23. kesä, 2016

Turistit

Adrianmeren rannalla, tarkemmin Kastel Starin uimarannalla, on tänään tehty näköhavainto vaalenapunaisesta hylkeestä! Eli Adrianmeri on nyt korkattu. Olin varautunut asiaan, minulla oli niin uikkarit kuin pyyhe mukanani kun aamulla lampsin kouluun. Koulusta tullessani pulahdin sitten mereen. Ja tulen tekemään sen kyllä uudestaan. Sen verran virkistävä kokemus oli. Ainakin hetken. 

Täällä on juuri nyt 36 astetta ja luvalla sanottuna on aivan liian kuuma tehdä yhtään mitään. Varsinkaan kun tuulta ei ole nimeksikään. Niinpä tuo pulahduskin virkisti tasan sen hetken kun iho oli märkä. Sen jälkeen siirryttiin sitten takaisin normaalin olotilaan. Eli hiestä nihkeään ihoon.

On siis tullut aika muuttaa vuorokausirytmi uuteen asentoon kun tuo kesä näyttää alkaneen. Eli ole aktiivinen aamulla, vietä keskipäivä säästöliekillä ja muutu aktiiviseksi jälleen illaksi. Aivan kuten ope koulussa sanoi, tulemme pitämään tunnit joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, päivällä on aivan liian kuuma opiskella. Nyt ymmärrän häntä. Tulen myös pitämään kämpän viileänä ilmastoinnin avulla, vaikka joku sanoikin sen päälläpitämisen olevan kallista puuhaa. Mutta jos se ei nyt huuda kun on lämmin, niin milloin se sitten huutaisi? Ja eikö se ole juuri siksi, ettei kotona tarvitsisi "kärsiä" liiasta lämmöstä?

Lampsin eilen illalla tuolla meidän rannassa. Ja tein huomion, että turistikausi on aluillaan. Sen huomasi ensinnäkin siitä, että rantabulevardille oli noussut jos jonkinlaista rantaväline-, popcorn-, limu- ja jäätelökioskia ja toisekseen siitä, että ohikulkevat ihmiset puhuvat eri kieliä. Ei vielä aivan kauheasti, mutta hiljalleen koko ajan enemmän ja enemmän. Eihän Keski-Euroopan lomakausikaan ole vielä edes alkanut.

Yhtään suomalaista en ole vielä bongannut. Muutama suomalainen matkailuauto ja moottoripyörä on tuon meidän kylän läpi kyllä ajanut, mutta en ole nähnyt ensimmäistäkään maanmiestäni esimerkiksi tuolla meidän rannassa. Ei minulla nyt kauhea ikävä ole, mutta hämmenyksekseni törmäsin eilen eestiläispariskuntaan. Joka on kansakunta, jota en ihan ensimmäiseksi odottanut näkeväni. Muita kansallisuuksia näyttäisi olevan englantilaiset ja venäläiset, muutama ruotsalainen ja muutama saksalainen. Mutta niinkuin sanottu, eiköhän tuo tule muuttumaan kunhan lomakausi ihan oikeasti alkaa.

Ihmettelin Facebook -päivityksessäni tänään, että mitähän tekemistä sitä keksisi iltaisin kun EM -jalkapalloa ei pelata tänään torstaina eikä huomenna perjantaina. No, huominen ilta ainakin on turvattu, meillä on tuolla rannalla nimittäin rantajuhlat, joihin luonnollisesti täytyy suunnata. Bileet alkavat perjantaina ja jatkuvat aina sunnuntaille. Lauantaina siellä juhlitaan Kroatian kansallispäivää ja tuolloin juhlat saattavat saada aivan uuden käänteen, mikäli samana iltana pelattavassa Kroatian ja Portugalin välisessä EM -ottelussa tulos on oikea. Mutta tästä lisää sitten myöhemmin. Kuin myös siitä, että miten selvisin tästä illasta ilman jalkapalloa.