20. kesä, 2016

Uutisia Kroatiasta

Päivää taas pitkästä aikaa. Onhan tässä välissä ollut peräti yksi päivä ilman blogipäivitystä. Anteeksi siitä.

Syy siihen, etten eilen päivittänyt blogia on se, että mitään ei ole tapahtunut. Viikonloppu meni, tavanomaisia kahvi- ja kauppareissuja lukuunottamatta, aivan möllötellessä. En tehnyt siis oikeastaan mitään, joten asiakaan ei kertynyt raportoitavaksi asti. Miksi näin? Ihan vaan koska mä voin.

Eilen sunnuntaina tosin minulla piti olla koulua kello 19.30. Marssin paikalle ja odottelin opea. Kun sitä ei vielä varttia vaille näkynyt eikä kuulunut, soitin sille. Se oli töissä, oli vaan unohtanut ilmoittaa ettei kerkiä paikalle! En siis maksa sille riittävästi kun se joutuu käymään ihan oikeissa töissäkin.....

No, peruutus ei juurikaan harmittanut, tulipahan iltalenkkeiltyä. Minulla on semmoinen 20 minuutin kävelymatka koululle. Kun lähdin kävelemään kohti kotia, alkoi sade. Se oli aluksi semmoista hapuilevaa, "alkaiskohan sitä tiputtelemaan vettä" -tyyppinen, mutta innostui sitten hetkeksi kunnon vesisateeksi. Onneksi olin ottanut Splitin -reissulla hankkimani sateenvarjon mukaan, niin en aivan litimäräksi kastunut. Totesin siinä kikkaillessani sen 39 kunan varjon alla, että pakko se kait on venyä ja investoida kunnon kokoiseen sateenvarjooon kunhan sitä kaupoille seuraavan kerran. Ja pikkasen jykevämpään siinä samalla sitten.

Mutta koska mitään ihmeempää ei omassa henkilökohtaisessa elämässä ole tapahtunut, niin katsotaanpa mitä Kroatiassa noin kokonaisuudessa tapahtuu. Ja tehdään se sattumanvaraisesti valitun nettilehden etusivun avulla.

Mikään yllätys ei liene se, että Ranskassa tapahtunut katsomohuligointi hallitsee uutisia edelleen. Pääuutinen tänään toki koskee jotain politiista juttuja, jota en sen enempää osaa avata kun en paikallista politiikkaa vielä niin hyvin tunne. Kakkosjuttuna on hallituksen tekemä päätös siitä, että tullin takavarikoimia tavaroita, kuten vaatteita ja elintarvikkeita, aletaan jakaa niitä tarvitseville mm. Punaisen Ristin kautta. 

Mutta sitten katsomohuliganismiin. Siitä on nimittäin kolme juttua etusivulla. Kroatian poliisi on yhteistyössä Ranskan poliisin kanssa profiloinut kroatialaisia rekisteröityjä huligaaneja välttääkseen tulevat ongelmat Kroatian EM -otteluissa. Tsekki -pelissä riehuneita huligaaneja on tunnistettu televisio- ja lehtikuvista. He ovat 25-35 vuotiaita ja tulevat pääsääntöisesti Zagrebin ja Splitin seuduilta. Osa heistä on palannut jo kotimaahan ja imoittaunut itse vapaaehtoisesti poliisille koska tietävät tulleensa tunnistetuksi. Riehumisen pääasiallinen syy, jos siihen nyt mitään syytä on löydettävissä, oli kuulemma se, että nämä tyypit eivät olleet tyytyväisiä paikallisen jalkapalloliiton johtoon ja sen toimintaan.

Kroatian poliisi on ilmoittanut 326 huligaanin tiedot Ranskan polisiille ja kaikille rajanylityspaikoilla merkinnällä tavatessa pidätettävä. Näiden tunnettujen huligaanien tieto- ja puhelinliikennettä seurataan myös aktiivisesti ja poliisi pyrkii vierailemaan heidän kotona. Poliisi epäilee kuitenkin, että osa näistä tyypeistä on päässyt jo livahtamaan Ranskaan ja piileskellyt siellä välttääkseen kiinnioton. Nyt sitten jännitetään pääsevätkö nämä ääliöt stadionille ja jos pääsevät, niin alkaako riehuminen jälleen.

Kuten ylläolevasta voinette päätellä, Kroatia ottaa vakavasti tuon katsomohuliganismin. Valitettavasti se on tässä kohtaa jo osittain myöhäistä, maito kun on jo maassa. Mutta toivottavasti nämä toimet auttavat tapahtumien ehkäisyssä. Lisäksi täällä jännitetään sitä, minkälaisia rangaistuksia Kroatian jalkapallo saa Tsekki -ottelun riehunnasta. Toiveena on, että seuraukset ovat lähinnä taloudellisia, sillä Kroatian sulkeminen jostain eurooppalaisesta kilpailusta kokonaan ulos, olisi juuri sitä mitä huligaanit toivovat. Se nimittäin heikentäisi maan jalkapalloliiton asemaa ja sen johtoa. Päätös rangaistuksesta pitäisi tulla tänään.

Siinä siis pikainen uutiskatsaus. Loppuun säätietoja aivan kuten oikeissakin uutisissa. Meillä on tänään normaali suomalainen kesäpäivä, aurinko paistaa ja lämpöä on noin 23 astetta. Iltaa kohden se nousee 26 asteeseen. Huomenna saavutettanee jo 30 asteen rajapyykki. Juhannussäästä en kirjoita mitään, koska täällä ei juhannusta ole. En siis myöskään ole suunnitellut hukkua mihinkään lätäkköön sepalus auki enkä riutua juhannusruuhkissa. Hah.