset pidättäytyvät nykyisin myös ihan arkisista paheista. Joku lopettaa tupakanpolton, toinen kaljan tai rakijan juonnin, saattaapa  joku pidättäytyä jopa vieraissa juoksemisesta tai karkin syönnistä. Kuka mistäkin. Mutta nyt nuo piina on siis ohitse. Ja elämä jatkuu. Dalmatiassa tosin on yksi asia mistä kukaan ei luovu. Edes paaston aikana. Ja se on kahvi. Kaikesta muusta voidaan tinkiä, mutta kahville on päästävä. Nimenomaan kahvilaan. Ikinä kun ei ole niin kiire ettei olisi aikaa istahtaa tunniksi pariksi kahvikupin ääreen. Yhden. Pienen.  

Turisteille pääsiäinen näkyy ja kuuluu. Kirkkonkellot moukaavat, jos mahdollista, vieläkin useammin kuin tavallisesti. Jos majapaikkanne sattuu sijaitsemaan ihan minkä kirkon vieressä, niin onnea vaan. Huomioikaa myös se että ensimmäisenä pääsiäispäivänä, eli sunnuntaina, mikään paikka ei ole auki. Ei ainakaan aamupäivästä. Osa kahviloista ja ravintoloista saattaa avata iltapäivällä, mutta siihen ei kannata luottaa. Yleisesti ottaen paikat, siis kaikki paikat, ovat kiinni. Jos jotain ihan välttämättä tarvitsette, kannattaa etsiä huoltoasema. Ne saattavat olla auki. Muutoin kaupat, ostoskeskukset, baarit, kahvilat ja ravintolat ovat taatusti sulki. Ajelin vuosi sitten pitkin poikin ympäriinsä ja kuollutta oli. Jopa Splitissä. Joka kuitenkin on suurkaupunki Kroatian mittakaavassa.

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, homma jatkuu kuten normisunnuntaina. Suurimmat marketit ja ostoskeskukset ovat auki tavalliseen tapaan, pienet liikkeet joko kiinni tai auki korkeintaan aamupäivän (8-13). Baarit, kahvilat ja ravintolat ovat avoinna, tosin kannattaa huomioida että ne ovat myös melko täynnä. Moni suuntaan perheen, joskus jopa koko suvun, kanssa ulos syömään. Onhan tuo 40 päivän paastoaika päättynyt. Ja taas syödä. Ja touhuta muutakin mukavaa. Kuka mitäkin haluaa touhuta.

Liikenne toimii läpi koko pääsiäisen. Molempina pääsiäispäivinä Splitin julkinen liikkuu sunnuntain aikataulujen mukaan eli harvennetuin vuorovälein. Kannattaa huomioida jos jonnekin on matka. Takseja ja transefereita voi myös olla himpun verran tavallista haastavampaa löytää koska myös kuskit viettävät pääsiäistä. Eikä ole vielä oikein sesonki.

Pitkän viikonlopun jälkeen, jota myös pääsiäiseksi kutsutaan, elämä jatkuu sitten entisellään. Juttelin eilen useammankin meidän rantakadulla ravintolaa pyörittävän tyypin kanssa ja kaikilla oli sama näkemys. Kesän sesonki alkaa ensi viikosta. Se tarkoittaa sitä että kesäravintolat availevat oviaan, terasseja nousee ja muutoinkin palvelutarjonta laajenee. Jopa meidän kylän uimarannan jätskikioski on jo auki kuten kuvasta näkyy. Tämä on varma merkki kesästä. Tai ainakin keväästä. Ja kaikesta muusta kivasta. Jotka ovat aivan tuossa kulman takana.

Loppuun lyhyesti yhteenvetäen. Kun olette kyselleet. Pääsiäislomallanne täällä Dalmatiassa sunnuntai on hiljainen päivä. Todella hiljainen. Maanantaista alkaen asiat alkavat toimia, dalmatilaiseen tapaan vähän hitaamman puoleisesti, mutta kuitenkin. Palvelistat eivät välttämättä kaikki ihan vielä ole pystyssä, mutta ei täällä nälkään eikä janoon kuole. Ja paikkoihin pääsee. Ainakin suurimpaan osaan. Joten tervetuloa. Koska tiedän, että teitä on tulossa paljon nyt viikonlopun aikana.

Näin tänään. Huomenna siis vielä homma nippuun ja sitten muutaman päivän breikille. Monessakin asiassa. Mutta vielä kerran kiskaistaan. Joten tulkaapa katselemaan. Kiirastorstain kiirasjutut.   

