27. kesä, 2016

Kuume

Erinomaista viikon alkua Kastel Starista. Lämpötila täällä on laskenut inhimiselle tasolle, enää ei ole edes minkäänlaisia varoituksia äärimmäisestä kuumuudesta kuten tuossa juhannuksen aikoihin oli. Silloin lämpötila heilui siellä 35-36 asteen tienoilla ja voimassa oli ensin punainen, myöhemmin oranssi ja sitten keltainen varoitus kuumuudesta. Juuri nyt tätä kirjoittaessani lämpöä ei ole enää kuin 29 astetta. Iltapäivällä mittari toki nousee ennusteen mukaan 32 asteeseen.

Tuosta sääennusteesta tuli mieleen Facebook. Ihmettelin nimittäin aamulla hieman kun FaBon avattuani etusivulleni oli tullut ilmoitus, joka meni jotakuinkin näin: "Hyvää huomenta Jari. Muista ottaa sateenvarjo mukaan koska paikassa Kastella on luvassa tänään sadekuuroja".  Jaahas..... kiitos vaan tiedosta.

Ongelma on se, että paikka nimeltä Kastella, eli siis kaupunki, muodostuu seitsemästä pikku kylästä, jotka ovat levittäytyneet tähän rannikolle Trogirin ja Splitin väliin. Kokonaisuudessaan kyläketju on noin 40 kilometrin mittainen. Eli jos toisessa päässä pötköä sataa, toisessa päässä saattaa paistella aurinko. Jos siis himppasen tarkkuutta noihin ennustuksiin saisi pyytää. Kiitos.

Kävin läpi kaikki mahdolliset sääennustukset lähinnä siksi, että minulla on koulua illalla ja todellakin toivon ettei silloin sataisi. Yksikään ennuste ei puhu yhtään mitään mistään sateesta. En tiedä mistä Facebook tietonsa ammentaa, mutta se on tähän mennessä ollut ainoa "ennustelaitos", joka tuota sadetta tänne povaa.

Minulla on aivan uusi todiste Kroatian, tai ainakin meidän pikku kylän, hyvyydestä. Ja se löytyy kaupasta. Katselin tänään tuota meidän kaupan juomahyllyä, ja totesin ettei sieltä löydy pulloakaan Pepsi -nimistä ruumiinpesuvettä.  Sen sijaan siellä oli useita pulloja, eri kokoisia ja makuisia, jumalten juomaa, sitä ainoaa oikeaa colajuomaa, jonka nimeä en nyt tässä ajanpuutteen vuoksi viitsi mainita. Ne tietävät, jotka tietävät.

Mutta kuten otsikko antaa jo ymmärtää, niin minulla on kuume. Ja melkoinen kuume onkin. Nimittäin skootterikuume. Olen todennut, että skootteri on ainoa fiksu liikkumisväline täällä monestakin eri syystä. Ensinnäkin se on ketterä, ei tarvitse seistä jonoissa koska jonojen ohi pääsee ajelemaan helposti. Toisekseen ei tarvitse huolehtia pysäköinnistä. Pyörän voi pistää parkkiin lähes mihin tahansa. Ja kaiken päälle ajopäiviä on huomatavasti enemmän kuin vaikkapa moottoripyörällä Suomessa. Ajokausi täällä kun on periaatteessa koko vuosi. No ok, talvikuukausina saattaa olla ettei pyörällä niin kauheasti tule ajeltua, mutta noin periaatteessa voit ajella vaikka ympäri vuoden. Sitä en tosin tiedä miten talvikuukauksien talvirengaspakka vaikuttaa, jos yleensä vaikuttaa mitenkään, skootterilla ajoon. Mahtaneeko se edes koskea niitä?

Ainoa ongelma on Rockyn kuljetus skootterilla. Tiedän, että koirille on olemassa erilaisia kuljetuskoppeja ja jotkut koirat ovat matkustelleet pitkin poikin Eurooppaa skootterilla, mutta epäilenpä vahvasti, että tuon pötkylän opettaminen 11 vuoden iässä skootterimatkustajaksi saattaa olla kohtuullisen haastavaa.

Jännittävää on tutkailla miten tuo kuume tuosta kehittyy. Muita jännityksen aiheita tällä viikolla on se, että mahtaako minun paikallinen henkilötodistus olla valmis kun sitä menen, varmaan perjantaina, hakemaan. Sen jälkeen jänskättää hieman vierailu paikallisessa Kelassa, sieltä kun tuli nimittäin muistutuskirje, että pitäisi kuulemma käväistä hoitamassa lakisäänteinen sosiaaliturva tähän maahan kuntoon. Jännää oli se, että minua pyydettiin käymään juuri siinä toimistossa missä olen jo kerran käynyt. Joka ei siis osannut minua silloin auttaa. Mutta nyt ajattelin, ihan kiusallani, mennä uudestaan sinne mukanani lähettämänsä kirje. Ja mahdollinen uusi henkkari. Ja kun sitten käskevät minun mennä Splitiin, levittelen käsiäni ja olen suuresti hämmentynyt. Itsehän te käskitte minun tulla tänne......

Ai niin, tuon uuden henkkarin pitäisi mahdollistaa vihdoin myös sen paikallisen pankkitilin avaamisen. Pankki kun jostain käsittämättömästä syystä haluaa tietää, että kuinka kauan minulla on oikeus oleskella tässä maassa. Mitä en ymmärrä ollenkaan. Koska EU. Koska vapaa liikkuvuus. No, jos saan sen tilin auki, sitten alkaa pankkikortin ja nettitunnusten odottelu. Jos pelkkä tilin avaaminen kestää kolme viikkoa, en uskalla edes ajatella kuinka kauan jonkun kortin saaminen mahtaa kestää.

Mutta noista asioista sitten lisää pitkin viikkoa. Ja oikein hyvää lomaa kaikille niille, jotka sen aloittivat juhannuksesta.