29. tammi, 2016

Saturday Night Live arvostelu

 

Saturday Night Live on yksi amerikkalaisen tv -viihteen instituutioita. Ohjelma on pyörinyt USA:ssa vuodesta 1975 ja se on esitellyt monia koomikoita, jotka ovat myöhemmin nousseet kansainväliseen kuuluisuuteen. Nyt, tätä kirjoittaessani, Maikkarilla starttaa reilun viikon päästä ohjelman suomalaisversio. Vaikka kukaan, ei edes ohjelman näyttelijät, tiedä yhtään mitä on tulossa, voin kirjoittaa ohjelman arvostelun niinkuin se tulee olemaan ensiesitystä seuraavina päivinä lehdistössä. Olkaa hyvät.

 

Maikkarin kevään suurpanostuksen Saturday Night Liven ensimmäinen livelähetys tuli ulos lauantaina. Ohjelman juonsi Renny Harlin ja vakionäyttelijöinä ruudussa pyörivät Aku Hirviniemi, Jussi Vatanen, Pamela Tola sekä uutena kasvona Kalle Lambert. Myös käsikirjoitustiimiin oli huippuluokkaa, sketsejä kirjoittavat Nina Lahtinen, Pirjo Heikkilä, Jyrki Lehtola sekä Paula Korva. Ohjelman ohjaana toimi Jaakko Saariluoma. Tekijätiimi oli siis kova, ohjelmaformaatti tuttu, joten odotuksetkin ovat korkealla.

 

Valitettavasti odotuksiin ei aivan ylletty. Amerikkalaisen esikuvansa mukaisesta piikkikkyydestä ja pirullisuudesta jäätiin selvästi. Ikäänkuin käsikirjoitustiimi ei olisi oikein tiennyt, kuinka pitkälle jutuissa voidaan mennä ja niin sutaistiin pikkaisen johonkin suuntaan, mutta jutun varsinainen kärki jäi kesken. Ajankohtaisuuskin oli niin ja näin, joten käsikirjoittajilla on paineita parantaa seuraaviin jaksoihin. Näyttelijät tekivät rutiinisuorituksia, mutta kukaan ei noussut johtamaan ja viemään ohjelmaa. Myös ensimmäinen vieraileva juontaja, Renny Harlin, jäi estradilla hieman orvoksi. Harlin on selkeästi parempi kameran takana kuin sen edessä, vaikka yritys olikin kova. Kenties jopa hieman liian kova.

 

SNL:ään oleellisesti kuuluva Weekend Update -osio, jossa ilkutaan stand upin avulla viikon puheenaiheille, oli annettu koomikko Andre Wikströmille. Wikström on riskivalinta, sillä miehen ruotsinsuomalainen huumori ei välttämättä uppoa suomalaiseen peruskatsojaan, mutta tällä kertaa, tässä avausjaksossa, Wikström selvisi urakastaan kuivin jaloin. Hänelle kirjoitetut jutut toimivat selkeästi paremmin kuin ohjelman muut sketsit. Käsikirjoitustiimin pitää kuitenkin olla tarkkana tulevaisuudessa Wikströmin osuuden kanssa, sillä stand up perustuu pitkälti koomikon persoonaan. Ja tässä kohdin Wikström on riski.

 

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen suomalainen Saturday Night Live jäi valjuksi. Tekemällä tehdyt sketsit eivät oikein lähteneet eikä amerikkalaisen esikuvansa kriittisyydestä ja hersyvästä piikikkyydestä ollut tietoakaan. Odotukset olivat korkealla, mutta valitettavasti nimekäs tekijätiimi ei kyennyt niihin vastaamaan. Onneksi tämä oli ensimmäinen jakso, joten parannusta on varmasti luvassa. Sitä pitääkin olla, muuten SNL Finland liittyy Maikkarin hankkimien floppiformaattien joukkoon hyvinkin nopeasti. Ensimmäisen jakson keskimääräinen katsojaluku, 1,5 miljoonaa katsojaa, hupenee nopeasti mikäli tekijätiimi ei äkkiä ala vastaamaan meidän kriitikoiden toiveisiin.

 

Niih!