22. maalis, 2016

Brussels Airport

 

Piti kirjoittaa tänään rasisimista rasismiviikon kunniaksi. Mutta enpä sitten kirjoita. Juuri kun olin aloittelemassa, uutisista tuli tieto Brysselin pommi-iskuista. Siksipä keskityn siihen.

 

En keskity itse tapahtumaan, en siihen kuinka monta ihmistä on kuollut tai loukkaantunut, enkä edes siihen kuka mahtaa olla iskujen takana. Sen sijaan keskityn tiedonvälitykseen jonka nykytila osoitti/osoittaa jälleen mahtinsa. Kun itse tapahtumasta oli kulunut vajaa tunti, netissä oli jo kuvia ja livekuvaa tapahtumapaikalta. Veikkaan rohkeasti, että ei mene kovin kauaa kunnes meillä on kuvaa itse räjähdyksestä/räjähdyksistä. Joku sen on varmasti kuvannut. Vahingossa, mutta kuitenkin.

 

Ja juuri tulleen tiedon mukaan, Brysselissä räjähtelee muutenkin mm. metroasemilla. Kuuntelen ja seuraan tapahtumia siis livenä eri lähteistä netissä ja radiosta vaikka itse istun sohvalla tällä hetkellä Ylivieskassa. Käsittämätöntä.

 

Ja juuri tämä liveseuranta on jotain, jota on siis vaikea ymmärtää. Joskus aikoinaan, minun nuoruudessani, uutisten saapuminen Suomeen kesti päivän, joskus jopa kauemmin. Nyt voimme seurata livenä tapahtumia jotka ovat suuri tapahtuneet. Ei vaan voi käsittää tätä kehitystä.

 

Tottakai tämä nopea tiedonvälitys aiheuttaa myös sen, että väärää tietoa liikkuu myös paljon. Kun tietoa jakaa niin moni normi-ihminen, ei siis tiedonvälityksen ammattilainen, ns. disinformaatiota liikkuu kiistatta. Tässä(kin) asiassa, vaikka tiedonhalu olisi kuinka suuri, korostuu jälleen kerran medialukutaito. Kaikki mitä netissä jaetaan, ei välttämättä pidä paikkaansa. Mutta toki sieltä voi löytää ihan relevanttia ja paikkaansa pitävää tietoa. Tiedon "lajittelu" ei ole helppoa, ei varsinkaan kriisitilanteessa, mutta ylilyönnit, turhat ja väärät uutiset on helppo erottaa aktiivisella seurannalla.

 

Mutta mutta, kunhan nämä pommeja heittelevät terrorisitit löytävät ja oppivat käyttämään internettiä paljon nykyistä paremmin ja tehokkaammin, sitten me vasta kusessa olemmekin. Varsinkin jos tuo käyttö on uskottavampaa kuin jonkun MV -lehden "tiedottaminen", joka perustuu määrään enemmänkin kuin laatuun.