9. kesä, 2016

Ruokailusta

Onnea Suomi! Uutisten mukaan Rovaniemen korkeudella on tullut viime yönä peräti lunta. Ja mikäpäs sen hienompaa! Täällä on tänään 26, iltaa kohden pilvistyvää. Huomenna perjantain ja lauantain pitäisi sitten olla semmoiset 25-26 astetta ja sadekuuroja silloin tällöin. Perjantaille on myös keltainen varoitus ukkosista.

Eilinen ilta meni pitkälti tv -tarjontaan tutustuen. Ja onhan noita kanavia, nyt pitäisi sitten vaan löytää jostain joku televiso-ohjelmasivu, josta voisi tutkailla, että mitä sieltä tulee. Paitsi että ensin pitäisi selvittää, mitä kaikkea kanavia minulla näkyykään. Eilen lähinnä surffailin.

Täällähän ohjelmia ei, luojan kiitos, ole dubattu. Eli ulkomaiset sarjat ja leffat puhuvat alkuperäistä kieltä ja käännöksert hoidetaan tekstityksellä. Aivan kuten Suomessa siis. Joka on kyllä ihan hyvä, sillä kun katselin eilen hetken paikallisia uutisia, en ymmärtänyt sanaakaan! Vielä. Kun vasta tänään pitäisi sopia niistä kielikursseista. Kyllä se siitä sitten alkaa suttaantumaan aikaa myöten. Luin nimittäin yhdestä Suomeen muuttaneesta tyypistä, joka osti iltapäivälehden jokaikinen päivä vaikkei osannut sanakaan suomea. Hiljalleen se alkoi sitten kuulemma tunnistamaan ensin kuka on Matti Nykänen, sitten mitä jääkiekon Liigassa on tapahtunut jne. etc. osv. Eli kaveri sananmukaisesti luki itselleen kielitaidon. Tuo voisi toimia, paitsi että minä olen tyyppiä, että tarvitsen edes jonkinlaisen, vaikka pienen, tarttumapinnan jonka ymmärrän. Siitä sitä on sitten mukava lähteä laajentamaan. Ehkä otan tuon iltapäivälehtimetodin käyttöön kunhan olen ensin muutaman kielitunnin.

Joku kyseli minulta, että onko ruokailutottumukseni muuttuneet tänne muutettuani ja jos ovat, niin miten? Että joko noudatan välimeren ruokavaliota?

Tuota tuota, saattaa hyvinkin olla että noudatan. Tai sitten en. Kun tuo meidän merikin on Adrianmeri, eikä siis Välimeri..... Mutta juu, kyllä ruokailutottumukset ovat muuttuneet.

Syön selkeästi kevyemmin kuin Suomessa. Täällä ei kertakaan ole vielä tehnyt mieli esimerkiksi pastaa tai perunaa. Lihan kanssa, joka siis on useimmiten ostettu tuoreena lihakaupan tiskiltä, menee yleensä juureksia, vihanneksia, tomaattia, paprikaa etc. Ei siis esimerkiksi uuniranskalaisia kuten Suomessa usein tapahtui. Itseasiassa ostin vanhasta tottumuksesta juurikin niitä uuniranskalaisia heti muuton jälkeen. Tein niiden kylkeen jotain lihaa, mutta totesin että satsi oli kyllä selkeästi aivan liian tuhti. Niinpä ne ranskikset ovat edelleen tuolla pakasteessa odottamassa parempia aikoja. Ehkä sitten kun on "talvi", sitä kaipailee tuhdimpaa ruokaa. Tai sitten ei. Ei voi tietää. Vielä.

Myös ruokamäärissä on tapahtunut muutosta. Syön selkeästi vähemmän kuin Suomessa. Tämä johtunee siitä, että kun on riittävän lämmin, ei sitä ruokaa kerta kaikkiaan vaan jaksa ahtaa ihan loputtomiin. Vaikka se hieman kevyempää olisikin. Ja sitten vastaus kaikille. Odotatte nimittäin satavarmasti, että onko kaikki tuo vaikuttanut painooni. Ja vastaus...... en tiedä. Olin läski kun saavuin tänne ja sitä olen vieläkin. En omista vaakaa, joten en osaa sanoa lopullista totuutta. Sorry.

Mutta mutta, huomenna on taasen perjantai, joka tarkoittaa Kastel Starin residensissäni seuraavia aktiviteetteja. Aamulla suoritetaan kauppareissu. Tämä perjantainen kauppareissu on perushankintareissu, jolloin ostetaan siis kaikenlaista peruskamaa. Voita, öljyä, raikastimia, pesuaineita jne. Ja tottakai myös viikonlopun ruuat. Koska auto on edelleen pajalla, niinkuin eilen kerroin, ostosreissu kohdistuu tuohon läheiseen Tommy's supermarkettiin. Joka on pikkaisen isompi kuin nuo kylällä olevat kaupat, joissa normipäivinä käyn. 

Kauppareissun jälkeen on vuorossa siivous. En ole vieläkään siis hankkinut sitä siivoojaa, joten mopin varteen on tartuttava itse. Ja kun kaikki tuo edellämainittu on valmis, lieneekin jo päiväunien aika. Illalla on sitten kaikesta touhuamisesta hyvin ansaittu pizzaperjantai, jolloin olisi taas tarkoitus testata joku uusi ravintola tuolla rannassa. Mutta siitä sitten tarkemmin myöhemmin.