16. huhti, 2019

Kastel Stari

10 - 19 C

Puolipilvistä, sadekuurojen mahdollisuus

 

On eletty yksi päivä uudessa maailmassa. Maailmassa jossa Demarit, Persut, Vasemmistoliitto sekä Vihreät juhlivat vaalivoittojaan sunnuntain eduskuntavaaleissa ja alkavat lunastaa lupauksiaan. Nelikkoa komppaa Kokoomus joka saavutti vähintäänkin torjuntavoiton. Nyt kun on kulunut jo yksi kokonainen päivä, voidaan katsoa miten se meni. Ja mikä on muuttunut.

Seuraavan eläkkeen maksupäivään on aikaa pari viikkoa. Pitää pikkaisen kiirettä kun pitää tilata uusi verokortti. Koska eläke nousee satasella. Kun tulot nousevat, tarvitaan uusi veroprosentti. Joka on pienempi kuin nykyinen sillä eläkeläisten tilanteeseen kiinnitetään selkeästi suurempi huomio. Koska he ovat rakentaneet Suomen. Ja äänestivät demareita. Heidän kyykytys pitää lopettaa.   

Seurailen Suomen menoa täältä hieman sivusta pienen matkan päästä, mutta olen kuullut että eriarvoisuus alkoi heti maanantaina vähentyä. Peran, joka lopetti peruskoulun kesken kun paras kaveri Stödökin lopetti ja on ollut siitä alkaen hanttihommissa, pätkätyön palkka nousee. On nimittäin väärin ja eriarvoistavaa että Pirkko ja Marja-Liisa, jotka toimivat vastuullisissa johtotehtävissä kansainvälisissä yrityksissä, nauttivat korkeampaa palkkaa kuin Pera ja Stödö. Sillä tuloeroja täytyy kaventaa. Muuten vaarana on poikien syrjäytyminen. Pera ja Stödö saavat lisäksi opiskelupaikat yilopistosta vaikka eivät niitä haluaisi. Opiskelu kun on paras keino syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ja  koska huomio pitää kiinnittää koulutukseen. Pera pannaan opiskelemaan metafysiikka ja Stödö naistutkimusta. Valtio tietää aina mikä kansalaisille on parasta. Myös Peralle ja Stödölle.   

Harmaa talous karsitaan kokonaan, kunhan joku keksii mitä se on, löytää sen ja keksii mitä sille pitäisi tehdä. Toimella rahoitetaan kaikki mitä mieleen tulee. Ja vähän päälle. Yritystuet siirretään palkkatueksi alle 3.500€ tienaaville. Kaikille Suomen kansalaisille, paitsi rikkaille, maksetaan kansalaispalkka. Tonni kuussa. Käteen. Myös turvapaikanhakijoille. Oli paperit kunnossa tai ei. Näin ehkäistään jälleen syrjäytymistä.

Terveydenhoidosta kuuluu hyviä uutisia. Hoitojonot ovat poistumassa ja sairaaloihin ja terveyskeskuksiin suorastaan tulvii uusia hoitajia ja lääkäreitä. Maanantaista alkaen kiirettömän hoidon jonot ovat enää hieman reilun vuoden  mittaisia, kiireelliseen voi hyvällä tuurilla päästä  alle puolessa vuodessa. Hoitoketjusta on poistettu kaikki, vain omaa voittoaan veroparatiiseihin siirtämään pyrkivät toimijat ja siirrytty takaisin vanhaan kuntavetoiseen systeemiin. Voidaan unohtaa sotet ja muut terveydenhoidon uudistukset. Kun homma kerran toimi 70 -luvulla, mitä sitä toimivaa systeemiä muuttamaan.

Myös ulkona kulkeminen on ollut terveellisempää maanantaista alkaen. Takkojen poltto on kielletty ja kaikkiin suuriin, miksei pienempiinkin, kaupunkeihin vievät moottoritiet ja muut tiet on poistettu käytöstä. Ei ole saasteita. On helppo hengittää. Ainuttakaan puuta ei kaadeta enää missään ikinä, näin kasvaa hiilinielu ja se puhdistaa Suomen ilmaa. Autokanta pienenee ja uudistuu silmissä sillä polttomoottori- ja dieselkäyttöiset autot on kielletty. Tai ainakin niillä ajamista rajoitetaan voimakkaasti. Kulkeehan metro, ja raitiovaunullakin pääsee näppärästi ihan joka paikkaan. Matti Maanviljelijä voi hankkia helposti vaikka sähköauton böndelle. Onhan maalaisilla rahaa. Ihan kohta, ehkä vielä tällä viikolla, kaikki autot ovat sähköautoja ja maailma pelastuu. Suomi ei tarvitse hiilivoimaa, ei fossiilisia polttoaineita, ei turvetta eikä varsinkaan turvevoimaloita. Sähkö tulee töpselistä.

