28. tammi, 2016

Teemu Ja Aleksi

Tämä maahanmuuttokeskustelu se vasta vaikea aihe onkin. Kun kerran olet puolesi pakolaisista valinnut, mielipidettä ei saa muuttaa. Ei vaikka mitä tapahtuu. Olet siis joko puolesta tai vastaan. Jos olet puolesta, olet suvakki ja jos vastaan, olet rasisti. Mitään välimuotoa ei ole. Rasismi- ja suvakkikortit heiluvat.

 

Viimeisimmän kohun aiheutti parivaljakko Aleksi Vapaavuori/Teemu Selänne. Vapaavuori twiittasi twiitin, jossa paheksui turvapaikanhakijoiden tekemiä raiskauksia ja Selänne ilmoitti tukevansa ystäväänsä. Kohu nousi, koska twiittajana oli koko kansan Teemu. Ikäänkuin kiekkolegendalle ei sallittaisi omia mielipiteitä lainkaan.

 

Kortit alkoivat viuhua. Teemu ja Vapaavuori nimettiin rasistiksi, jotka eivät ymmärrä hädänalaisia. Toisella puolella kenttää ihmeteltiin suvakkeja, jotka eivät ymmärrä sitä vihaa jonka mm. turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset aiheuttavat. Tälläkin kertaa asia keskusteltiin mustavalkoiseksi, joko olet ajatuksiemme puolesta tai olet niitä vastaan. Molemmin puolin.

 

Teemu tasoitteli kohua viime yönä julkaisemassaan blogikirjoituksessaan. Hän sanoutuu kristallin kirkkaasti irti kaikenlaisesta rasismista. Sen sijaan Selänne jakaa edellisessä blogissani esiintuoman huolen siitä, että raiskaustuomiot Suomessa ovat löperöitä. Ihan riippumatta etnisestä tausta ja/tai raiskaukseen johtaneista tapahtumista, jokaikisen raiskaajan pitäisi saada ehdoton tuomio. Ja jos tekijä on turvapaikanhakija, hänet tulisi karkoittaa samantien. Ainakin turvapaikan hakuprosessi tulisi keskeyttää, ja odottaa kunnes maa, josta tämä rikollinen on lähtöisin, on muuttunut "turvalliseksi", ja palauttaa tyyppi sinne. Tai no.... ei kait sitä nyt ihan välttämättä tarvitse odottaa.....

 

Itsekin entinen pakolainen, Fatbardhe Hetemaj tuli myös julkisuuteen ihmetellen, miksi Valavuoren ja Selänteen mielipiteet leimataan heti rasistisiksi. Hetemaj kysyy, ja sangen aiheellisesti, eikö maahanmuttoa milläänlailla kritisoivia mielipiteitä voida suvaita ilman että niiden esittäjät leimataan välittömästi rasisteiksi? Tosiasiahan on, ja sitä ei kukaan pysty kieltämään, että turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet ongelmia. Varmasti osittain on ollut kysymys kulttuurieroista, mutta osittain myös silkasta rikollisuudesta. Se, että joku kieltää nämä ongelmat, kertoo enemmän kieltäjästä kuin itse turvapaikanhakijoista.

 

Kortteja, niin rasismi- kuin suvakkikortteja, on helppo heilutella. Kumpikin puoli saa omat kannattajansa varmasti. Ja niinkuin aina, ihan missä keskustelussa tahansa, Suomeen mahtuu vain kaksi mielipidettä. Joko olet meidän puolella tai meitä vastaan. Väliinputoajat, niinkuin nyt tässä keskustelussa Teemu, Valavuori ja allekirjoittanut, ovat kummajaisia. Molemmat ääripäät repivät mielipiteistämme irti juuri ne yksityiskohdat, jotka pönkittävät heidän näkemyksiään. Toisin sanoen olet väillä suvakki, välillä rasisti. Vaikka itse koet olevasi realisti.