15. helmi, 2016

Ylivieska, #1

 

Ylivieska on Pohjoisen Pohjanmaan eteläinen metropoli. Metropolin siitä tekee se, että kaupunki on haalinut kauppakeskittymiä kaikki pellot täyteen ja rakentanut niille peltotilkuille, joissa vielä ei ole elintarvike- tai autokauppaa, pysäköintipaikkoja. Niinpä kauppojen ympärillä on tyhjää pysäköintitilaa arviolta noin 50.000 autolle, kaupungissa, jossa asukkaita on karvan verran alle 15.000.

 

Ylivieskalaiset ihmiset ovat hyvin vilkkaita, silloin kun keskustelu tapahtuu oman suvun sisällä. Niinkuin se hyvin usein tapahtuukin, sillä kaupungin väestöstä jokainen on vähintäänkin jonkun serkku tai pikkuserkku. Ja ne loputkin kävivät samaa ala-astetta. Kaikki siis tuntevat toisensa ja niinpä esimerkiksi parinmuodostus on helppo ja yksinkertaista. Tuttuja kun löytyy aina. Ja jos ei muuten, niin ainahan on se pikkuserkku.

 

Tähän kun lisätään vielä väestön merkittävä lestadiolaisuus, alkaa tämä muualla asuville kirjoitettu Ylivieska -esittely olemaan valmis. Lestadiolaisuushan tunnetaan siitä, että lapsia kulkee mm. kaupassa raskaana olevan äidin perässä kymmeniä. Äidin, joka työntää kolmea kukkuroillaan olevaa ostoskärryä. Lestadiolaiset eivät tee rikoksia niinkuin muut ihmiset, sillä lahkon tekemät rikokset ratkotaan siten, että rikollinen pyytää tekojaan anteeksi. Homma on sillä taputeltu, turhahan se poliisia on tämmöisillä vaivata. Varsinkin kun poliisitkin ovat pääosin lestadiolaisia.

 

Yksi asia tuntuu olevan uusi ilmiö kaupungissa. Se on lukutaidottomuus. Tapaninpäivänä kaupungintalon puistossa sattui raiskaus, jossa kaiksi afrikkalaista väitteiden mukaan raiskasi nuoren naisen. Paitsi ettei raiskannut, koko juttu oli keksitty. Poliisi tieodotti asiasta, lehdet kirjoittivat siitä, mutta ylivieskalaisten päähän oli jäänyt se, että jotkut neekerit raiskasivat jonkun. Niinpä kaupunkilaiset ovat ottaneet oikeudekseen uhkailla kaupungin ehkä noin 5-6 afrikkalaistaustaista henkilöä mm. pesäpallomailoilla jne. Vetoankin tässä näiden uhkailijoiden mahdollisesti lukutaitoisiin sukulaisiin. He kun todennäköisesti eivät muiden kanssa edes puhu. Kertoisitteko ystävällisesti näille urpoille, että SITÄ RAISKAUSTA EI TAPAHTUNUT! Siis kukaan ei raiskannut ketään.

 

Hieman ennen tätä raiskausepisodia samaan klaanniin todennäköisesti kuuluvat katsoivat asiakseen heitellä polttopulloja asuntolan seiniin, jossa asusteli alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Aivan kuten Tasavallan Presidentti uuden vuoden puhessaan kuvaili, he syyllistyivät siis murhapolton yritykseen. Valitettavasti en saanut tänään (sunnuntaina) ketään Ylivieskan poliisilaitokselta kommentoimaan mikä tässä asiassa on tutkinnan tilanne.

 

Jotenkin, säälisekaisella myötätunnolla, ymmärrän näitä ihimisiä, jotka pelkäävät ulkomaalaisia. He ovat todennäköisesti kasvaneet siinä oman perheen turvallisessa piirissä, jossa kaikki asiat jaetaan ja tehdään isin, äidin, siskojen ja veljien kesken. Siis ihan kaikki. Kosketus muuhun maailmaan on ollut se, kun on käyty Nivalassa (lähikaupunki, n. 30 km) pizzalla. Alkaahan se pelottamaan kun kaupungin kaduilla kävelee ihan omituisen värisiä ihmisiä........  Kesällä, kun Suomi muutoin täyttyy turisteista, se Ylivieskaan eksynyt ainoa turisti on itse suurempi nähtävyys kuin yksikään kaupungin omista "nähtävyyksistä". Ja pitäähän uusia asioita aina ensin vähän vastustaa. Epäilen, että Ylivieskan johtava nähtävyys, Maitokannumuseo, koki sekin valtaisan vastuspaineen alkuaikoinaan.

 

No, onneksi tämä Ylivieskan saama ansioton arvo valtakunnan mediassa hivelee toisia. Kuulin tuossa kaupungilla käydessäni erään paikallisen selittävän ylpeänä kaverilleen, kuinka Ylivieska on taas ollut esillä mediassa. Tämänkin tyypin ylpeys olisi varmasti karissut ainakin hieman, josa hän olisi osannut lukea. Ja päässyt perille siitä, missä yhteydessä hänen rakas kotikaupunkissa siellä lehdessä oli.