13. touko, 2016

Asuinympäristö

Lupasin eilen, että kirjoitan hieman siitä, minkälaisessa ympäristössä asun. Tämä teksti on tarkoitettu osittain siis niille tyypeille, jotka suunnittelevat vierailua luokseni. Ettei sitten ole vääriä odotuksia kun se matka tänne suuntautuu. Jos ikinä suuntautuu.

Kirjoitan tämän jutun heti tähän asumisen alkuun siksi, että nyt aistit ovat itselläkin vielä avoinna ja havainnointikyky on tallella. Veikkaanpa että muutaman kuukauden kuluttua tähän kaikkeen on niin turtunut ja tottunut, ettei juttua enää saa irti. Tai se on mallia "no semmoistahan täällä on, ihan normaalia......"

En asu turistihelvetissä. Eli asuinympäristössäni EI ole trimmattuja pihoja, ei uima-altaita jokaisella pihalla eivätkä hyvinhoidetut palmut ole välttämättä hyvinhoidettuja eivätkä suorassa rivissä katujen varrella. Pieniä idyllisiä puoteja, jotka myyvät joko piraattivaatteita tai ylihinnoiteltuja luxuskamoja, ei ole joka toisessa talossa eikä baareja niiden väliin jäävissä taloissa. Kaduilla kuulee vain ja ainoastaan kroatiaa eikä kielten sekamelskaa niinkuin turistialueella vaikkapa Mallorcalla.

Minä asun siis Kastel Stari -nimisessä pikku kylässä, noin 20 kilometrin päässä Splitistä. Kylässä asuu noin 7000 asukasta ja se on yksi osa seitsemän kylän ketjussa tässä Adrianmeren rannikolla. Yhdessä kylät muodostavat Kastela -nimisen kokonaisuuden, joka on saanut nimensä siitä, että kussakin kylässä on sijainnut aikoinaan linna eli kastelli. Kastellaa kutsutaan yleisesti Kastella Rivieraksi.

Itse asuinympäristöni on paikka, jossa ihmiset asuvat. Se tarkoittaa sitä, että osa taloista ja/tai pihoista on paremmin hoidettuja, osa taas hieman heikommin. Eli alue ei ole mikään luksusseutu, vaan ihan tavallinen, paikallinen asuinalue. Pyykit kuivuvat naruilla, vanhukset ja naiset rapsuttelevat pihojaan, koiria ja kissoja lönköttelee kaduilla jne. Eli ihmiset elävät ihan normaalia elämää.

Jos haluat saada tuulahduksen "turistielämästä", sinun pitää mennä jonnekin pois asuinalueelta. Mennä vaikka tuohon meidän kylän rantaan, jossa löytyy sitten niitä terasseja aivan meren tuntumasta. Tosin en ole sielläkään, ainakaan vielä, kuullut sen enempää turistikieliä kuin kotikadullakaan. Mutta turistikausi onkin vasta alkamassa. Tilanne saattaa olla aivan eri elokuussa kun Keski-Euroopassa on lomakausi. Mitään kreisbailaamiseen tarkoitettuja mestoja en ole vielä löytänyt, mutten niitä pahemmin etsinytkään. Niitäkin lienee kyllä, jollei muualla niin Splitissä.

Täällä pärjää englannilla mainiosti. Kun ihmisiltä kysyy, että puhuvatko he englantia, vastaus on yleensä että ihan vähän. Mutta kun keskustelu alkaa, he puhuvat sitä hienosti. Tai ainakin niin, että asiat tulee ymmärretyksi. En ole tehnyt, enkä aio tehdäkkään, mitään kielioppitutkimusta heidän (tai minun) käyttämästä kielestä. En vaikka Suomen koululaitos jostain kumman syystä sitä kielioppia painottaakin. Kun tärkeitä on loppujen lopuksi ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Onko kaikki prepositiot tai sanajärjestys just oikein, sillä ei oikeasti ole mitään merkitystä.

Ja lopuksi tuoksuista. Tai jonkun herkkänokan mielestä kysymys on varmaan hajusta. Kun tulin eilen Rockyn kanssa meidän perinteiseltä (tehty kaksi kertaa) iltalenkiltä kohti kotia joskus yhdeksän jälkeen, sitä joutui oikein nuuskuttamaan. Täällä tuoksui etelä, eli lämpimähkö päivä, joka oli jäänyt viipyilemään asfalttiin. Täällä tuoksui taloista tulviva ruuan tuoksu. Täällä tuoksui kasvit, joita ei Suomessa ole. Täällä tuoksui...... no en minä tiedä mikä täällä tuoksui, mutta jokainen joka on joskus käynyt etelässä, tunnistaa aivan varmasti sen tuoksun. Ja juuri se oli ilmassa eilen illalla.

Ps. Sää kiinnostaa suomalaisia aina. Joten tässä infopläjäys siitä, minkälaista se on ollut täällä. Lämpötila on ollut +/- 20 astetta, tätä kirjoittessani se taitaa olla 22. Eilen satoi aamu- ja keskipäivän, illalla oli selkeää. Tänään on ollut aurinkoinen päivä, säätiedotus lupailee ukkosta ja sadekuuroja. Ainakin lähialueille.