29. helmi, 2016

Masennus

Se ei liene mikään salaisuus, että kärsin taudista nimeltä masennus. Minulla on diagnotisoitu vakava masennus, ilman psykoottisia oireita. Tämä on myös syy siihen, että olen tällä hetkellä eläkkeellä.

Masennusta on vaikea kuvailla. Et pysty kertomaan kenellekkään kuinka sängystä nousu on elämää suurempi ponnistus. Tai päivän tavoitteeksi riittää vessassa käynnit. Maailma on harmaa, siinä ei ole minkäänlaisia värejä. Tiedän että tätä on vaikea käsittää, mutta noin se vaan menee.

 

Siksi olenkin iloinen aina siitä, kun joku jota suuri yleisö seuraa, ilmoittaa sairastaneensa kyseistä tautia. En ole iloinen siksi, että he ovat joutuneet kärsimään, vaan sen takia, että kun he puhuvat taudista, se saa automaattisesti suuremman yleisön kun vaikkapa nämä minun blogihöperrykset. Ja mitä enemmän masennuksesta puhutaan, sen helpompaa avun saaminen on.

 

Nyt en puhu näistä muotimasentujista, jotka ilmoittavat "masentuneensa" kun kynsi lohkesi. Kaikki oli vaikeaa, mutta elämä helpotti paljon kun lähti kävelemään meren/järven rannalle. Näiden tyyppien *sairastuminen* on lähes rikokseen verrattava mainoskikka. Oikea masennus kun ei ole mikään leikin asia.

 

Viimeisin julkkis, joka tuli ulos ihan oikean masennuksen kanssa, oli Matti Nykänen. Matti kertoo tämän päivän Ilta-Sanomissa siitä, kuinka hampaiden pesu kerran päivässä oli saavutus, josta hän oli ylpeä. Mikään ei maistunut, mikään ei tuntunut miltään ja itsensä piti turruttaa viinalla. Kaikki tämä on niin tuttua. Kiitos Matti ulostulostasi.

 

Itse olen taistellut kyseisen taudin kanssa 13 vuotta. Olen kokenut luvalla sanoen aivan varmasti suuren osa taudin mukanaan tuomia tunteita. Itsetuhoisuudesta alkaen. Mutta nyt juuri homma tuntuu olevan hanskassa. Kenties lääkkeiden, kenties jostain muusta syystä. Onko se sitä puolen vuoden tai vuoden päästä, sitä ei tiedä kukaan. Kaikkein vähiten minä. Sillä todennäköisesti en tule koskaan parantumaan. Mutta oloni voin toki tehdä helpommaksi. Kuten muuttamalla jonnekin pois Suomesta. Toimiiko se, en tiedä. Mutta olen valmis koittamaan.