15. kesä, 2016

Turvallisuudesta

Olen vielä aika koukussa Suomen tapahtumiin. Se ilmenee siinä, että pidän tapanani katsoa puoli ysin uutiset Yle Areenasta joka päivä ja minulla on pääsääntöisesti suomalainen radiokanava päällä kotona olessani. En tiedä onko se hyvä vai huono asia, mutta olen ajatellut sen niin, että onhan se nyt hyvä tietää mitä kotimaassa tapahtuu. Vaikka kielitaidon kannalta varmaan kannattaisikin kuunnella/katsella paikallisia kanavia.

Uutisissa on käsitelty paljon katsomo- ja katuväkivaltaa meneillään olevissa Euro2016 -kisoissa. Ja ainakin niin suomalaisten kuin kroatialaisten tiedotusvälineiden mukaan, suurimman vastuun ihmisten täysin älyvapaasta hakkaamisesta Ranskassa saavat kantaa venäläisfanit. Ja molempien maiden uutisoinnissa toimintaa on kuvailtu organisoiduksi toiminnaksi, joka on melko pelottavaa. Joku tai jotkut ovat siis ottaneet asiakseen organisoida porukan, jonka ainoa tehtävä ja tavoite on aiheuttaa mahdollisimman paljon hässäkkää katsomoissa ja kisakaupungeissa jalkapallon EM -kisoissa. Ja 'näyttää jonkun muun maan faneille, että he ovat käsilaukkuja kantavia akkoja'.  Hakkamalla heitä. Ei vaan voi ymmärtää.

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jos/kun kyetään todistamaan näiden ääliöhuligaanien olevan oikeasti ennalta koottuja häirikköryhmiä, Venäjä pitäisi sulkea samantien kisoista ja alkaa järjestelyt seuraavien kisojen järjestämiseksi aivan jossain muualla kuin Venäjällä.

Tästä inspiroituneena kysäisin eilen opeltani tämän meidän alueen turvallisuudesta. Eli uskaltaako yksinäinen nainen kävellä kotiin yöllä baarista/yökerhosta? Onko täällä jengejä, joita pelätä? Entä kun työttömyys on melkomoinen, aiheuttaako se ongelmia? Tai rasismi, onko sitä?

Rasismia kuulemma on. Tiettyjä ulkomaalaisia katsellaan hieman nenänvartta pitkin. Sitä, että kuulunko minä niihin, en vielä tiedä. En ainakaan vielä ole henkilökohtaisesti törmännyt minkääntyyppiseen rasismiin, mutta voihan se toki olla, että sekin päivä joskus koittaa. On kuitenkin aika vaikea uskoa, että ikinä kävisi noin, sen verran leppoisaa tämä elämä näillä meidän huudeilla on. Lisäksi paikalliset ymmärtävät sen, että meidän, ja aika monen läheisen kylän, raiteilla liikkuvat ulkomaalaiset tuovat elintason. Puhun nyt siis turismista, jonka avulla nämä kylät tekevät pikkaisen reilussa kolmessa kuukaudessa ne rahat, joilla sitten elellään loppuvuosi. Jos siis siellä kuupassa liikkuu yksin aivosolu, ei näitä käveleviä lompakoita kannata kauheasti dissata. Mutta ongelma onkin juuri siinä, ettei rasistien päässä tunnu liikkuvan mikään.

Jengejäkin meiltä kuulemma löytyy. Ne ovat pikkupoikien yhteenliittymiä, jotka sitten ratkovat välejään. Aivan kuten joskus aikoinaan Helsingissä, jossa vaikkapa Kontulan jengi otti mittaa meistä Steissillä kokoontuvista. Eli ei siis mitään merkittävää. Tässä meidän kaupungissa, Kastelassa, joka muodostuu siis seitsemästä eri kylästä, on viimeisen viiden vuoden aikana tehty yksi, siis yksi (1), murha. Josta puhutaan vieläkin. Eli väkivalta ei siis ole millään mittarilla asia, johon olisi turruttu tai totuttu. Se on aina poikkeustilanne.

Ja tuohon yksinäiseen naiseen yöllä. Openi, joka herättää huomiota aivan taatusti myös muissa kuin 'vanhoissa likaisissa sedissä', on kokenut "uhkaavan tilanteen" ainoastaan kerran palatessaan yökerhosta viiden aikaan aamuyöstä. En viitsinyt sitten kysyä, että viiden aikaan? Ei kait yökerhot nyt niin pitkään ole auki? Että olisiko sitä sitten tultu käytyä jatkoilla......

Niin no juu, tuo tilanne ei sattunut edes meidän kylillä, vaan open ollessa opiskelemassa Zadarissa, joka on himppasen suurempi kaupunki kuin nämä meidän kylät. Ja silloinkin häntä oli vaan seurannut joku tyyppi. Ei siis mitään kiinnikäymistä tai vastaa. Täällä meidän kylillä ei opelle ole koskaan sattunut mitään. Vaikka olisikin liikkunut yksin. Ja yöllä. Siksipä myös minä tunnen olevan aika turvassa, olenhan kuitenkin aika iso mies niin horisontaalisesti kuin vertikaalisesti.

Ja loppuun herätyksestä aamulla. Nukuimme Roksumalaattorin kanssa kaikessa rauhassa, kun puhelin soi. Kello oli about 8.30. Vastasin, ja korvaani alkoi joku yli-innokas kaveri selittämään jotain. Kroaatiksi. Koitin huudella väliin englanniksi, että sorry, nyt en ymmärrä mitään että joskopa vaikka englanniksi....? Kaveri ei paljoa häkeltynyt, oli hetken hiljaa, ja jatkoi papatustaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Veikkaan, että jotain minulle varmaan myytiin, en vaan tiedä yhtään että mitä. Ja toivon todella, etten tullu ostaneeksi mitään, vaikka päätin puhelun kohteliaaksi sanomalla 'sorry' ja länttäämällä luurin kiinni.