13. heinä, 2016

Kaupoista

Enpä olisi ihan heti uskonut, että kirjoitan tämän, mutta onneksi sääennusteiden mukaan lämpötila on laskussa. Vielä tänään näyttäisi olevan vielä 34 astetta ja keltainen varoitus kuumasta kelistä, mutta huomenna torstaina on enää 29 ja perjantaina 27 astetta. Ei muuten, mutta helpottaa tuota ulkona liikkumista huomattavasti. Ja eiköhän tuossa 27 asteen lämmössäkin jotenkuten pärjää.

Jännä juttu muuten miten sitä ihmisen status muuttuu. Ylivieskassa asuessani olin 'etelän vetelä', olinhan kotoisin Helsingistä eli Ykasta katsottuna hyvinkin etelästä. Täällä edustan taas jotain niin pohjoista rotua ettei sitä oikein uskokaan. Ei ole nimittäin yksi eikä kaksi kertaa kun olen saanut kertoa mm. Suomen säästä ja siitä, minkälainen se juuri nyt siellä on. Ja kun olen kertonut, että lämpöä on semmoiset 17-20, ja se on ihan normi kesäsää, silmät pyörivät päässä. Puhumattakaan talvesta ja pakkasista......

Yksi asia muuten tuntuu olevan täällä aika hyvin tiedossa kun Suomesta tulee puhe. Miehet tuntevat tietysti suomalaiset formula- ja rallikuljettajat, mutta myös se, että Suomessa on paljon järviä tuntuu olevan erittäin hyvin tiedossa. The land of the thousands lakes on hyvin markkinoitu slogan. Lisäksi paikallisten mukaan Joulupukki tulee Suomesta. Ja vain Suomesta eikä mistään muualta.

Olen saanut jonkinverran kysymyksiä siitä, että jos tulemme kylään, onko siellä kauppoja jonne voi dumpata vaimon että me päästään kaljalle. No, onhan täällä.... mutta käydään nyt alkuun kuitenkin tämä ruokakauppatarjonta läpi.

Ainakin täällä meidän kylällä, ja nopealla vilkaisulla myös suuremmissa kaupungeissa, on silmin nähden paljon enemmän pieniä "kivijalkamyymälöitä" kuin Suomessa. Lähes jokaisessa korttelissa on lihakauppa tai leipomo. Tai pienen pieni elintarvikemyymälä. Itse koitan suosia näitä pieniä erikoismyymälöitä ihan sen takia, että kun Suomessa totuin syömään Prisman keltalappuisia bulkkituotteitta, niin onhan se mukavaa, kun lihakaupan setä paloittelee pihvisi siinä silmiesi edessä sillä järjettömän kokoisella kirveellä. Tai kun ostat leivän, se on vielä lämmin koska se on juuri paistettu myymälän takana sijaitsevassa leipomossa.

Toki täälläkin on K- ja S-markettien tyyppisä myymäläketjuja. Ne ovat luokiteltu aivan kuten vaikkapa K-kaupat Suomessa, marketteihin, supermarketteihin ja hypermarketteihin. Näistä kaupoista saa oikeastaan ihan mitä tahansa. Poikkeuksena Suomessa totuttuun näissä myymälöissä on lähes aina palvelutiski, jossa myydään leivät, juustot ja makkarat. Ja punnitaan hedelmät. Suuremmissa, lähinnä hypermarketeissa, löytyy usein myös leipien paistopiste ja lihatiski.

Ketjut ovat paikallisia, oikeastaan ainoa ruokakauppaketju, joka oli minulle tuttu, oli Lidl.

Sitten niihin 'vaimon-hukkaamis-kauppoihin'. Tästä meidän kylälältä niitä ei löydy, meillä on lähinnä pieniä vaatekauppoja. Toki tiedän, että oikein shoppailuun paneutunut naishenkilö saattaa saada kulumaan 20 neliön kaupassa kevyesti semmoiset 45 minuuttia, mutta ihan noin perusperiaatteena on syytä saada lupa sille oluelle vaikka sitten ottamalla se vaimo mukaan terdelle. Split on sitten eri juttu, sieltä löytyy suuria ostoskeskuksia joissa vierähtää tunti jos toinenkin. Näiden ongelma on se, että ne sijaitsevat hieman keskustan ulkopuolella, joten varsinainen bongausterassikäyttäytyminen on hieman rajoitetumpaa. Just for your information.

Splitistä löytyy myös varsinaisia turistirysiä, joissa myydään ihan kaikkea mitä turisti voi kuvitella haluavansa. On Kroatian maajoukkueen paitoja, on I Love Split -paitaa, sateenvarjoa, jääkaappimagneettia jne. Eli vaikka mitä. Veikkaisin, että samanlainen tarjonta löytyy myös Trogirista, joka on pienempi, mutta täysin turismista elävä kaupunki tuossa 15 kilometrin päässä toiseen suuntaan meidän kylältä. Valitettavasti en ole vielä ehtinyt tutustua kaupungin kauppatarjontaan  koska ainoa vierailuni kaupunkiin tapahtui myöhään illalla, mutta minulle kerrottiin, että turisteja kaupungissa riittää kyllä. Ja missä on turisteja, on myös kauppoja. Palaan tähän myöhemmin kunhan olen käynyt kaupungissa päiväsaikaan.

Siinä siis lyhyt katsaus paikalliseen kauppatarjontaan. Vastauksena siis siihen, miten sinne bisselle pääsee, voisi sanoa, että ottamalla se vaimo mukaan. Tuleehan se paljon halvemmaksikin kun tarjoaa oluen tai kaksi (15-30 kunaa) kuin että kuittaa luottokorttilaskut shoppailukierroksen jälkeen. Eikö? Ja kun on lämmin ja ollaan lomilla, niin sen nalkutuksenkin kestää paljon helpommin.