14. kesä, 2016

Koululainen

Kylläpä meni tämä blogipläjäys myöhäiseen tänään. Mutta kun sitä täytyy kaiken maailman kouluissa rampata. Sotkevat täysin mm. viime päivityksessä mainitsemani rutiinit. Päiväunetkin piti tänään nukkua aivan omituiseen aikaan kun koulu alkoi jo kahdelta.

Koulusta kohta, mutta ensin säätiedotus kun olen sen luvannut. Tänään on aurinkoinen päivä ja lämpöä sellaiset mukavat 24-25 astetta. Pitkäaikaiset sääennusteet lupailevat samankaltaisia kelejä oikeastaan aina tuonne kuun loppuun, ihan siinä viimeisellä viikolla/heinäkuun alussa pitaisi sitten mennä jo 30 asteen rajapyykki rikki. Kuun vaihteessa taisi joku päivä olla ennusteessa jo 35 astetta.

Mutta kouluun siis. Tuo tämän päivityksen kuva on muuten koulun pihalta, joten ei paskemmat maisemat ollenkaan. Itseasiassa juuri tänään ope kertoi, että on menossa minua seuranneiden oppilaittensa kanssa rannalle pitämään tunnin. Se oli heille viimeinen tunti, joten paikanvalinta lienee ymmärrettävä. Ja oppilaat olivat jotain 13-14 vuotiaita tyttöjä. Minua, vanhaa likaista setää, hän tuskin tulee rannalle viemään......

Mutta mitä ja miten me sitten opiskelemme? Itseasiassa olen nauttinut näistä nyt takana olevista kahdesta tunnista suunnattomasti, sillä sen lisäksi että opettelemme kieltä, puhumme paljon myös muista asioista. Olen kuullut kertomukset Bosnian ja Kroatian sodasta ja sen seurauksista, olemme keskustelleet poliitikasta, joka muuten on vielä hieman enemmän sekaista täällä kuin Suomessa jos mahdollsta. Pääministerinä toimii liikemies, joka asuu Kanadassa, ei puhu kroatiaa ja johtaa maata kuin liikeyritystä. Tästä eivät vanhat puolueet oikein pidä...... Uusista vaaleista puhutaan, mutta ne maksavat ja tuskin muuttaisivat yhtään mitään.

Itse kielenopiskelussa keskitymme puhumiseen. Kielioppia käsittelemme juuri sen verran kuin ihan pakosta on tarpeen. Tänään opin mm. sen, että vaikka 'kylä'n perusmuoto on 'selo', niin kun olen kylässä, olenkin 'u selu'. Ja kun ilmoitan, ettei minulla ole rahaa, sanon 'nemam novca', vaikka rahan perusmuoto on 'novac'. Miksi näin, sitä minun ei kuulemma, ainakaan vielä, edes tarvitse tietää. Sitäpaitsi voi sanoa aivan hyvin 'u selo', tulen kyllä ymmärretyksi niinkin. 

Lyhyt, erittäin lyhyt, kroaatin peruskurssi päättyy tähän. Muuten kielestä on sanottava, että se on vähintäänkin haastava. Vai mitä mieltä olette siitä, että siinä on kolme erilaista C:tä ja D:tä, kaksi L:ää, kaksi N:ää, S:ää ja Z:taa. Jotka erotetaan niillä väkäsillä kirjaimen päällä ja lausutaan aina erilailla. Siinä joutuu kuulkaas suomipojan jähmeä kieli koville. Muistista nyt puhumattakaan.

Teidän onneksi minun näppikseltäni ei löydy noita väkäsiä niin saatte tulevat(kin) kielikurssit ilman niitä. Kuten esimerkiksi Ja sam Jari i ja sam iz Finski. Helppoa kuin heinänteko!

Muutoin ei sen kummempaa raportoitavaa. Kuten sanottu, rutiiniaikatauluja on jouduttu pikkaisen muuntelemaan, mutta muutoin kaikki perusjutut niinkuin aamukahvi-, kauppareissut ja päiväunet on kyllä tullut suoritetuksi. Kenties hieman poikkeusaikataulun mukaan, mutta kumminkin. Seuraava tunti on huomenna ja vasta illalla, joten huominen mennään varmaan ihan perussetillä. Ja perjantaina kello 18.00 on Kroatian seuraava peli Euro2016:ssa. Baari, missä katson peli, on jo valittu. Sitä ennen Saksa vääntää Puolaa vastaan torstai-iltana.