4. huhti, 2016

Veroparatiisit

Eilen sunnuntaina julkisuuteen tuli tieto, että YLE on päässyt kiinni massiiviseen tietovuotoon veroparatiiseille sijoittaneista yksityishenkilöistä ja yrityksistä. Tätä kirjoittaessani on yksittäisistä nimistä paljastunut liuta valtaapitäviä henkilöitä, joukossa mm. Vladimir Putin, Islannin pääministeri, muutama kansainvälisesti tunnettu urheilija jne.  Yhteensä vallanpitäjiä listoilta löytyy kuulemma 140, joista 12 on joko valtion tai hallituksen päämiehiä.

Suomalaisia ei listoilta raportoida ainakaan vielä löytyneen aivan kauheasti. Muutama venäläinen oligarkki, joita ei voisi vähempää kiinnostaa mitä heidän verosuunnitelusta Suomessa ajatellaan. Suurimman pöhinän on aikaansaannut se, että papereista löytyy myös pankkikonserni Nordea. Eli siis ruotsalainen konserni, joka nyt vaan sattuu toimimaan myös Suomessa.

Tämä puuttuva linkki Suomeen, siis ainakin toistaiseksi, ei estä vasemmistopopulisteja repimään kaikkea mahdollista irti tästä vuodosta. Tuskin oli aurinko ehtinyt nousta kun Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivä Li Andersson ennätti jo twiittamaan, että mitä hallitus aikoo tehdä veroparatiiseihin suuntautuvan verosuunnittelun estämiseksi. Ööö.... tehdä siis minkä eteen? Sen eteen, ettei Ruotsissa tai Venäjällä kukaan sijoita veroparatiisiin....? Suomen hallitus? Ihan pikkaisen jos Li voisit täsmentää tuota heittoasi.

Mutta eipä Vasemmistoliitto jäänyt muutenkaan hiljaiseksi kun kerrankin oli tilaisuus keräillä irtopisteitä. Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas) kilpailee vankasti Anderssonin kanssa päivän populistin tittelistä lauseellaan: "vaikka oikeistolaiset liberaalit mitä sanoisivat, valtion pyörittäminen vaatii verotuloja, oli kyseessä sitten vasemmistolaista sosiaalipolitiikkaa harjoittava hyvinvointivaltio, tai vähäosaiset vankilaan sijoittava oikeistolainen kilpailuvaltio." "Vähäosaiset vankilaan sijoittava oikestolainen kilpailuvaltio......" Niinpä niin..... Naurattaisi, mutta eipä juuri kun tuollaista paskaa suoltaa kansanedustaja. Ja käsittääkseni jopa aivan tosissaan.

 

Ehdottoman huipun vetäisee Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki 12 kohdan ohjelmallaan, joka hänen mielestä poistaisi veroparatiiseihin sijoittamisen. Tai ei poistaisi sitä, mutta tekisi sen huomattavasti vaikeammaksi. Arhinmäen listan ongelma on vaan siinä, että 12 kohdasta yhdeksän tarkoittaisi suoria veronkorotuksia. Veronkorotuksia maassa, jonka kokonaisveroaste on jo nyt yksi Euroopan korkeimpia. Kruununa vassareiden ajatushautomo esittää maastapoistumisveroa alhaisemman veroasteen maahan siirtyville yrityksille/henkilöille. Eli suomeksi, rajat kiinni! Rakennetaanko jonkinkorkuinen muuri siinä samalla? Ei maahanmuuttoa varten vaan nimenomaan päinvastoin. Toivottavasti ehdin lähteä ennenkuin muurin rakentaminen alkaa.

 

Mutta eipä tarvitsisi kauheasti odotella investointejakaan maahan tuollaisen päätöksen jälkeen. Sitten voitaisiinkin korottaa taas veroastetta, sillä kuten Myllykoski toteaa, valtion pyörittäminen vaatii verotuloja. Ja jos/kun niitä ei yrityksiltä saa, yksittäisten ihmisten verotusta voidaan helposti nostaa. Eihän niillä mitään syömistä ole maailman ainoassa jäljellä olevassa vasemmistolaista hyvinvointipolitiikkaa harjoittavassa valtiossa Pohjois-Koreassakaan...... Miksi siis Suomessa pitäisi olla? Pääasiahan on se, ettei kukaan pääse rikastumaan omalla työllään. Tai muutenkaan.