Olen kuullut että kaduilla on nykyään todella turvallista. Siellä ei liiku yhtään vääränväristä tai  omituista kieltä molottavaa tyyppiä. Maahan ei pääse yhtään ulkomaalaista suomalaisten työpaikkoja ja naisia varastamaan.  Kyllä niihin avoimiin duuneihin suomalaisiakin löydetään kunhan aletaan maksaa kunnon palkkaa. Otetaan rahat vaikka harmaasta taloudesta. Kunhan ensin joku keksii mitä/mikä se on. Ja missä se lymyilee. Koulussa lauletaan Suvivirsi kuukauden päästä kevätjuhlissa. Vaikka väkisin. Sillä kaiken edelle pitää mennä Suomi, suomalainen ja suomalaisuus. Paitsi turisti. Varsinkin jos se tuo rahaa eikä tule mistään vinkuintiasta. Länsimaiset, valkoihoiset rikkaat turistit ovat tervetulleita. Siis käymään. Ei asumaan eikä varsinkaan duuniin. Ja kiinalaiset. Kun ne niiden ruoat on niin eksoottisia. Vähän niinkuin ananas pizzassa. Joka kuitenkin on ihan suomalainen ruoka. Koska meidänkin kylällä on Pertin pizzeria. Ja Pertti on sentään käynyt Italiassa.  

Höpö höpö. Ei se oikeasti noin mene. Oikeasti se menee niin että Antti Rinne keksii vihdoin mikä ero on miljoonalla ja miljardilla. Jussi Halla-aho tietää että on viisasta jättäytyä oppositioon koska sieltä voi räkyttää paljon vapaammin ilman vastuuta mistään. Vihreät miettii että mitä sitten kun Ville Niinistö lähtee Brysseliin eikä Haavistoa enää kiinnosta. Vassarit eivät mieti mitään koska Li Andersson. Ja Petteri Orpo menee ihan mihin hallitukseen tahansa jos pääsee valtionvarainministeriksi. Lupaukset ja vaaliteemat on unohdettu jo sunnuntai-iltana eikä ketään kiinnosta enää. Sillä äänestäjän muisti on lyhyt. Lupaillaan niille sitten neljän vuoden kuluttua taas kaikenlaista.

Eikä minun tarvitse vieläkään miettiä muuttoa takaisin Suomeen.    

15. huhti, 2019

Kastel Stari

11 - 20 C

Vaihtelevaa pilvisyyttä

 

Tapahtui perjantaina;  tietokone, siis se laite jolla kirjoitan näitä tekstejä, jolla tallennan ja käsittelen kuvia ja jolla pidän yhteyttä sinne sun tänne Suomessa, Kroatiassa ja somessa, kaatui. Sain sen toki uudelleen henkiin, mutta aina kun laite meni ns. lepotilaan, sitä herätellessäni ruutuun ilmestyi oheisessa kuvassa näkyvä kaatumisilmoitus. Ihmettelin että kyllä on ihmeellistä. Eihän tämä nykyajan elektroniikka kestä kunnolla edes kymmentä vuotta. About sen verran tuo läppäri oli minulla nimittäin ollut käytössä.

Tuli hätä. Koska elämä on netissä. Monta tärkeää asiaa tapahtuu nimenomaan online ja erilaisissa somekanavissa. Ja nyt on kone vetelemässä viimeisiään. Ellei peräti jo vedellyt. Pakko hankkia uusi. Koska hätätilanne. Sain  hankinnalle, ainakin osittaisen, luvan myös henkilökohtaisesta finanssivalvonnasta (inside, sorry).  

Lauantaina Splitiin. Ja tietokonekauppaan. Hieman epäillen koska tiesin etukäteen että hinnat eivät välttämättä ole kovin suotuisat. Kuinka käyttöjärjestelmä? Kroatiaksi? Näppikset? Kaikenmaailman suhu ässät, ceet ja zetat? Pitäisikö sitä tilata kone Suomesta jostain nettimyymälästä? Mutta entäs verot? Ja toimitus? Kaikenlaista pohdintaa siis. Mutta kun se vanha kone oli finaalissa. Pakko oli kekata jotain.

