20. touko, 2016

Viina

Näin alkavan viikonlopun kunniaksi ajattelin kirjoittaa viinasta. Mutta sitä ennen säätiedotus, joka poikkeaa hitusen siitä, mihin olette tottuneet. Meille on nimittäin luvattu sadetta iltapäiväksi/illaksi. Tosin eilenkin lupauksissa oli ukkosta oikein oranssilla varoituksella varustettuna, mutten minä ainakaan huomannut minkäänvärisiä ukkosia. Nyt tilanne on kuitenkin hieman erilainen.

Aiemin kun tuota sadetta on luvattu, pilvet ovat kierrelleet tuossa läheisten vuorien päällä/takana. Nyt näyttäisi siltä, että sadepilvet ovat tulossa mereltä. Mitä se sitten vaikuttaa, vai vaikuttaako mitään, sitähän en vielä tiedä. Muutoin lämpötila liikkuu tutuissa lukemissa, näyttäisi juuri nyt olevan 21 astetta. Huomenna lauantaina onkin sitten aurinkoista ja lämpöä jotain 26 astetta.

Ja sitten siihen viinaan. Mitä ihmettä siellä Suomessa oikein tapahtuu? Heti kun selkänsä kääntää, meno muuttuu aivan holtittomaksi. Uskaltaako siellä tulla edes käymään kun viina on vapaata ja väki makailee pitkin poikin pusikoita ja porttikonkeja? Puhun nyt tietysti eduskuntaan matkalla olevasta uudesta alkoholilaista.

Suomalaisethan eivät osaa juoda viinaa muuten kuin humaltumistarkoituksessa. He eivät osaa käyttää alkoholia seurustelu- eivätkä ruokajuomana. Suomalainen kun korkkaa ihan minkä alkoholia sisältävän pullon, sillä on aina tarkoituksena juoda itsensä tärviölle. Ja matkalle sinne se yleensä saa jonkun alkoholiperäisen sairauden, jättää lapsensa sosiaalihuoltoon ja lopulta ajaa koko perheensä kirveen avulla lumihankeen. Oli sitten kesä tai talvi. Ainakin mikäli uskomme Päivi Räsästä.

Muutenkin on aika jännää seurata osan suomalaispäättäjien suhdetta kansalaisiin. Tai lähinnä siis sitä, kuinka varsinkin alkoholin ollessa kysymyksessä, ihmisiä pitää holhota ja vahtia. Minä en henkilökohtaisesti usko, että kun A-olutta ja pienpanimoiden tuotteita saa ruokakaupasta tai että kun ravintoloiden ei tarvitse rakentaa karsinoita terassilleen, tekisi kenestäkään alkoholistia.  Puhumattakaan siitä, että Alkot saavat olla auki peräti yhdeksään asti! Jos joku haluaa käyttää alkoholia liikaa, kyllä se sen tekee. Vaikka maassa olisi kieltolaki.

Tässä uudessa laissa jäi kuitenkin vielä yksi napsu ottamatta. Ja se on viinit. Miksei viinejä tuotu ruokakauppaan samalla? Olisi mennyt sekin tällä samalla itkulla. Väitän nimittäin että tuo A -oluen ja lonkeroiden ilmestyminen ruokakauppoihin ei sitten loppujen lopuksi paljoa ihmisiä hetkauta, paitsi tietty sen osalta, että olutharrastus helpottuu huomattavasti kun tuotteita saa helpommin. Tuntuisi jotenkin luontevalta, että siinä samalla kun ostaa viikonlopun ruuat, voisi samasta kaupasta hankkia myös sen viinipullon aterian painikkeeksi.

Minä olen suomalainen vaikken Suomessa asukkaan. Minulla olisi mahdollisuus ostaa jokaikisellä kauppareissulla "enemmän bassoa -Mitsun" takakontti täyteen viinaa. Ihan ruokakaupasta. Mutten silti tee sitä. Enkä usko että kovin moni muukaan suomalainen tekisi niin, vaikka sama mahdollisuus olisi siinä ihan omassa korttelikaupassa. Ainakaan ensihuuman laannuttua.

Jokuhan tämän tolkkupäätöksen takana tietysti on. Joku poliitikko tai poliitikot ovat ajaneet asiaa ja vihdoin on päästy siihen, että uusi laki on tulossa eduskunnan käsittelyyn. En ihan niin tarkkaan ole seurannut asian etenemistä, että kykenisin mainitsemaan nimeltä kaikki, jotka ovat asiaa edistäneet, mutta yksi nimi on ihan pakko nostaa esille. Ja se on Jaana Pelkonen (kok). Jaana on lipsumatta ajanut alkoholilain keventämistä, hän  on käyttänyt puheenvuoroja eduskunnassa, kirjoittanut blogiinsa ja twiittaillut asiasta ahkerasti. Kiitos siis siitä. Vielä kun saadaan ne viinit sinne maitokauppaan, niin hyvä.