27. touko, 2016

Turismi

Lampsiessani tänään kauppareissulla pitkin poikin meidän kylän katuja, mietin turismia näillä seuduilla. Sitä ennen kuitenkin muutama huomio paikallisten pukeutumisesta.

Ihan alkuun valitan, että katsaus Kastel Starin muotiin keskittyy ihan luonnollisista syistä ehkäpä hieman enemmän naisten asusteihin. Miehet jäävät pakostikin pienemmälle huomiolle. Siihen voidaan palata sitten, kun meidän kiintiöpoikkeava on käynyt kylässä.

Olen ihmetellyt tässä jo pidemmän aikaa, että miksi näillä paikallisilla on pitkät housut ja kauluspaidat vaikka lämpöä on 26 astetta. Kunnes eilen, kansallisena uskonnollisena vapaapäivänä, asia vihdoin selkesi minulle! Nehän pukeutuu noin koska ne on töissä! Heureka! Se, että minä voin lampsia pitkin poikin shortseissa ja virttyneessä t-paidassa jokaikinen päivä, ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikki voisivat niin tehdä. Ei varsinkaan ne, joiden täytyy käydä duunissa.  Pikkasenko olin ylpeä tästä keksinnöstäni, johon ei mennyt siis kuin vähän reilut kaksi viikkoa. Eilen nimittäin katukuvassa näkyi ihan shortseihin ja muihin kesävetimiin pukeutunutta porukkaa, varmaankin siksi, että oli se vapaapäivä eikä nää paikalliset olleet töissä.

Mutta sitten siihen muotiin. Ensimmäinen havainto on se, että hämmentävän moni nainen pukeutuu tiukkoihin, siis todella tiukkoihin, housuihin. Ne saattavat olla farkut tai sitten jotkin muut, joiden nimeä en miehenä vaan tiedä, mutta pääasia tässä havainnossa on tiukkuus. Sillä, että onko se peba iso vai pieni, ei näyttäisi olevan kauheasti väliä, tiukat pöksyt ne olla pitää. Eikä sitä pyllyä verhota suomalaiseen tapaan sitten villatakilla, vaan kun ne tiukat housut on jalkaan pistetty, ne sitten on jalassa.  Sivumennen sanottuna en ole koskaan ymmärtänyt sitä suomalaista tapaa, että ensin pistetään jalkaan housut, joiden tiedetään korostavan takamusta, ja sitten siihe päälle kiskotaan jokin polviin asti ulottuva jumbopaita, villatakki, huppari tms. "No eihän sitä kehtaa kun....." Älä sitten käytä niitä sellaisia housuja josset kerran kehtaa!

"Naiset" tuossa edellä tarkoittavat muuten naisia teineistä ehkäpä tuonne jonnekin himpun yli nelikymppisiin. Sitä vanhemmat käyttävät sitten ihan normi vanhojen ihmisten vaatteita. Minihameita tai shortseja näkee verrattain harvoin. Edes nuoremmilla. Ne ovat usein turistin päällä. 

No joo, ehkäpä muotikatsaus oli tällä erää tuossa. Eikä siitä nyt ihan välttämättä tarvitse kauheasti palautetta antaa. Kunhan kertoilin mitä olen nähnyt. Mutta sitten turismiin.

Asun siis Adrianmeren rannalla, kaistaleella jota kutsutaan Adrianmeren Rivieraksi. Kaikki, siis ihan kaikki, edellytykset kunnon turistirysälle ovat olemassa. On merta, on rantaa, on maisemia, on ystävällisiä ihmisiä ja meidän kylän kohdalla, on koko Kastellan vanhin vanhakaupunki 1500 -luvulta. Lentokenttä sijaitsee aivan vieressä ja suurempi kaupunki eli Split toisella puolella. Kun lähtee merelle, sieltä löytyvät kuuluisat  Kroatian saaret. Muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Keski-Euroopan markkinat. On sitä huonommistakin lähtökohdista turismia rakennettu. Ihan esimerkkinä, vaikka heiluin aikoinani 15 vuotta matkailumarkkinoinin parissa, vetovoimatekijöitä vaikkapa nyt Ylivieskaan oli/on melkoisen hankala, jollei peräti mahdotonta, löytää. Täällä niitä taas on jopa tuhlattavaksi.

Turismi on täällä nouseva elinkeino. Jonka huomaa kaikesta. Mikään ei ole vielä oikein valmista, vaikka käsittääkseni niin suunnitelmia kuin jopa toimenpiteitä on tehnyt. Otetaan nyt esimerkiksi tuo meidän ranta. Kävelimme eilen iltalenkillä Rockyn kanssa sen melkein päästä päähän, eikä sellaista varsinaista, perinteistä hiekkarantaa oikein ollut olemassa. Yhteen kohtaan oli roudattu hienoa hiekkaa, joka on varmaan tarkoitus levittää rannalle, mutta muutoin biitsi oli aika luonnontilassa. Ihmiset toki uivat ja ottivat aurinkoa, juurikin kylän keskustan kohdalla, mikä sekään ei ole paha noin niinkuin turismia ajatellen.  Rannalla ei ollut, ainakaan vielä, palveluitakaan. Ainakin sieltä puuttuivat jäätelökauppiaat, jotka huonolla suomella huutelisivat ostaaa jaatelo, vittu saatana perkkele..... Onneksi.  Toki tuon edellämainitun uintirannan kohdalla, aivan kadun toisella puolellla, löytyy sitten niin kauppoja kuin baareja.

Suuret hotellit ja hotelliketjut puuttuvat. Joka on hyvä asia. Sen sijaan täältä löytyy pieniä, zimmerfrei -tyyppisiä majoitusvaihtoehtoja aivan pilvin pimein. Niitä pitää vaan osata etsiä, sillä ne eivät juurikaan mainosta suurilla mainostauluilla itseään, niille riittää pieni kyltti talon nurkassa tai aidassa. Jos ajatellaan suurempaa turismia, tänne tarvittaisiin siis suurempia majoitusyksiköitä ja jonkinlainen keskitetty varausjärjestelmä pienemmille tarjoajille.

Turismi-infra on vielä pikkaisen hakusessa, mutta joku tarmokas saisi aika vähällä vaivalla sen toimimaan kyllä. Onneksi minun ei tarvitse. Enkä nyt ole kauhean varma siitä, että haluaisinko tästä kylästä jonkun turistihelvetin. Ehkäpä haluankin viettää omat eläkepäiväni ihan vaan hidasta elämää viettäen. Mutta sen tiedän, että jos olisin vaikkapa 25-30 vuotiaana eksynyt tänne, ja minulle olisi annettu mahdollisuus kehittää alueen turismia, olisin tarttunut siihen kiljuen. Ja aivan satavarmana siitä, että olisin saanut myös tuloksia aikaan.

Palaan varmaan tähän turismiteemaan kunhan varsinainen lomakausi alkaa. Se saattaa jonkinverran muuttaa näkemyksiäni. Saatan palata toki myös noihin tiukkoihin housihin. Halusitte sitä tai ette.

Lopuksi säätiedotus. Lämpöä 25 astetta, ei tuulta, ei pilviä. Ja samankaltaista on luvattu myös huomiselle. Paitsi että vähän lämpimämpää.