Nokkelimmat ovat jo varmasti päätelleet että kekkasin. Marssin myymälään, kysyin konetta ja kävelin ulos uusi läppäri kainalossa. Eihän minulla rahaa ollut, eikä varsinkaan varaa, mutta tekivät tarjouksen jonka kanssa voin elää. Jota voin maksella puhelinlaskuuni liitettynä. Korotta. Kone maksoin melko tarkkaan 3.000 kunaa eli himppasen reilut 400 €. En tiedä oliko se halpa vai kallis mutta ainakin olen tyytyväinen. Tyytyväinen siihen miten tämä uusi on minua ensimmäiset päivät palvellut, kuinka olen saanut siihen sovelluksia ja suurimman osan jutskista toimimaan. Olen sangen tyytyväinen myös siihen, että koneen kyljessä tuli rajaton mobiilidata joten kun surffailen, surffailu ei syö kiinteää nettikaistaani. Koska joskus saattaa olla useampikin kanava yhtäaikaa auki. Tuntuu, viikonlopun kokeilujen perusteella, toimivan hyvin. Niinkuin uuden koneen tietty pitääkin.

Oli jännää kun avasin uuden laitteen ensimmäisen kerran. Kone kysyi asennuskieltä, eli kieltä jolla se tulisi toimimaan. Ja koska oli jännää, ja kaikki piti tehdä touch padilla jonka käytössä en todellakaan ole maailman huippuja, räpelsin kieleksi slovakian. Slovakian! Minulla oli siis uusi vieras kone, uusi vieras käyttöjärjestelmä ja niiden käytöä piti opetella slovakiaksi. Ei siis edes kroatiaksi, vaan slovakiaksi! Ajattelin että no, helppohan tuo kieli on vaihtaa. Mutta ei slovakiaksi. Ei helppoa eikä yksinkertaista. Kikkailin sitten nettisanakirjan, ohjekirjan ja You Tube -videoiden avustuksella reippaan tunnin. Ja löysin oikean asetussivun. Vieläpä oikean valikon. Sain kielen vaihdetuksi. Vaihdoin sen ensin englanniksi kunnes mietin että olisiko suomea. Ja oli. Nyt minulla on kone, joka jossain kohdin puhuu slovakiaa, jossain toisessa englantia mutta pääsääntöisesti suomea. Elän siis sangen kansainvälisesti. Tässäkin.

Kun kielet oli saatu kohdalleen, tai ainakin lähelle sitä, oli helppo asennella lopput systeemit. Sain näppiksetkin tottelemaan suomea, tosin niin että äät (Ć), ööt (Č) ja ååt (Š) löytyvät kroaattisuhujen alta. Kun sen tietää, se ei ole ongelma. Jopa Windows kympin, joka on minulle uusi käyttis, käyttö ja kummallisuudet alkavat hiljalleen avautua. Hiiri on asennettu, nettisivuille kirjauduttu ja tallenneltu kirjanmerkkeihin. Koneen mukana tullut lisenssi Office -ohjelmistolle aktivoitu. Näyttäisi vahvasti siis siltä että jutut Kastel Starista jatkuvat entisellään. Vaikka perjantaina näytti hetken pahalta.

Oli muuten sangen omituista kun avasin koneen nyt aamulla kirjoittaakseni tämän jutun. Entisen koneen käynnistyminen kesti niin että ehdin odotellessa keitellä kahvit, pestä hampaat ja heräillä kunnolla. Nyt kun painoin käynnistysnappia, kone oli auki. Omituista. Aivan yhtä omituista kuin se että kykenen katselemaan televisiota tietokoneella. Vanhalla ei ollut toivoakaan. Nyt katselin, esimerkiksi lauantaina, jääkiekon SM -liigaa läppärillä ja samaan aikaan normitelevisiosta KHLn loppuottelua. Taisin zättäillä siinä samalla puhelimessa vielä whatapissa. Jos en katsellut naisleijonien peliä Yle Areenasta. Samalla tietty radiota kuunnellen. Todellista multitaskausta siis. Koska tekniikka. Toimiva tekniikka. Vihdoin. Ja kerrankin.

Ai niin. Jotkut vaalitkin on käyty. Vaalit jossa kaikki voittivat eikä kukaan hävinnyt. Ainakin kommenttien perusteella. Sangen mukava tapahtuma siis kun kenellekkään ei tullut paha mieli.  Katselin tuloslähetystä muuten uudella läppärillä. Kun se kerran on mahdollista.

Näin vauhdikas viikonloppu. Nörttisellainen. Otsikko on muuten slovakiaa ja tarkoittaa tervetuloa. Huomenna sitten, uudella koneella, jotain aivan muuta. Katsotaan mikä silloin on hajonnut. Ja korvattu uudella. Tulkaapa siis kurkkimaan.