26. touko, 2016

Terveisiä kehitysmaasta

Terveisiä kehitysmaasta ja oikein hyvää Kristuksen pyhän ruumiin ja veren päivää. Tänään näyttäisi olevan taas yksi niistä päivistä, jotka aivan varmasti lisääntyvät tässä muutaman kuukauden kuluessa. Eli aamulla, joskus seiskan jälkeen, aamukävelyllä Rockyn kanssa pukkaa jo hikeä. Samoin jos/kun löntystämme aamiaisen jälkeen rantaan kahville. Iltapäivällä sitten tuuli alkaa hieman helpottamaan ja iltalenkin voikin tehdä jo ihan siedettävissä olosuhteissa vaikka lämpöä olisikin vielä 26 astetta. Kiitos vilvoittavan tuulen. Juuri nyt tuolla ulkona näyttäisi oleva 25 astetta. En uskalla edes arvailla mitä se tulee olemaan heinä- elokuussa kun lämpötila on tuosta 25 asteesta vielä plus 10-15 astetta......

Sitten tuohon kehitysmaa -läppään. Olin saanut palautetta sähköpostiini, aivan kuten olen toivonutkin. Tällä kertaa palautteen antajana oli joku tyyppi, jonka mielestä "helppoa sun on sieltä kehitysmaasta huudella, kun koko maa on olemassa vaan sen takia, että koko muu Eurooppa, Suomi etunenässä, pitää sitä taloudellisesti pystyssä". En jaksanut kommentoida herralle (?), enkä jaksa kommentoida asiaa tässäkään. Jätänkin siis vain tämän tähän.

Mutta tottahan tuo on. Katsokaa nyt vaikka tämän blogin kuvaa. Koska minulla ei ole kahvinkeitintä, lieneekö moinen vempain olla tuttu kenellekkään tässä kehitysmaassa, joudun kikkailemaan aamukahvini virittäen. Eli, ostin ihan tavallisen suppilon. Taittelen siihen supisuomalaisen suodatinpussin, johon laitan supisuomalaista kahvia. Sitten vedenkeittimestä vettä päälle ja "kahvi" valuu allaolevaan kuppiin. Suoritin tuon operaation eilen keskiviikkona ekan kerran ja tänään "kahvi" oli jo huomattavasti juotavampaa. Eli annostukset alkavat löytyä.

Toinen vaihtoehto on tietysti se, että kävelee lähikahvilaan ja juo siellä aamukahvin. Pääsee Rockykin siinä samalla lenkille. Ja kuppi maksaa 6 kunaa. Eli 0,80 euroa. Tai tekee molemmat.

Ihmettelin tänään tuolla aamukahvireissulla että onpas täällä kylän rannassa torstaipäiväksi paljon väkeä liikkeellä. Normiarkipäiväaamuna kuppiloissa istuskelee lähinnä vanhoja miehiä ja äitejä lapsineen, mutta tänään siellä oli kokonaisia perheitä. Toki myös niitä vanhoja miehiä, mutta selkeästi enemmän siis muitakin kun meitä eläkeläisiä. Kunnes kuulin, että nyt on katolilainen juhlapyhä, Kristuksen pyhän ruumiin ja veren päivä.  Eli kansallinen vapaapäivä.

Päivi Räsänen olisi kauhuissaan jos olisi kansanedustajana täällä. On siis katolilainen juhlapyhä, vaan eipä se tunnu menoa haittaavaan. Kaupat ovat aivan normaalisti auki ja myyvät olutta, viiniä ja alkoholia ihan kuin mitään pyhää ei olisi olemassakaan. Baarit ovat auki, eikä niissäkään mitään rajoituksia tunneta. En tiedä, mutta leffateatteritkin näyttävät varmaan elokuvia ja baareissa saa tanssia niin halutessaan ihan normaalisti. Ja kaikki tämä siitä huolimatta, että vielä muutama vuosi sitten Suomessa ei pääsiäisenä saanut tehdä mitään. Koska oli uskonnollinen juhlapyhä. Mutta tämä Kroatia onkin kehitysmaa. Onneksi. Tai sitten katolilainen Jumala diggaa eri jutuista kuin evankelisluterilainen.

Kirkonkellot moukaavat tänään kyllä ehkä hieman aktiivisemmin kuin arkena. Varmaan siksi, että pysyy Pyhä paremmin mielessä. Vaikka sieltä lähikaupasta voikin käydä sen leivän ja viinipullon ihan normaalisti. 

Ja lopuksi, ihan ihka viimeistä kertaa, päivitys eilen aloittamastani tarinasta ATK:n välityksellä höpötetyistä asioista erään ihmisen kanssa. Juu, eilen illalla höpötys jatkui. Ja oli, jos mahdollista, vieläkin mukavampaa kuin aiemmin. Mutta tästä asiasta en aio enää kirjoittaa täällä julkisesti mitään. Sorry siis siitä. Paitsi jos asiassa joskus tapahtuu jotain maata mullistavaa. Siitä kuulette varmasti. Muutoin haluan pitää tämän asian ihan itselläni. Koska olen itsekäs paska.