21. touko, 2016

Mysteerit

Ihan alkuun tiedotus, tuo kuva tuossa on kuvituskuva eikä liity tämänkertaiseen tekstiin mitenkään.

Mutta sitten säätiedotukseen. Katsoin aamulla ennusteen ja se lupasi 25 astetta, puolipilvistä ja keltaisen varoituksen tuulesta. Ja nyt tulee Note To Myself: Jos lämpöä on riittävästi, keltainen tuuli on ihan hyvä juttu. Itseasiassa todella hyvä juttu. Silloin ei tarvitse pukeutua huppariin.

Kävin nimittäin Rockyn kanssa ulkona joskus seitsemän jälkeen. Silloin tuuli ja oli luvalla sanottuna jopa vähän viileäää. Tai no, ei ainakaan kuumaa. Ja kun sitten myöhemmin olimme lähdössä rantaan aamukahville, ajattelin, että pistetään nyt se huppari päälle ettei palella. Ja eikä paleltanut. Huppari siirtyi repun perukoille noin 15 metrin kävelyn jälkeen.

Muutoin meidän on näemmä ihan pakko reivata näitä päiväaikataulujamme pikkaisen. Olen nimittäin himppasen huolissani siitä, kuinka tuo 10 -vuotias, sydäntautinen taistelutoverini jaksaa lampsia tuolla ulkona jos/kun on kuuma. Tänäänkin, vaikka ei ollut kuin tuo 25 astetta, herralla alkoi jalka jo selvästi painaa kotimatkalla. Ja nyt sitä maataan aivan reporankana tuolla pöydän alla. Lienee parasta todellakin tehdä pidempi lenkki heti aamusta, keskipäivällä  pari-kolme lyhyttä ja illalla sitten taas pidempi unilenkki. Kotona on onneksi ilmastointi.

Joskus elämään ilmaantuu mysteereitä. Eli asioita, joista et tiedä hölkkäsen pöläystä. Kun sitten lisätään vielä se, että ratkaistaksesi mysteerin, tarvitset vierasta kieltä, tässä tapauksessa kroatiaa, vaikeuskerroin senkus kasvaa. Mutta kaikesta on selvitty tähän asti ja tullaan selviämään tulevaisuudessakin. Asioilla kun on taipumus järjestyä.

Ensimmäinen mysteeri oli pesukone. Josta jopa vuokrantaja kertoi, ettei hän ymmärrä/tiedä kyseisestä koneesta mitään. Ei osaa käyttää eikä neuvoa sen käyttöä. Ja ohjekirjakin on hukkunut jonnekin.

Joten eikun koneen kimppuun. Ohjelmat on merkitty symboleilla ja veden lämpö numeroin. Mitään muuta ei sitten koneen kyljestä löydykkään. Päätin, että kyllähän tämä minulle riittää. Enhän minä Suomessakaan käyttänyt kuin sitä yhtä ohjelmaa, 60 astetta sekalaiselle pyykille, täysin riippumatta siitä mitä koneeseen olin tunkenut. Samoilla mennään siis täälläkin. Niinpä väänsin ohjelmaksi ihan symboleista päätellen samaisen ohjelman, joka tässä koneessa oli saanut vielä "eco" -merkinnän. Ajattelin, että kun se on kerran eco, se ei voi kestää kauaa ja varmaan tekee puhdastakin. Ja lähdin kauppaan.

Kävin kaupassa, kävin rannalla kahvilla ja tulin kotiin. Aikaa meni ehkäpä puolitoista tuntia. Kone pesi edelleen. Tein ruokaa, söin, käytin Rockyn pissalla, nukuin päiväunet, ja aivan oikein! Kone senkus vaan pesi ja pesi..... Että semmoinen "eco-ohjelma" tällä erää.

Sitten kävi munkki! Etsiessäni jotain jostain kaapista, käteeni osui pesukoneen käyttöohje! Kroatiaksi, mutta kuitenkin. Ja kun näitä täysin käsittämättömiä pesuohjeita tankkasin, huomasin, että joku oli kirjoittanut käsin ohjelmien viereen niiden kestoajan. Eli käytännössä tämän jälkeen osaan käyttää tuota konetta! Problem solved! Ai niin, se "eco-ohjelma" kestää kaikkineen 3 tuntia 45 minuuttia. Älkääkä kysykö miksi.

Toista mysteeriä olenkin jo sivunnut jossain välissä aiemmin. Mutta tänään se iski sitten tavallista kovemmin korville. Nimenomaan korville.

Kuten edellä kerroin, kävimme Roksun kanssa aamupissalla ehkäpä hieman tavallista aiemmin. Lenkin ja aamiaisen jälkeen ajattelimme vielä köllötellä hetken, kenties jopa nukkuakin. Mutta ei, ei pystynyt, ei kyennyt. Kadulta kun kuului jotain höpötystä, ensin kauempaa, sitten yhä lähempää, lopulta ihan tuosta talomme vierestä loitoten sitten hiljalleen taas kauemmaksi. Kun kävin kurkkaamassa että mitä helvettiä, katuja ajeli pitkin poikin pakettiauto, jolla oli ämyreissään jotain tärkeää asiaa. Varmaan myös minulle, mutta suuri kielimuuri pakettiauton ja minun välilläni esti ymmärryksen. 

Olen tässä mietiskellyt, että mitä täällä voitaisiin tiedottaa ajelemalla pakulla pitkin poikin asuinalueita. Tieto voi koskea niin ydinsodan alkamista kuin naapurikaupan lihatiskitarjouksia. Tai sähkö- tai vesikatkoksia, tietöitä ja kaikkea noiden väliltä. Valitse nyt sitten siitä..... Mutta mutta, toisaalta. Jos niillä jotain tärkeää, minun elämääni vaikuttavaa asiaa oli, saanen tiedon siitä ennemmin tai myöhemmin. Ei siis jaksa stressata. Tätäkään asiaa.