17. helmi, 2016

Maikkarin ongelmat

Maikkari ilmoitti eilen uudistavansa lauantai-iltojen ohjelmakarttansa. Kanavan ihan itse lanseeraaman viihdeputken aloittaa ensi lauantaista alkaen 1001 Rikua -ohjelma, jota seuraa Jenni Pääskysaaren vetämä Pop'n'Rolll. Kevään kovin satsaus, Saturday Night Live siirtyy alkamaan tunnin myöhemmin, eli kello 21.00.

 

Perusteluina siirroille Maikkari toteaa seuraavaa: "Uskomme, että uusi esityspaikka toimii ohjelman kannalta parhaalla mahdollisella tavalla ja se saa sitä kautta uusia katsojia." Näin uskoo siis MTV:n sisältöjohtaja Marko Karvo.

 

Voi voi voi. Kaikki, jopa se kuuluisa Pihtiputaan mummo, tietää, että Maikkari tunnustaa tällä peliliikkeellä hävinneensä taistelun lauantain primetime -katsojista. Samaan aikaan Nelosella pyörivä Haluatko Miljonääriksi on kerännyt molempina SNL -viikonloppuna reilusti enemän katsojia kuin Saturday Night Live. Ero oli ensimmäisenä lauantaina noin 100.000 katsojaa, mutta repesi toisena lauantaina jo lähes puoleen miljoonaan. Maikkarin täytyi siis reagoida. MTV ottikin hatun kiltisti pois päästä, kumarsi Neloselle ja myönsi, ettei SNL ollutkaan sellainen katsojaimuri kuin sen odotettiin olevan.

 

Ajatus mennee jotakuinkin näin. Kun SNL siirretään pois Haluatko Miljonääriksi -ohjelman kanssa päällekkäin menevältä ohjelmapaikalta, ihmiset katsovat ensin miljonääri -ohjelman ja siirtyvät sen jälkeen Maikkarille SNL:n seuraan. Itse konseptiin tunnutaan Pöllölaaksossa uskotttavan kovasti. Sitä todistaa mm. se, kuinka paljon mainoksia Saturday Night Liveen on myyty.

 

Katsojia ärsytti jo ensimmäisessä jaksossa mainoskatkojen määrä. Niitä oli tuolloin viisi kappaletta, joka on aika paljon tunnin ohjelmaan. Toiseen SNL:ään katkomäärä oli vähennetty neljään, mutta siitä huolimatta ne veivät yli 13 minuuttia kokonaisohjelma-ajasta. Eli haluaisit katsella viihdeohjelmaa, mutta sinut pakotetaan katselemaan mainoksia. Parhaimmillaan jopa yli kuusi minuuttia kerrallaan, joka oli pisimmän mainoskatkon pituus kakkoslauantaina. Enpä ihmettele, että kaukosäädin oli melkoisen lähellä monessa kodissa, kun SNL:ssä alkoi TAAS mainoskatko.

 

Maikkarin ohjelmakartta tuntuu muutenkin laahaavan hieman nykykatsojan kiinnostusten perässä. Olen seuraillut puolihuolimattomasti lehdissä julkaistavia katsojamääriä eri kanavilla, ja en muista milloin joku Maikkarin ohjelman olisi ollut viikon katsotuin. Ylen kanavat vievät viikosta toiseen kärkipaikat, Maikkari tulee sitten jossain kolmantena-neljäntenä. Toki Maikkarin tähtiohjemat tyyliin Tanssii Tähtien Kanssa jne. tekevät poikkeuksen tilastoihin, mutta normiviikkoon ei Maikkari tunnu löytävän kiinnostavia ohjelmia. Se on aika huolestuttavaa kanavalle, jonka elämä on pitkälti kiinni katsojamääristä.