20. maalis, 2016

Venäjä, Venäjä, Venäjä

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on kommentoinut Venäjän toimintaa Ruotsissa harvinaisen suorasukaisesti. Säpön mukaan Venäjä pyrkii vaikuttamaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan mm. levittämällä väärää tietoa ja vaikuttamaan sitä kautta demokraattiseen päätöksentekoon. Kaiken lisäksi joka kolmas venäläinen diplomaatti Ruotsissa on venäläinen agentti tai vakooja.

 

Samaan aikaan Suomessa Supo kommentoi asiaa toteamalla, että Suomeen kohdistuu mielenkiintoa "kaikilta suunnilta, joista yksi on Venäjä". Jep, voitko sitä enää enempää suomettua? Onko se oikeasti niin vaikeaa sanoa, että suurin uhka Suomeen(kin) tulee idästä. Niinkuin se on aina tullut.

 

On julkinen salaisuus, että Helsingissä on pyörii vakoilijoita niin, että päät yhteen kolkkaavat. Toki kaikista ilmansuunnista, mutta pääasiallisesti Venäjältä. Siis ihan oikeita ihmisiä. Siitäkin huolimatta, että toiminta on pitkälti siirtynyt verkkoon. Tätä tosiasiaa ei poista edes kommentit presidentti Tarja Haloselta tai kansanedustaja Erkki Tuomiojalta, joiden mielestä venäläisvakoojia ei ole koskaan ollut Suomessa. Ja kutsuvat tätä "suomalaiseksi menestystarinaksi". Kumpikaan ei muista, tai halua muistaa itsesensuuria, Venäjän painostusta tai sisäpoliittista syrjintää aikoinaan. Tuolloinhan ennen mitä tahansa vähänkin suurempaa päätöstä, presidentti käväisi valtiovierailulla Moskovassa. Ihan vaan siksi, että kansojemme välillä vallitsi luottamuksen ja rauhan ilmapiiri. Ja kotimaisilla poliitikoilla, tai ainakin niillä, jotka halusivat menestyä, oli kaikilla oma kotiryssä. 

 

En ole koskaan ymmärtänyt näiden halosten ja tuomiojien ajatusten kulkua. Hehän kantoivat kumpikin 70 -luvulla ilosanomaa siitä, kuinka Venäjällä oli ohjuksia, joilla turvattiin rauhaa mutta jenkkiohjukset puolestaan oli suunniteltu ihan vaan sotaa varten. Mikään ei ole siis muuttunut reilussa 40 vuodessa.

 

Juuri tällä hetkellä tosiasia on se, että netissä on useita suomenkielisiä sivuja, jotka toimivat vain ja ainoastaan pönkittääkseen Venäjän tavoitteita ja sen politiikkaa. Kaikki tietävät tämän siitä huolimatta, että Supo kertoo mielenkiinnon Suomeen tulevan useista eri kohteista. Niin varmaan onkin, mutta pääasiallinen nettitrollaus on kyllä venäjävetoista. Kysykää vaikka MV -lehden Ilja Janitskinilta. Tai "dosentti" Johan Bäckströmiltä. Tätä tosiasiaa Supo koittaa peitellä, koska niin on tehty aina. Mutta se pääasiallinen informaatiotrollaus joka tällä hetkellä netissä pyörii, on kiistattomasti kotoisin Venäjältä. Joka on ihan himppasen pelottavaa.....Ei siksi, että trolli tulee Venäjältä, vaan siksi, että asia kielletään valtiovallan toimesta.