15. helmi, 2016

Ylivieska, #2. Positiivisesti.

 

No huh huh. Kylläpä edellinen blogini aiheutti melkomoisen myrskyn! Palautetta tuli niin suoraan kadulla, sähköpostitse, Facebookissa kuin tämän blogin kommenteissa. Ja kun tarkoituksena oli vain ihmetellä sitä, miksi kaupungissa pelätään ulkomaalaisia.....

 

No ok, kirjoittajan mopo ehkä hieman keuli aivan kuten oikeat mopot Asemakadulla perjantain ja lauantain välisenä yönä, mutta koska vuosi 2015, eikun 2016, on julistettu jossain piireissä positiivisuuden vuodeksi, niin koitetataan korjata tilanne. Ja kirjoittaa Ylivieskasta positiivisesti. Kerrankin.

 

Kaupungin keskusta on ruma. Hei, ihan oikeasti, kukaan ei voi olla niin sokea, että nuo puoliksi tyhjillään, 60- ja 70- luvulta kotoisin olevat tasakattoiset liikerakennukset miellyttäisivät silmää. Eihän? Tämä rumuus kätkee sisälleen sen. että Kalajoen ranta Savisillasta kirkolle asti on ihan nätti. Sitä vaan ei kukaan näe, kun ensikosketus kaupunkiin on valkoinen Myllyrannan ihan pikkaisen rapistunut rakennus. Tai toista reittiä pitkin Asemakadun molemmin puolin sijoitetut 

ruskeanharmaat liikerakennukset. Jotka ovat, aivan oikein, puolityhjiä.

 

Ylivieska on pikkukaupunki. Ja tämän kirjoitan nyt rehellisen positiivisesti. Pikkukaupunkistatus takaa sen, että sinulla on turvaverkko lähellä, halusit sitä tai et. Todennäköisesti naapurisi tietää asiasi jopa paremmin kuin sinä itse. Mutta pikkukaupunki tarkoittaa myös sitä, että kaikki on lähellä. Palvelut, sairaanhoito, hullujenhuone, kaupat. Kaikki kävelymatkan päässä. Paitsi ettei kukaan oikea ylivieskalainen kävele mihinkään. Kun on nuoresta pitäen syöty, juotu, naitu ja erottu autossa, niin eihän sitä vanhempanakaan osaa autosta luopua. Siksi kaupungissa on enemmän autokauppoja kuin kapakoita.

 

Kaupunki tarjoaa uskomattoman hienot harrastusmahdollisuudet. Ihan oikeasti. On urheiluseurat, joilla on hienot tilat, on musiikki- ja teatteriopistoa, on Akustiikkaa jne. Moni samankokoinen kaupunki olisi ihan aidosti innoissaan vastaavista mahdollisuuksista. Valitettavasti vain, eikä niinkään yllättävästi, kilpailevat seurat ja yhdistykset eivät mahdu samaan kaupunkiin koska niiden vetäjät ovat riidoissa keskenään, ja näin menetetään monta mahdollisuutta. Niin toiminnan kehittämisessä kuin harrastajien kasvamisessa. Mutta tämäkin siis positiivisessa mielessä.

 

Kaupunkilaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Peruskuntayhtymä Kallio. Joka tuntuu olevan todellinen kaatopaikka. Kun Pertin polvea kolottaa, eikä Pertti pääse samana päivänä lääkäriin, siitä kirjoitetaan someen. Paska Kallio! Kukaan ei kirjoita siitä, että Maire, joka sai rintaan pisti, pääsi samana päivänä EKG:hen ja sairaalaan. Tai Veijo, jolla rahat meni yllättäen kerääntyneihin menoihin, sai apua Ylivieskan sossusta kolmen päivän viiveellä. Jenni-Merituuli-Kesäheinäkin pullautti sen esikoisensa helposti Oulaskankaalla. Mikään näistä ei olisi onnistunut suuremmassa kaupungissa. Ihan vaan tiedoksi. Kallio toimii, mutta Kallio toimii kaupunkilaisten hyväksi, ei pelkästään juuri sinun tarpeittesi tai sinun aikataulujesi mukaan.

 

Ravintolaelämä Ylivieskassa on vilkasta. Kaupungista löytyy fine dining -ravintola, pari ihan perusruokaravintolaa, kiinalainen ja meksikolainen sekä pari turkkilaista ravintolaa. Mättöä löytyy siis ihan jokaiseen makuun. Pikaruuan ystäville löytyy Hese, ja jos olet valmis odottamaan mittaamattoman ajan ruokaasi, King Meal. Iltaisin on mahdollisuus hillua teinihelvetissä, pubissa joko karaoken kanssa tai ilman sekä hieman aikuisempaan makuun suunnitellussa "diskossa". Tai pariutua perinteisesti autossa.

 

Kaikenkaikkiaan eläminen js asuminen Ylivieskassa on sangen mutkatonta, kunhan muistaa ja hyväksyy muutamat perusasiat. Asuminen kaupungissa on yhtä kallista kuin Oulussa. Ylivieska ON pikkukaupunki, kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Ja jos muutat jostain muualta Ylivieskaan, sinun kannattaa olla valkoihoinen.  Paitsi jos perustat ravintolan. Silloin ihonvärilläsi ei ole niin väliä.

 

Ylivieska ei ole Oulainen. Eikä onneksi Haapavesi. Eikä ennenkaikkea Nivala. Eli Ylivieska on lopulta sangen mukava paikka.