6. helmi, 2016

Amatöörit

Suomen, vielä toistaiseksi, johtavan urheilusarjan amatöörit aiheuttivat jälleen kerran kunnon hässäkän ammattitaidottomuudellaan. Osa SM -liigan osakkaista, eli seuroista, tuli suoraselkäisesti nimettöminä (!) ulos Satakunnan Kansassa arvostellen hyvinkin painavin sanamuodoin edustamansa liigan toimtusjohtajaa. Ja niinkuin sanottu, teki sen puskista. Nimettöminä.

 

Liigan toimitusjohtaja Kimmo Rannisto sai niskaansa syytteet mm. ammattitaidon puutteesta, huonosta kommunikaatiosta ja puutteellisesta talousosaamisesta. "Jos minä vetäisin noin vihkoon, olisin saanut kenkää jo ajat sitten", oli yksi esimerkki Ranniston saamasta arvostelusta. Joka tehtiin siis nimettömänä. Suoraselkäisesti.

 

Minä en tiedä mitään Ranniston ammattitaidosta. Voi hyvinkin olla, että hän on vetänyt vihkoon. En minä, eikä kukaan muukaan liigan ulkopuolelta, voi tietää yhtään mitään mitä Liigan ja Liigan toimiston välillä on tapahtunut tai jäänyt tapahtumatta. Vaikka Rannikko olisikin ollut paska hommissaan, selkään puukottamista ei sekään oikeuta. Ei anakaan julkisesti. Miksei nämä nimettömät amatöörit hoitaneet asiaa omassa hiekkalaatikossaan? Faktat pöytään ja toimitusjohtajasta eroon. Ihan liigan omissa kokouksissa. Ilman julkista keskustelua tai kohua.

 

Kimmo Rannisto tuli tehtäväänsä tilanteessa, jossa liiga oli käytännössä jo myöhässä. Myöhässä nimenomaan uudistuksiensa kanssa. Liigassa oltiin tuudittauduttu siihen, että liiga pyörii, yleisö käy katsomassa eikä mitään suuria peliliikkeitä tarvita. Mutta kun katsojamäärät alkoivat laskea ja seurojen tulot pudota samaa tahtia, palkattiin Rannisto uudistuksia tekemään. Elettiin vuotta 2013.

 

Tämän jälkeen Liiga on tehnytkin "peliliikkeitä". Osallistutaan suurella joukkuemäärällä vuosi vuodelta heikommin menevään CHL:ään. Pelataan liigapelejä maajoukkuetauoilla. Nostetaan liigan joukkuemäärä kuuteentoista. Pelataan yhä enemmän sarjapelejä. Ja odotetaan yleisön olevan kiinnostunut kaikesta. Ja pelaajien innostuvan esittämään parhaansa joka ilta. Yhtälö on yksinkertaisesti vain mahdoton. Varsinkin kun pelaajat nuorentuvat vuosi vuodelta ja parhaimmat viedään suurimpiin sarjoihin.

 

Kilpailu eri sarjojen välillä on muutenkin kiristynyt. Otteluita, joista valita, on tarjolla lähes jokainen ilta television välityksellä. Ei tarvitse lähteä marraskuun pimeyteen ja räntäsateeseen hallille jos haluaa katsella jääkiekkoa. Riittää kun hankkii maksukanavan, avaa television ja nauttii. Myös Jokereiden esiintyminen KHL:ssä vie irtokatsojia varsikin pääkaupunkiseudulla. Bluesin talousvaikeudet on avoimesti tunnustettu johtuvan osittain siitä, ettei seura osannut varautua Jokereiden lähdön aiheuttamaan yleisökatoon. Se toinen syy ahdinkoon on sitten espoolaisten paska seurajohtaminen.

 

Liiga pyörii historiansa ehkäpä haastavimmassa tilanteessa. Siitä selviämiseen tarvittaisiin jämäkkää johtajuutta, yhteen hiileen puhaltamista ja avointa keskustelua. Tähän ei nykyiset liigajohtajat näytä kykenevän. Siksi odotankin kauhunsekaisin tuntein mitä suomalaiselle kiekolle tulevaisuudessa tapahtuu. Jos kukaan ei uskalla tehdä mitään, tulevaisuus ei näytä ruusuiselta. Eikä seurajohtajien osoittamalla johtamistaidoilla Liigan toimitusjohtajaksi hae yksikään täysjärkinen. Ja järkeä liigan toimistolla nimenomaan tarvittaisiin. Ja nopeasti.