12. huhti, 2016

Valkoisen kevään loppu

Tappara ja Kärpät väänsivät hienon seitsemän ottelun sarjan pääsystä jääkiekon  Liigan finaaliin. Hienon sarjan päätteeksi Tappara pudotti vanhan mestarin pronssiotteluun voitoin 4-3. Kuinka tässä nyt näin kävi?

Katsomoon näytti siltä, että Lauri Marjamäki peluutti joukkueensa puhki. Kärpät pelasi kova kärki edellä koko ajan, ja seitsemännessä pelissä näytti jo siltä, ettei nämä vastuunsa kantaneet ykköspelaajat enää kerta kaikkiaan vaan jaksaneet.  Tappara, joka oli pelannut laajemmalla materiaalilla koko sarjan, oli selkeästi paremmalla  jalalla liikkeellä. Niinkuin kaikki kiekkoa seuraavat tietävät, paras seitsemästä ottelusarjassa parempi joukkue voittaa aina. Tänä keväänä se oli Tappara.

Niinsanotut asiantuntijat tulevat aivan varmasti analysoimaan tämänkin ottelusarjan puhki. Tulemme kuulemaan kuka ei kestänyt paineita, kuka pelasi liikaa, kuka liian vähän, kuka oli hyvä ja kuka oli huono. Eli mihin tämä ottelusarja ratkesi. Minun mielestäni se ratkesi siihen, että Tappara voitti sarjan otteluvoitoin 4-3.

Kuudennen ottelun jälkeen Petteri Sihvonen, joka on kaikkien meidän onneksi jättänyt ihan itse keksimänsä "Johtava analyytikko" pois titteleistään, kertoi miksi Kärpät voitti ottelun. Kaikki perustui kuulemma siihen, että Tapparalla oli siinä pelissä 44 kiekkokontrollilähtöä, Kärpillä peräti 59 kappaletta. Kärpät siis puolusti pitämällä kiekkoa. Petterin mukaan ottelun voittaa siis sillä, että pidetään kiekkoa ja hyökätään hitaasti pääsääntöisesti vastustajan täydellisesti organisoitua puolustusta vastaan.

Onkin mielenkiintoista kuulla kuinka Petteri selittää Tapparan voiton tänään. Tai finaalit, joissa ainakin HIFK, ja varmasti myös Tappara, panostaa nopeisiin lähtöihin, nopeaan pelinkääntämiseen ja sitä kautta pelin hallintaan. Finaalisarjassa tuskin tulemme näkemään tylsää pakki-pakki -syöttelyä maalin takana, kuten esimerkiksi viime vuonna, jolloin Kärpät pelasi Sihvosen ihannoimaa viivelähtökiekkoa. Ja syötteli maalin takana parhaimmillaan 12 kertaa.

Onneksi tätä ei ole odotettavissa näissä finaaleissa. Ei ainakaan HIFK:n toimesta, jonka treeneissä ei kuuleman mukaan harjoitella puolustamista ollenkaan. Ja annetaan näin ollen pelaajille avaimet käteen reagoida niinkuin peli vaatii. Annetaan siis mahdollisuus pelata peliä nimeltä jääkiekko. Joka on ainakin meidän katsojien etu. Ilman liian kurttuotsaista analysointia.Tai tylsää viivelähtökiekkoa.