17. kesä, 2016

Tuuli

Jaahas, se olisi sitten perjantai. Ja meillä jo traditionaalinen (kolmas kerta) siivouspäivä. Jos noudattaisin samaa perjantai-traditiota, niin tänään olisi myös pizzaperjantai. Mutta kun ei ole. Tänään on jalkapalloperjantai. Kello 18 paikallista Hrvatska kohtaa Tsekin, ja minä olen baarissa katsomassa peliä. En siis pizzalla, vaan peliä katsomassa. Siitä sitten myöhemmin.

Meillä oli eilen oranssi varoitus tuulesta. Enkä oikein malta edes odottaa sitä punaista varoitusta. Sen verran napakka tuo oranssituuli oli. Rockykin oli sangen virtaviivainen kun ponnistelimme iltalenkillä vastatuuleen. Korvat ja kaikki karvat olivat aivan pötkylässä kiinni, kaveri näytti tosi laihalta ja jotenkin tavallista pidemmältä. Valitettavasti minulla ei ollut kameraa mukana, siitä olisi saanut sangen huvittavan kuvan kun se silmät sirrillään puski eteenpäin.

Alan hiljalleen ymmärtämään mitä nämä paikalliset ovat tarkoittaneet, kun ovat puhuneet "siitä tuulesta". Nimittäin lähes jokainen, joka on kysynyt syytä siihen että miksi olen muuttanut tänne, ja kuullut vastauksen etten juurikaan pidä talvesta, on alkanut puhua "siitä tuulesta". Eli että onhan meilläkin talvella "se tuuli". 

Täällä meidän huudeilla on kahdenlaista tuulta. Toinen on etelätuuli, joka korkeintaan vilvoittaa ilmavirrallaan hieman, muttei kylmennä ilmaa. Toinen on sitten "se tuuli", joka tuulee pohjoisesta. Ja kun se sattuu olemaan nyt vaikkapa eilisen kaltainen oranssituuli, niin kyllähän se melko vilpoinen on. Punaisesta puhumattakaan. Varsinkin talvella kun lämpötila ei ole 28 niinkuin tänään vaan jotain kympin korvilla. Sitä odotellessa siis. Näiden paikallisten ilme on muuten ollut aika jännä, kun olen kertonut, että Suomessa talvella, tuulen lisäksi, saattaa hyvinkin olla kuukauden verran kevyesti 15-25 asteen pakkanen. Ja lunta kaulaan asti. Ja pimeää. Eivät välttämättä ihan ymmärrä asiaa.

Ai niin, jätinpä sitten talvirenkaat reteesti Suomeen. Minä kun muutan semmoiseen maahan, missä ei paljon talvirenkaita tarvita! Paitsi että tarvitaan. Jos olen menossa vaikkapa Zagrebiin ensi talvella katsomaan Jokereiden KHL -peliä, niinkuin ajatuksissa on ollut, autossani pitää olla talvirenkaat! Ja vieläpä oikein lain mukaan. Tietyissä osissa maata, kuten nyt vaikka juurikin Zagrebissa, talvirenkaat ovat pakolliset tietyn ajan vuodesta. Mutta myös täällä ihmiset, esimerkiksi molemmat minun naapuriperheet, vaihtavat talvirenkaat autoihinsa talveksi. Vaikkei meilläpäin pahemmin lunta eikä jäätä olekaan. Eikä ne liene ihan pakolliset näin etelässä. En ole vielä ehtinyt selvittää, että ei kai talvirenkaat nyt ihan nastoja tarkoita, lienevät enemmänkin kitkarengastyyppiset. Ja mitä tapahtuu, jos jossain välissä saan sen skooterin ostetuksi. Pitääkö siinäkin olla talvirenkaat?

Joku kysyi minulta, että jos ostan skootterin, niin mitäs sitten jos haluan mennä pidemmälle, kuten nyt vaikkapa tuonne Zagrebiin? Miten Rocky etc. Niinpä katselin vuokra-autoja. Nyt korkean sesongin aikaan pikkuautot näyttävät maksavan sellaisen 25-30 euroa/vrk. Veikkaan, että talvella hinnat tippuvat vielä tuostakin. Joten siis, jos ja kun, sinne Zagrebiin haluan Rockyn kanssa mennä, niin parin vuorokauden autovuokraus talvella kustantanee semmoiset 40 euroa. Ja autossa on taatusti lain vaativat renkaat. Sillä skooterilla voi sitten hoidella nämä paikalliset asiat.

Tänään Kroatia siis kohtaa Tsekin Euro2016:ssa. Ottelu alkaa hiljalleen näkymään tuolla meidän kylällä jopa katukuvassa, äsken kun kävimme Roksun kanssa kaupassa, niin lähes joka kolmannessa autossa oli Kroatian lippu tai taustapeileissä kroatianväriset huput. Kuume on nousussa.......

Pelistä, ja kaikesta siihen liittyvästä, sitten myöhemmin lisää. Eniten juuri nyt ehkä jänskättää se, että onko edellisessä ottelukertomusblogin kuvassa (vas. alalaita) esiintynyt daami tänään paikalla vai ei. Ehkä ihan pikkaisen myös se, että miten "meillä" menee. Voitolla olisimme jatkopeleissä, tasurillakin todennäköisesti, mutta tappio jättäisi paineita vielä viimeiseenkin peliin.