21. kesä, 2016

Juhannustunnelmissa

Siellä Suomessa juhannukseen on aikaa pari päivää. Täällä moista juhlaa siis ei vietetä, tarkistin asian vielä eilen illalla paikallisilta. Mitään keskikesän- tms. juhlaa ei kertakaikkiaan ole aikaa viettää, koska turistit ja koska raha. Niinkuin aiemmin jo todettu, juuri nyt eletään niitä aikoja jolloin tämä maa tekee ne rahat joilla sitten koitetaan elellä loppuvuosi. Mitenkään kauhean hyvin tuo ei ole tähän asti onnistunut, Kroatia kun taitaa olla yksi EU:n ongelmavaltioista taloudenpitonsa johdosta.

Eilen kerroin, että nettilehden pääjuttu käsitteli jotain politiikkajuttuja. No niin taisi käsitellä, koska eilen täällä hajotettiin parlamentti ja määrättiin uudet vaalit syksylle. Olin siis kerrankin ajanhermolla! Kirjoitin myös siitä, että Kroatia odottaa minkälaisia rangaistuksia se on saamassa katsomohuliganismista EM -kisoissa. Että toivottavasti tulee vaan taloudellisia sanktioita. Ja niitähän sieltä sitten tuli. Tuli sadantonnin euron sakot.

Tämä ei kuitenkaan näytä riittävän. Torcida Split 1950, eli tuon meidän paikallisen joukkueen Hajduk Splitin kannattajaryhmä, on ilmoittanut Facebookissa aikovansa  häiriköidä tämän illan Espanja-ottelussa. Syynä on kuulemma edelleen se, että pitävät Kroatian jalkapalloliittoa korruptunoituneena. Itselleni tästä herää kaksi kysymystä: onko jalkapallon EM -kisat oikea foorumi kiukutella kansallisen liiton ongelmista ja eikös se ole enemmänkin jalkapalloliittojen toimintatapa, että ovat täysin läpikorruptunoituneita? Mitä sitä siis tuulimyllyjä vastaan taistelemaan.

Tänään ollaan siis jännän äärellä. Ensinnäkin miten joukkue, jonka nyt kuitenkin pitäisi olla pääosassa, esiintyy kentällä kieltämättä äärimmäisen hyvin pelannutta Espanjaa vastaan? Ja toisekseen, mitä tapahtuu katsomoissa? Kaiken lisäksi ottelun lopputulos vaikuttaa siihen, miten turnaus jatkuu. Kroatian tilannehan on se, että se on lohkossaan toisena tällä hetkellä ja voitolla tulee lohkovoitto, tasurilla kakkostila ja tappiolla todennäköisesti kolmas tila, jos Tsekki hoitelee samaan aikaan Turkin. Tuo kolmas sijakin riittänee jatkoon, mutta se tuo mukanaan hyvin suurella todennäköisyydellä kovemman vastustajan kuin lohkovoittajalle. 

Rockylla oli muuten tosi kivaa eilen. Naapurin lapset kävivät kysymässä, että pääseekö Rocky leikkimään niiden kanssa tuohon meidän pihalle. Ja miksei. Varsinkin kun tulevat hyvin toimeen pihavartija, pitkäkarvaisen saksanpaimenkoira Rexin kanssa. Ja piha on aidattu niin, ettei siitä pääse lähtemään esimerkiksi ohikulkevan kissan perään.

Vanha herra oli sitten mm. leikkinyt Rexin kanssa, juossut pallon perässä ja leikkinyt jollain koirien lelulla. Ja tehnyt kaiken tämän 28 asteen lämmössä..... Mutta kyllä oli herra poikki kun sen vihdoin kävin hakemassa kotiin! Ensin se vetäisi pihalla Rexin vesikupin lähes tyhjäksi, kotiin päästyään omansa ja painui sitten makkariin nukkumaan. Nukkumaan niin, että minun oli pakko käydä muutaman tunnin päästä katsomassa, että ollaanko siellä enää edes hengissä. Oltiin toki, mutta ilme kertoi, että anna mun nyt v..ttu nukkua. Mutta mukavaahan se on, että nuo lapset tykkäävät leikkiä Rockyn kanssa, sillä luulen, että Rockykin tykkää touhuta niiden kanssa.

Ja lopuksi otsikossa mainittuun tunnelmiin. Otsikko syntyi siitä, että juuri kun olin aloittelemassa kirjoittamista, radiosta tuli Samuli Edelmannin Karavaanari. Joka kuuluu kesään niinkuin hyttyset. Ja siihen päälle vielä Mikä Kesä -biisi, niin kyllähän sitä täälläkin päästiin edes kaukaisesti juhannustunnelmaan. Varsinkin kun kavereiden kanssa pyörii perinteinen juhannuslotto, jossa veikkataan juhannuksena hukkuneiden määrää..... ihan niinkuin aikoinaan Suomessa.

Muutoin oma juhannukseni menee aivan kuten ihan mikä muu päivä tahansa. Eli en rakenna juhannussalkoa, en polta juhannuskokkoa enkä aio myöskään mennä kännissä kusemaan mereen. Sen sijaan ajattelin tehdä hyvää ruokaa. Ja kuunnella Radio Suomen juhannusohjelmia. Mutta näistä sitten myöhemmin.