29. touko, 2016

Pelissä

Sunnuntaipäivä. Kirkonkellot paukuttaa ja nunnat vilistää pitkin katuja. Lämpöä 25 astetta ja keltainen tuulivaroitus aina maanantai-aamuun asti. Tällä hetkellä tuulee 22-24 km/h ja pikkaisen kuulemma vielä piristyy iltaa kohden.

Huomasin juuri, että minulla on vaatekriisi. En ole nimittäin löytänyt vielä, tosin en ole kauheasti etsinytkään, paikallista Halpa-Hallia tai Tokmannia. Eli tiedättehän, kauppaa, josta voi ostaa viidellä eurolla kymmenen t-paitaa. Paitoja pidetään kerran, ihan maksimissaan kaksi, ja kun ne on ensimmäisen kerran pesty, niitä voi käyttää lattiarättinä. Tällainen kauppa pitää laittaa pikaisen hakuun, sillä Ylivieskassa ostamani viisi t-paitaa alkavat olla terminaalivaiheessa.  Ehkäpä ensi viikon retkellä Splitiin......

Lisäksi, nyt kohta kolme viikon oleskelun jälkeen, minulla alkaa olla ihan kohtuullinen traktorirusketus. Siis käsivarsirusketus, joka päättyy siihen, mistä t-paidan hiha alkaa. Sen alla on sitten normaali kalkkunaiho. Tämä rusketus on hankittu ihan automaationa. En ole sekuntiakaan "ottanut" aurinkoa. Enkä tule ottamaankaan.

Sen sijaan liikun ulkona ihan normaalisti. Tosin hakeudun hyvin usein kadun varjoisalle puolelle ja terassilla istun aina varjossa, mutta kaippa tuo aurinko sitten vaan on niin paljon läsnä, että sitä ruskettuu ihan väkisin. Eli jos joskus tulen Suomeen, minulla saattaa olla vaikeuksia kaduilla jos satun kohtaamaan rasisteja tai Jussi Halla-Ahon. Sanottakoon se nyt sitten tässä jo valmiiksi, olen aivan syntyperäinen suomalainen vaikka hieman tummempi olenkin.

Eilen käväisin paikallisessa jalkapallo-ottelussa. Ja jos odotin jotain hurmoshenkistä jalkapallokatsomoa, niin sitä en löytänyt. Sen sijaan löysin katsomon, joka oli kuin Pohjois-Pohjanmaan jääkiekkokatsomo. Eli istutaan hiljaa, korkeintaan taputetaan hilltysti kun kotijoukkue tekee maalin. Ja kommentoidaan vieressä istuvalle, että tekivät sitten maalin, mutta olisihan sen voinut paremminkin tehdä. Ihmisiä oli paikalla noin 100-150, eli samanverran kuin tuossa edellä mainitussa kiekkopelissä. Sitä en tiedä, että onko täällä tapana ilmoittaa katsojamäärä kuten Ylivieskassa. Siellähän ottelun katsojamäärä sisältää jokaikisen henkilön, joka sattuu olemaan hallissa. Kahvilan myyjät, toimitsijat, pelaajat, tuomarit, omiin treeneihin tulevat seuraavan jäävuoron pelaajat ja ne pari tyyppiä, jotka sattuivat kävelemään hallin ohi kun peli oli käynnissä. Tuon eilisen 100-150 katsojaluvun laskin/arvioin ihan itse. Virallista lukua en tiedä.

Ilmaannuin paikalle noin 15 minuuttia ennen pelin alkua. Kiertelin ja kaartelin, mutten löytänyt varsinaista sisäänkäyntiä mistään. Enkä paikkaa, josta olisin voinut ostaa 2,60 euroa maksavan, sisäänpääsyyn oikeuttavan, lipun. Niinpä kiipesin erään rakennuksen portaita ylös ja päädyin jonkinlaiseen klubiin. Tai baariin. Baarissa oli parveke, jossa istuskeli miehiä olutta ja kahvia juoden ja pelin alkua odotellen. Osa porukasta pelasi sisällä korttia ja shakkia. Epäilen, että olin jossain seuran klubitiloissa. Mutta ei minua uloskaan heitetty. Eikä osoiteltu sormella. Kukaan ei myöskään perinyt minulta minkääntyyppistä sisäänpääsymaksua.

Peli oli alkamassa ja vuorossa oli seuraava ylläri. Ottelun tuomari oli nainen (vas. alhaalla) kuten tuosta oheisesta kuvasta ilmenee. Siis nainen testosteronia tihkuvassa, miehisessä ympäristössä jakamassa oikeutta!  Odotin mielenkiinnolla mitä tapahtuu jos pelin tuoksinnassa tunteet kuumenevat ja pelaajilta palaa hihat. Mutta hyvinhän rouva veti. Tuomitsi jopa kaksi rankkaria, joista toisen vieraille, eikä juurikaan kuunnellut urputuksia. Naureskeli vaan ja näytti kädellään että menetkös siitä. Mahtaakohan muuten Suomessa naiset toimia tuomareina miesten peleissä? Ei mitään hajua.

Pelin tasosta en osaa sanoa juuta enkä jaata. Jos sitä verrataan myöhemmin illalla tulleeseen Mestareiden liigan loppuotteluun, niin ihan sille tasolle ei ylletty. Mutta Suomen liiga..... enpä tiedä. Ykkösessä muutama pelaaja pärjäisi varmasti ihan omalla taitotasollaan. Olisi sangen mielenkiintoista järkätä peli jonkun suomalaisjoukkueen ja tämän HNK Val:n välillä. Vaikka harjoitussemmoinen? Anyone? Ai niin. Me voitettiin 4-0. Ensi viikonloppuna on viimeinen kierros ja me pelataan vieraissa. Joten ottelukokemuksen kykenen uusimaan vasta sitten joskus syksyllä.