8. huhti, 2016

Vierailu

Tunnustan. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka uskoo, että maailmankaikkeudessa yksinkertaisesti täytyy olla muutakin elämää kuin tämä meidän elämä tällä meidän planeetalla. Itseasiassa uskon vankasti siihen, että jokin ihmisen rakentama laite törmää ennemmin tai myöhemmin vieraaseen elämänmuotoon. Ja tulee tekemään sen paljon aikaisemmin ennenkuin törmää kultaiseen porttiin, jossa partasuinen vanha mies jakelee menolippuja joko ylös tai alas.

 

Mutta mitäpä jos vieraat ehtivätkin ensi maahan. Mitä sitten tapahtuu? Miten ihmiskunta osaa ottaa heidät vastaan? Kuka tekee ja mitä? Vai tekeekö kukaan mitään? Ymmärtääkö ihminen minkä edessä hän on? Mietitäänpä hetkinen tätä asiaa, ja mietitään sitä ilman moraalisia, eettisiä, filosofisia tai uskonnollisia siteitä.

 

Tilanne on siis se, että maahan on laskeutunut tunnistamaton esine/alus/tms. joka on havaittu ja paikallistettu. Ensin täytyy tietysti varmistaa, että kysymyksessä todellakin on maan ulkopuolinen vieras. Mutta kun tämä on tehty, varsinaiset ongelmat alkavat.

 

Miten alusta pitäisi lähestyä? Onko se mahdollisesti tutkimusmatkalla vai onko se joutunut tekemään pakkolaskun? Pahin skenaario on tietysti se, että se on tullut väkivaltaisessa tarkoituksessa. Suuri kysymys siis on, että miksi se on tullut planeetallemme?

 

Seuraavaksi pitäisi miettiä sitä, että kuka alusta lähestyy? Ihmiskunta ei ole miettinyt, saati päättänyt, kuka tällaisessa tilanteessa ottaisi vetovastuun. YK mahdollisesti?

 

Ihminen on kehittynyt lajiksi, jonka pitää ymmärtää mitä tapahtuu/on tapahtunut kyetäkseen hallita tapahtumia. Jos maapallolta löytyy aivan uusi elämänmuoto, jota ihminen ei ymmärrä, eikä näin ollen kykene kontrolloimaan sitä, siitä saattaa kehittyä pelko. Ja pelkoon on helppo ratkaisu, väkivalta. Mutta haluammeko me tuhota kukaties hyvinkin ystävällismieliset vieraamme vain siksi, että meitä pelottaa?

 

Pelon hallinnassa tieto on hyvin tärkeässä roolissa. Siksipä tapahtuneesta pitäisi tiedottaa mahdollisimman nopeasti, mutta myös mahdollisimman harkituksi. Liika tieto, tai väärin muotoiltu tieto, saattaa aiheuttaa paniikkia, joka taas helposti johtaa väkivaltaan. Mutta myös se, etteivät ihmiset tiedä, mitä on tapahtunut, antaa vallan huhuille ja sitäkautta pelolle. Joten jotain pitää kertoa, mutta ei liikaa eikä liian vähän. Ja vieläpä oikein muotoiltuna. Ja koko ihmiskunnalle. Tosi helppo tehtävä.

 

Tässä kohdin on hyvä miettiä sitä, että mitäpä jos maapallollamme on jo nyt elämää, jota emme vain osaa löytää. Ihminen on kehittänyt hyvin monimutkaisia testejä mm. DNA:n toteamiseen, käsittelyyn ja jopa kehittämiseen. Mitäpä jos nämä testit eivät osaa etsiä oikeita asioita? Mitäpä jos niiden ulkopuolelle jääkin jokin elämänmuoto, joka on jo keskuudessamme? Mitäpä jo ne vierailiijat muualta eivät olekkaan niitä elokuvista ja sarjafilmeistä tuttuja suuripäisiä mulkosilmiä? Mitäpä jos ne ovatkin aivan jotain muuta, jotain sellaista mitä emme vielä käsitä?

 

Kuten otsikko lupaa, kysymyksessä on vierailu. Se tarkoittaa sitä, että vieraat lähtevät. Lähtevät pois, ja lähtevät aivan varmasti ennenkuin ihminen on osannut kysyä oikeat kysymykset, ehtinyt kysyä kysymyksiä riittävästi tai saanut edes pientä käsitykstä siitä, miksi ja mistä vieraat tulivat. Vierailu jättää jälkeensä aivan varmasti uusia kysymyksiä, uusia näkökantoja ja uuden käsityksen maailmankaikkeudestamme. Se vaikuttaa kaikkien elämään tavalla tai toisella. Itseasiassa vierailu on niin suuri asia, ettei sen kaikkia vaikutuksia kukaan osaa edes kuvitella. Siksi ajatuksen parissa onkin niin kiehtovaa painiskella.

 

Yllä oleva teksti ja skenaariot perustuvat Ylen TV1:n esittämään Michael Madsenin elokuvaan The Visit – Vierailu.