29. kesä, 2016

Televisio

Täällä Kastel Stari. Säätiedotus tälle päivälle: 'Pleasant and plenty of sun'. Lämpötila juuri nyt 27, iltapäivällä 30 astetta. Samankaltaista luvassa ainakin seuraavalle kolmelle päivälle. 

Minulla piti olla tänään koulua. Vaan eipä ole. Ope soitti ja sano, että sillä olisi joku luento jonne se haluaisi mennä, mutta se on just samaan aikaan kun meidän tunti piti olla. Että käviskö mitenkään, että jos vaikka peruutettais tältä päivältä? No minä, jolla ei ole mitään muuta kuin aikaa, mietin hetkisen että jaa-a, mitenköhän ois.... Ehkä noin nanosekunnin jälkeen annoin periksi, menkööt. Mene luennolle. Jatkekaan me huomenna. Minä menen illalla sitten vaikka uimaan.

Eilen ei siis ihan suunnitellusti ollut koulua. Niinpä lampsin rannalle, kävin uimassa ja kahvilla. Kotiin tultuani katselin loppuillan telkkaria. Täällähän ohjelmia ei onneksi dupata vaan tekstitetään aivan kuten Suomessa. Niinpä jopa minunkaltainen ummikko voi katsella englanninkielisiä sarjoja. Ja opiskella siinä siinä samalla yrittämällä mätsätä jonkun enkunkielisen fraasin tekstissä näkyvään kroaattikäännökseen. 

Tuohon opiskeluun paras ohjelman olisi ilman muuta Kauniit ja Rohkeat. Sehän on hidas ohjelma, siinä toistetaan asioita ja tuijotellaan ilmeettöminä pitkiä pätkiä  ilman että puhuttaisiin yhtään mitään. Noiden tuijottelumaratoonien aikana olisi mahdollisuus sitten omaksua juuri toistetut fraasit. Mutta ei, Kaunarit ei pyöri täällä. Nämä kun ovat kuulemma koukussa italialaisiin ja espanjalaisiin saippuoihin. Joista ei minulle noin opikskelumielessä ole juurikaan hyötyä.

Muutoin eilinen kanavasurffailu tuotti tuloksena huomion, että CSI:n eri kaupunkien versiot pyörivät eri kanavilla. Myös uutista näytti pukkaavaan ihan hyvään tahtiin. Ja mainoskatko on todellakin katko. En huomannut katsoa mikä oli kanavan nimi, mutta kun mainoskatko alkoi, kävin vessassa, tein voileivän ja tulin takaisin sohvalle. Ehdin vielä syödäkin sen voikkarin ennenkuin  tämä katko loppui. Kestoa sillä oli siis vähintään 4-5 minuuttia, eli todennäköisesti täällä ei ihan niin tiukkoja rajoituksia mainoskatkoille tunnu olevan kuin esimerkiksi Suomessa.

Eksyin siinä surffaillessani paikalliselle kanavalle (HRT3), jossa joku tyyppi veti vanhoja klassikoita HRT:n  jazzorkesterin säestyksellä. Täytyy todeta, että vaikka tämä solisti ei nyt aivan niitä penaalin terävimpiä solisteja noin taidoiltaan ollutkaan, niin kyllähän vanhat swingklassikot upposivat aika hyvin. Tämä HRT vastaa muuten Suomen YLEä. Sitä vaan mietin, että miksi aina, siis ihan aina, tuollainen konsertti pitää lopettaa Frank Sinatran My Wayhin? Tiedän ja ymmärrän yhteyden toki; I did it my way.... mutta silti. Eikö niitä muuita vastaavia klassikoita löytyisi sieltä musiikin arkistovarastosta jolla keikan voisi päättää? Edes joskus. Vaikka tuo My Way ihan mukava biisi onkin. 

Sitten surffailin uutiskanaville. Minulla näkyy englanninkielisinä niin CNN kuin Sky News. Taitaapa Al Jazeerakin näkyä. Ja joitain muita. Eilen jumitin näille känaville tietysti Istanbulin terroristi-iskun takia. Siinä kun CNN näytti livekuvaa kentältä, haastatteli matkustajia, jotka joko olivat tai olivat olleet kentällä iskun tapahtuessa, näytti havannekuvina miten ja missä tapahtumat olivat tapahtuneet ja kuinka ne olivat edenneet, Sky News näytti David Cameronin nauhoitettua haastattelua! Uutisnauhassa kuvan alareunassa pyöri toki tieto terrori-iskusta, mutta ihan vain yhtenä osana uutisia. Ei tarvitse kauheasti miettiä mitä uutispalvelua tulevaisuudessa tulen käyttämään jos/kun haluan tietää nopeasti mitä maailmalla, ei siis pelkästään Britaniassa, on tapahtunut. Sitä se suurvaltaharha teettää......

Suomen tapahtumissa pysyy hyvin perillä netin uutispalvelimien, mutta myös Yle Areenan kautta. Olen pitänyt tapana katsella kerran päivässä, yleensä puoli ysin, uutiset. Ja Urheiluruudun tietysti. Noissa kansainvälisissä uutisissahan ei Suomen tapahtumista paljoa kerrota, pitää olla joku aivan poikkeuksellisen iso tapahtuma, että se ylittäisi esimerkiksi CNN:n uutiskynnyksen. Ja silloin kun uutinen Suomesta sen kynnyksen ylittää, se on valitettavasti hyvin usein negatiivinen sellainen. Esimerkiksi kouluampuminen. Mutta tämä on kaikkien pienten maiden 'ongelma', jos se nyt sellaiseksi pitää lukea. Ehkä se on vaan ihan hyvä ettei pyöri ihan joka päivä uutisvirrassa.

Eli ihan hyvin pysyy tällainen uutisfriikkikin tapahtumissa kiinni, vaikkei niitä uutisia nyt joka tuutista ihan koko ajan pukkaakaan. Vielä kun oppisi kroaatia sen verran, että pysyisi paikallisten uutisten perässä, niin mikäs tässä olisi ollessa. Mutta tästäkin varmaan lisää joskus tulevaisuudessa. Sillä mikäs kiire tässä mihinkään on......