21. maalis, 2016

Missä olit kun......

Meillä kaikilla on asioita ja tapahtumia, jotka muistat. Muistat jopa sen, missä olit ja mitä olit tekemässä kun kuulit asiasta. Seuraavassa muutama minun muistissa oilevista asioista.

 

Äiti

Äitini kuoli 18.10.1979. Hän oli ollut kotona pari päivää, koska oli kipeä. Tulin koulusta kotiin, katsoin makuuhuoneeseen ja ajattelin äidin nukkuvan. Pistin oven kiinni ja levysoittimeen Dr.Hookin levyn. Ehdin olla kotona ehkä noin 10 minuuttia kunnes isä tuli kotiin, meni makuuhuoneeseen, tuli pois sieltä ja ilmoitti, että meillä ei ole enää äitiä. Tämä muutti oikeastaan koko elämäni.

 

Olof Palme

Olin asiakastilaisuudessa, jossa kutsuvieraille esiteltiin GTS Finnjetin uutta hyttiluokkaa, Commodore Classia. Kesken tilaisuutta kollega tuli kuiskaamaan korvaani, että Olof Palme on ammuttu. Oli lauantai 01.03.1986

 

Estonia

Aamulla 27.09.1994, ennen töihin lähtöä, käytin koiran ulkona. Kun tulin takaisin, silloinen vaimoni kertoi, että laiva Suomen ja Ruotsin välillä on uponnut. No ihan näin ei kuitenkaan ollut käyny. Mutta koska minulla on erittäin vankka laivatausta, en sinä päivänä päässyt töihin ollenkaa. Vietin päiväni uutisia katsellen.

 

Lahti

Olin töissä Vuosaaren Kolumbuksen kauppakeskuskuksessa. Radiouutissa kerrottiin ensin dopinginkärystä käynnissä olevissa Lahden kisoissa 18.03.2001. Hiljalleen uutinen tarkentui, että kysymyksessä on suomalaishiihtäjä. Ja sitten käryjä tuli lisää.....ja lisää. Loppu on historiaa.

 

New York

Olin kotona, lasten huoneessa, jossa oli televisio. Olin koneella, eli odotin varmaan jonkun sivun avautumista kuten silloin oli internetissä tapana, kun televisiossa alkoi ylimääräinen uutislähetys. "New Yorkissa on pienkone törmännyt World Trade Centerin torniin" oli ensimmäinen uutinen. Myöhemmin selvisi, ettei kyseessä ollut pienkone....... Tämä tapahtui siis 11.09.2001. Myöhemmin oli sitten hienoa ja sangen pysäyttävää päästä näkemään tornien jättämät kuopat New Yorkissa ja kunnioittamaan näin tornien romahduksessa kuolleiden muistoa.

 

Tsunami

Sairauteni oli jo puhjennut ja olin ollut toipumassa siskoni luona lähes puoli vuotta. Jouluna 2004 olin lähdössä kotiin ja takaisin oikeaan elämään, kun aamulla sisko ilmoitti lukeneensa tekstitv:stä että Thaimaassa oli joku suuri aalto aiheuttanut ongelmia. Kun siskoni mies sitten kuljetti minua juna-asemalle Jyväskylään, katastrofin laajuus alkoi hiljalleen avautua myös uutistoimitukselle. Tosin "virallinen Suomi", kuten esim. silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja, halusivat viettää joululomansa loppuun, eivätkä kommentoineet katastrofia kuin vasta ensimmäisenä arkipäivänä. Ja silloinkin kerrottiin, että yhtään suomalaista ei ole menehtynyt. Eipä. 179.

 

Jokelan kouluampuminen

Olin töissä Kokkolassa. Uutiset radiossa kertoivat, että Jokelassa on tapahtunut kouluampuminen. Tämä oli ensimmäinen tapahtuma, jossa käytin aktiivisesti internettiä, ja niinpä noin 5 minuuttia uutisen saapumisesta tiesin kertoa työkavereilleni, että ampuja oii nimeltään Pekka Eric Auvinen. Eihän se tapahtunutta muuttanut, mutta teki sen jotenkin "ymmärrettäväksi" kun tiesi tekijän. Päivä oli 07.11.2007.

 

Onhan näitä. Paljon jäi vielä mainitsematta. Dianan kuolema, Kauhajoen kouluampuminen yms. yms. Nuo mainitut tapahtumat ovat kuitenkin niitä, jotka ovat päällimmäisinä. Ja jotka ovat varmasti jollain tasolla vaikuttaneen myös minun elämääni. Toivottavasti vastaavia ei tule enää. Vaikka tiedän, että vastaavaa on tulossa. Vääjäämättä.