17. touko, 2016

Kauppa

Tähän alkuun kaksi sattumusta, jotka osoittanevat sen, kuinka hidasta, joidenkin mielestä varmaan jopa tylsää, elämää täällä vietän. Tapasin tänään nimittäin ihan ensimmäistä kertaa ensiksi sisiliskon ja kauppaan mennessäni suomalaisia! Ja minun on jostain syystä ihan pakko kirjoittaa näistä! Onneksi ensin mainittu laji lienee yleisempi otus kylässämme kuin maanmieheni. Sisilisko mennä vilisti tietä pitkin minun ja Rockyn edellä ja suomalaisilla oli ihmettelemistä paikallisessa pullopanttisysteemissä. Joka onkin hieman vaikeaselkoinen. Palauta pullot kuitin kanssa samaan kauppaan niin saat pantin takaisin. Tai jotain. Kassaneiti selitti tätä minulle juuri tänään.

Sitten säätiedotus. Mittari näyttää tällä hetkellä 19 astetta, mutta jotenkin ulkona on kuumempi kuin eilen. Johtunee siitä, että tänään ei tuule. Muutoin sää on samanlaista kuin aina ennenkin. Jos kiinnostaa, kannattaa lukea edeltävä blogikirjoitus. Tai sitä edeltävä. Tai sitä.....

Mutta sitten kauppaan. Siis ruokasellaiseen, sillä mihinkään vaate- tai muun tavaran kauppaan en ole vielä tutustunut. Ruokakaupassa sitä onkin sitten tullut käytyä lähes päivittäin. Osittain siksi, että eri kaupat ja niiden valikoimat tulisivat tutuiksi, osittain siksi, että kun muuttaa kalustettuun, mutta muuten tyhjillään olevaan asuntoon, sitä tarvitsee hämmentävän määrän ihan perusasioita. Kuten vessapaperia, jonka juuri muistin unohtaneeni tämänpäiväisellä reissullani.

Kauppojahan täällä sitten riittää. On ihan pieniä kivijalkamyymälöitä, kuten tuo lähin kauppa tuossa 50 metrin päässä, on perus "S-market" -tyyppisiä ja on Prisman tyylisiä jumboja. Ja sitten on tietysti Lidl. Tuosta pikkuisesta "meidän kaupasta" on tullut muuten haettuja lähes joka aamu tuoretta, joskus jopa lämmintä leipää. Ei paha, ei ollenkaan paha.

Kauppojen valikoima on pitkälti samankaltainen kuin Suomessa. Tietysti paikallisessa twistillä ihan niinkuin missä tahansa. En ole täältä bongannut ainakaan vielä maksalaatikkoa tai karjalanpiirakoita. Jotain paikallisia herkkuja kyllä, mutta niihin en ole vielä oikein rohjennut/ehtinyt tutustua. Kuulemani mukaan mm. raakamakkaran pitäisi olla kohtuullisen maukasta. Siksipä se onkin listalla ihan lähitulevaisuudessa.

Näkyvin ero Suomeen on, ja juu, arvasitte ihan oikeen: viina. Jokaisessa kaupassa on oma hylly viinille ja viinalle. Suuremmissa on jopa omat osastot näille. Olutta voi olla sitten ihan missäpäin tahansa. En tiedä mikä on Kroatian tilanne, mutta esimerkiksi Saksassahan olut ei ole edes alkoholijuoma vaan elintarvike.  Tänään muuten bongasin Konzum kaupassa olutta ja siidereitä samassa kylmäkaapissa kuin missä oli jauhelihaa ja broilereita. Ja huipputarjouksen olutpulloista juuri ennen kassoja. Vähän niinkuin Suomessa on karkkitarjouksia siinä just kassalle mentäessä. 

Alkoholista on siis tarjouksia, aivan kuten muistakin tuotteista. Oluttarjouksia, käsitellään sitä nyt tässä suomalaiseen tapaan alkoholijuomana, on niin tölkeistä kuin suurista, kahden tai jopa kolmen litran pulloista. Viinitarjoukset ovat aivan arkipäivää ja tänään tuossa edellämainitussa Konzumissa oli myös valkoinen rommi tarjouksessa. Ihan tiedotusluonteisesti muuten, en ostanut.

Hintataso on Suomeen verrattuna edullinen. Ja nyt puhun siis kaikista tuotteista, en pelkästään viinasta. Se on nimittäin Suomeen verrattuna lähes ilmaista. En ole juurikaan saanut perusostoksilla, siis mitä nyt kaappiin tarvitset, loppusummaa nousemaan yli 100 kunan. Eli karkeasti 13 euron. Ja kun olen joutunut ostelemaan noita perusjuttuja, joista edellä mainitsin, suurin lasku on tainnut olla himppasen vaille 200 kunaa. Paitsi ekana päivänä jolloin kauppaan meni 400 kunaa.

Eilisellä kauppareissulla kassalle sattui perhe, joka oli varmaan liikkeellä ostaakseen koko viikon safkat kerralla. Tavaraa oli nimittäin kuin nuoremman ikäluokan lestadiolaisperheellä Ylivieskan Prismassa. Ja loppusumma, jota tietysti vesi kielellä stalkkasin, oli 960 kunaa. Eli 128 euroa. Mutta kyllä sitä tavaraakin oli!

Yksi poikkeus suomalaiseen kauppaa on silminpistävä. Suomessa kun lihat ovat yhdessä paikassa, hedelmät omassaan, säilykkeet tuolla ja vaikkapa hammashoitotuotteet tuolla, niin täällä asioita saattaa putkahdella esiin ilman sen suurempaa logiikkaa. Etsin tänään salaattikastiketta ja oletin, että kun löysin ensin oliviivit, sitten maissipurkit, ketsupit ja muut jotenkin löyhästi aiheeseen liittyvät tarvikkeet, salaattikastikekin saattaisi olla jossain lähistössä. Mutta kun ei ollut. Jouduin marssimaan lähes toiselle puolelle kauppaa ennenkuin löysin tuotteen, ja silloinkin aivan sattumalta. Matkalla kävelin muuten mm. viinaosaston, tyyny- ja täkkiosaston sekä karkkihyllyjen ohitse/läpi.Taisi siinä jokunen lelukin olla matkan varrella kaupan.

Ai niin, toinen poikkeavuus. Liha-, kala- ja juustotiskit. Ei tosin Lidlissä, mutta muutoin hyvinkin pienessä kaupassa saatta olla ainakin lihatiski. Tuossa meidän omassa kaupassakin on tiski, minne kassarouva kipittää aina kun sen eteen pysähdyn. Tältä tiskiltä myydään niin leivät, makkarat, juustot ja kalat. Suomalainen terveystarkastaja olisi varmaan aivan kauhuissaan...... Niin, ja kun olen ostokseni suorittanut ja kiertänyt tämän maksimissaan 30-40 neliötä olevan kauppapuodin, äsken lihamestarina toiminut rouvaa kipittää takaisin kassalle. Monitoimiohjus siis......

Yhtä asiaa, huolimatta voimakkaista etsinnöistäni, en ole vielä onnistunut löytämään. Ja se on tiskiharja. Tämä saattaa tosin johtua myös siitä, että täällä tiskattaneen erilaissa sienillä ja/tai tiskiräteillä. Tai sitten en ole vaan onnistunut eksymään oikealle osastolle. Tiskiharjathan saattavat löytyä vaikkapa kalatiskiltä. Tai hedelmäosastolta. Mistä sen voi tietää.....