23. helmi, 2016

RRat Problem

Ne, jotka ovat lukeneet näitä juttujani pidempään tai tuntevat minut muuten, tietävät, että olen ollut jokeri, olen sitä edelleen ja tulen aina olemaan. Siitä ei nyt ole suinkaan kysymys.

 

Kysymys on Jokereiden nykyjohdon tavasta käsitellä kannattajiaan ja käyttäytyä KHL -liigan kulisseissa. Koko hässäkän aloitti surkuhupaisa maalilaulufloppi, jossa Hartwall Areenan DJ, Amanda Harkimo, pakotettiin soittamaan SKA Pietarin maalilaulu joukkueiden keskinäisessä kamppailussa. Ja kun "syyllistä" etsittiin, se oli Amanda, eikä suinkaan se tyyppi, joka määräyksen antoi. Tämä typpi katosi areenan onkaloihin niin, ettei kukaan saanut häneen yhteyttä eikä löydetty mistään. Todellista vastuunkantoa, sanoisin. Lisäksi Areenan vierasjoukkueen pukukoppi on maalattu SKA:n värein, käytävillä myydään kyrillisin kirjaimin kirjoitettuja fanituotteita jne. Eli kaikesta huokuu areenan omistavien venäläisten kädenjälki. En nyt kirjoita tähän Roman...... oho. Lipsahti.

 

Viimeisin kupru tapahtui Eteläpäädyn, eli Jokereiden fanikatsomon osoittaessa mieltä mm. edellä mainittuja epäkohtia vastaan kotiottelussa Spartakia vastaan. Faneilla oli lakana, joka oli tarkoitus levittää katsomoon siksi aikaa kun fanien ulosmarssi kahdeksi eräksi olisi päällä. Mutta mutta..... KHL:n turvallisuusjaosto, (buahaaaa), on kuulemma kieltänyt moiset lakanat "turvallisuuteen vedoten". En nyt kirjoita tähän Roman.....oho. Lipsahti.

 

Tämän päivän (23.02.2016) Ilta-Sanomat kertoo sunnuntain ottelusta, jossa järjestysmiehet olivat kieltäneet katsomossa paidat, joissa oli teksti "RRat Problem". Siis kieltänyt paidat, jotka yleensä ovat talvitakkien alla, fanikatsomossa vieläpä aika usein pelipaidan alla! Öööh siis mitä? Kuinka pitkälle tämä vaatetuksen kieltäminen voi mennä? Tsekkaavatko järjestysmiehet joskus tulevaisuudessa katsojien alusvaatteetkin? Onkohan herran sukat varmasti KHL:n sääntöjen mukaiset? Ja voi anteeksi paljon, mutta rouvan huivi on selkeästi sääntöjen vastainen.

 

Nimellliseti paitakiellon takana oli seuran logistiikkajohtaja Vesa Vilkkula. Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen puolustaa alaistaan. Katsomoon vietävien asioiden pitää olla kuulemma paloturvallisia eikä niissä saa olla poliittisia tai henkilöön meneviä arvostelua. Kohonen piiloutuu myös muiden katsojien "tunnelman" taakse. Hallissa on hänen mukaansa parhaimmillaan 13.000 ihmistä, jotka ovat oikeutettuja "positiiviseen katsomokokemukseen". Sitä ei Kohonen kerro, miten lakanat katsomossa, paidat tai katsojien muu vaatetus tähän kokemukseen vaikuttavat.Tai miten t-paita on paloturvaton.

 

Nyt ei enää lipsahda. Sanoivat Vilkkula tai Kohonen aivan mitä tahansa, näiden päättömien ääliömäisyyksien takana on Roman Rotenberg ja hänen hovinsa. Harkimo, Vilkkula ja Kohonen tekevät mitä Roman määrää. Rotenberg omistaa Hartwall Arenan ja on näin ollen oikeutettu tietysti maalaamaan vaikka koko hallin SKA:n väreihin, myymään maatuskanukkeja, hapakaalia tai ihan mitä haluaa hallin käytävillä, soittaa mitä musiikkia tahansa ja määrätä minkälaisiin asuihin katsojien täytyy pukeutua. Mutta samalla kannattaisi kenties miettiä, mitä suomalaiskatsojat, ja varsinkin fanit, miettivät. Mitä enemmän Rotenberg mahtikäskyillään ottelutapahtumiin puuttuu, sen enemmän hän kusee suoraan normikatsojien nilkoille. Hetken päästä ei tarvitse ihmetellä laskevia katsojamääriä, vaikka itse tuote, KHL -ottelu, onkin korkeatasoista urheiluviihdettä.

 

Eniten koko tässä hässäkässä surettaa fanit, mutta myös joukkue. En lähde nyt  edes arvailemaan Rotenbergin mahdollista vaikutusta mm. play offs -otteluiden tuomaristoon ja heidän päätöksiinsä, mutta kyllähän viime kevään pleijarit jättivät melkoisen pahan maun. Tämä vaikuttaa luonnollisesti suoraan joukkueeseen.

 

Joukkueeseen vaikuttaa myös fanien käyttäytyminen. Tähän asti Eteläpääty on jatkuvista turpaan vedoista huolimatta jaksanut kannustaa joukkuettaan kiitettävästi, mutta epäilen, että jossain välissä raja tulee tässäkin vastaan. Lisäksi on sääli, että Jokereita niin hyvässä kuin pahassa kannustaneiden fanien jopa vuosikymmeniä kestänyt intohimo on vaarassa katketa. Pitkä matka on tultu siitä kun vanhassa DDR -hallissa pelattiin divaria, varmistettiin nousu Oulussa, voitettiin mestaruuksia vuoron perään Tepsin kanssa, siirryttiin Hartwallille jne. Jopa Pavekin on jo 50 vuotta!

 

Olin alunperin vahvasti KHL -siirron puolella, uskoin Jokereiden vievän suomalaista jääkiekkoa eteenpäin kansainvälistymällä ja olen edelleen sitä mieltä, että mitä enemmän suomikiekko suuntaan katseensa ulkomaille kilpailumielessä, sen enemmän se sataa myös suomalaisten pelaajien laariin. Se tuo heille enemmän työllistymismahdollisuuksia, parantaa tasoa ja lisää kiilpailua kaukalossa ja luo sitäkautta suurempia ansaintamahdollisuuksia. On todella harmi, jos se luonnollisin väylä, eli KHL, kapsahtaa perivenäläiseen suhmurointiin ja kotiinpäinvetoon. Varsinkin kun Jokerit on jo tampannut ladun valmiiksi perässätulijoille. Valitettavasti meillä on yksi RRat Problem, joka saattaa vesittää kaiken.