16. maalis, 2016

Minä juon nyt viinaa!

Viina on aina ollut jotenkin vaikea asia meille suomalaisille. Siitä on tehty suuri mörkö, sen saatavuutta on rajoitettu, kerran jopa kielletty kokonaan, sitä ei saa mainostaa, sitä ei voi ostaa iltaisin/öisin/aamuisin. Yleinen mielipide on, että jos juot alkoholia joskus muulloin kuin perjantai- tai lauantai-iltaisin saunan jälkeen, olet suuri juoppo, joka pitää sulkea normiyhteiskunnan ulkopuolelle ja jota sosiaalitätien täytyy auttaa. Sillä kuinka paljon juot ei ole mitään merkitystä, koska vaikka joisit vain vähän, olet matkalla tilanteeseen, jossa lopulta ajat perheesi kirveen avulla hankeen. 

Paitsi että näin ei ole. Vaikka viina on tabu ja vaikka sen saatavuutta on rankasti rajoitettu, suomalaiset juovat viinaa joko ihan rentoutuakseen, bilettääkseen ja toki myös tullakseen känniin. Eli se väite, että jos alkoholin saaminen, ostaminen ja jakelu vapautettaisiin, kaikki suomalaiset olisivat kännissä 24/7 ja sosiaali- ja terveyskulut viinan juomisesta räjähtäisivät, ei välttämättä ihan pidä paikkaansa. 

Suomessa on ihmisiä, joille alkoholi on ongelma. Mutta niin on kaikissa muissakin maissa, myös niissä, joissa alkoholin saaminen on paljon vapaampaa kun Suomessa. Mutta näitä ihmisiä on myös niissä maissa, joissa alkoholin hankkiminen mm. hinnan takia, on Suomeakin hankalampaa. Tätä ei alkoholivastainen tiukkapipoinen terveysmafia ei suostu tunnustamaan, vaan todistelee kerta toisensa jälkeen, että jos alkoholin saamista Suomessa vapautettaisiin edes vähän, ongelmat ja kulut karkaisivat käsistä. 

Mutta mutta...... viimeisimmät tutkimukset todistavat, että näiden ongelmatapausten lisäksi, varsinkin nuorten parissa, alkoholia käytetään myös toisin. Sitä käytetään mm. bilettämiseen. Eli siltana ihmisten sosiaaliseen kanssakäymiseen, siihen, että tavataan toisia ihmisiä, tansitaan pöydillä ja harrastetaan seksiä, joka kaduttaa seuraavana päivänä. Eli vietetään ihan normaalia elämää. 

Alkoholia voidaan käyttää myös niin, että otetaan pari-kolme napsua raastavan työpäivän/viikon jälkeen. Eli rentoudutaan. Keskustellaan siinä samalla puolison kanssa, lasten kanssa, kenties tehdään hyvää ruokaa jne. Eikä kenenkään tarkoituksena ole vetää ns. perseet olalle. Itse käyttäisin tästä käytöstä nimitystä keski-eurooppalainen käyttö. Tai sivistynyt juominen.Se, että tässäkin tapauksessa joskus mopo saattaa karata ja viiniä saattaa mennä pullo tai pari, ei tarkoita sitä, että pitäisi palata viinakorttimaailmaan.

No joo, saattaa olla turha kiukutella tästä asiasta. Jotenkin se, että kukaan suomalainen ei osaa käyttää alkoholia, kukaan ei osaa juoda sivistyneesti ja kaikki sosiaali- ja terveysongelmat johtuvat jollain tavoin aina alkoholista, on niin syvälle juurrutettu meidän mieliimme, että sen kanssa vaan pitää elää.

Tämä sama terveysmafia on kieltänyt meiltä voin, kerman ja kaiken, joka tekee ruuasta syömisen arvoista. Kaiken tämän tietäen, pitää ihmetellä, kuinka kukaan 50-60 -luvun ihminen on ikinä pärjännyt. Saati säilynyt hengissä.