4. maalis, 2016

Mafia

Tätä kirjoittaessani SAK:n liitot käyvät juuri läpi sitä, kuka niistä lähtee mukaan hallituksen, EK:n ja SAK:n itsensä neuvottelemaan yhteiskuntasopimukseen. Siis siihen sopimukseen, joka poistaisi hallituksen kaavailemat pakkolait, jotka koskettaisivat lähes kaikkia suomalaisia. Eli kurjistaisivat ihmisten elämää tulojen pienentämisellä ja tiettyjen, lähes lakityylisten, maksujen korotuksilla. Siis poistaisi ne! Luulisi tämän kelpaavan SAK: änkyräliitoillekin.

SAK siis keskusliittona hyväksyi saavutetun ratkaisun. Lauri Lyly liiton puheenjohtajana oli valtuutettu neuvottelemaan ja melkoisen väännön jälkeen Lyly saattoi EK:n johtohenkilöiden huohahtaa. Hetkeksi. Näytti siltä, että perinteinen kolmikanta toimisi sittenkin.

Mutta sitten alkoi SAK:n jäsenliittojen sisäiset neuvottelut. Juuri nyt tilanne on se, että 5 liittoa on mukana ja kolme ulkona. Ketään ei yllätä varmaankaan se, että AKT, eli Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto, ei ole mukana. Jostain kumman syystä kun puhutaan työmarkkinnaneuvotteluista, häirikkönä esiintyy aina ja toistuvasti tämä pikkuruinen, mutta melkoisen vaiktusvaltainen liitto. Reilun 50.000 jäsenen liitto kun pystyy pistämään tarvittaessa koko valtakunnan kiinni lamauttamalla ulkomaan liikenteen. Ja tätä valttia AKT on vailla minkäälaista tunnontuskaa käyttänyt mm. puolustaessaan yksittäistä luottamusmiestä jossain Raahen satamassa.

SAK:hon kuuluu noin 20 jäsenliittoa, jotka ratkaisevat osaltaan siis yhteiskuntasopimuksen lopullisen kohtalon. Se, että aidan yli potkii näitä mafiatyylisesti toimivia pikkuliittoja, jotka tietävät istuvansa sellaisen potin päällä, että kykenevät kiristykseen, on surullista. Jos suurin osa muusta yhteiskunnasta pyrkii samaan tavoiteeseen, on todella väärin, että joku liittojohtaja haluaan nostaa omaa egoaan rikkomalla tätä tavoitetta ja yhteiskuntarauhaa.

Tämä ei ole jäsenten edunajamista, tämä on rikollista kiristämistä. Joka toivottavasti tulee häviämään kun ammattiyhdistysliike on ampunut riittävän monta kertaa omaan nilkaansa. Ja aiheuttaa itselleen sellaiset vauriot, etteivät jäsenetkään enää usko siihen.

PS. Juuri nyt tuli ilmoitus, ettei myöskään pavelualan työtekijäliitto (PAM) lähde mukaan sopimukseen.Nämä kieltäytyimiset kannattaa pitää mielessä sitten, kun hallitus aloittaa leikkauksensa.