27. heinä, 2016

Turisteista

Kuten olen kertonut, meidän pihaa vartioi pitkäkarvainen saksanpaimenkoira Rex. Rex on yleensä melko hiljainen kaveri, hän yhtyy hyvin harvoin naapurikoirien, kieltämättä joskus aika rasittavaan, länkytykseen. Rex haukahtelee vain jos joku aivan vieras tyyppi kiinnittää liikaa huomiota meidän pihaan. Itseasiassa en ole aivan vakuuttunut edes siitä, että tajuaisiko herra jos joku ihan oikeasti tulisi pihalle ryöstöaikeissa. Varsinkin jos ryöstäjä tulisi normaalisti portista ja kävelisi pihatietä pitkin.  

Eilen Rex piti kuitenkin järjetöntä meteliä. Hän haukkui jo kun olin lähdössä kouluun ja sama meno jatkui kun tulin sieltä. Katse oli suunnattu tiukasti pihalla oleviin puihin. Ajattelin, että siellä on varmaan orava tai vastaava joka ärsyttää. Mutta ei, alakerran Denis kertoi aamulla, että pihalle oli eksynyt kissa, joka oli sitten ajettu puuhun ja haukkumalla varmistettiin se, että kissa todellakin myös pysyy siellä. Denis oli sitten käynyt pelastamassa tyypin myöhään illalla.

Optima, eli televisio- ja internetpalveluntarjoajani, näytti eilen päivittävän itsensä. Ja siinä samalla televisioon ilmestyi aivan uusia kanavia. Osa oli aivan huuhaata, mutta koska olympialaiset ovat aivan nurkan takana, katsoin uusia ja vanhoja kanavia sillä silmällä, että kuinkahan kisat mahtavat näkyä minulla. Ja jotenkin tuntuu että kyllä näkyvät.

Nopealla selauksella löysin meidän paikallisten kanavien lisäksi nimittäin italiaisen Rai -kanavat, joita oli kaikkiaan kolme. Kun noihin edellä mainittuihin lisätään vielä Slovakian kanavat, joita niitäkin taitaa olla kolme, niin eiköhän olympiatarjonta ole aivan riittävä. Mutta katsellaan ja palataan tähän asiaan kunhan kisat polkaistaan käyntiin. Vastaavaa palvelua kuin Yle Suomessa tarjoaa, tuskin on luvassa, mutta eiköhän jonkinlaista kuvaa kisoista näy täälläkin. 

Turistikausi on kiihkeimmillään. Esimerkiksi Split kuuluu olevan melkoisen tukossa, ihmisiä riittää niin kaduille, rannoille, baareihin kuin yökerhoihin. Mutta täällä meidän huudeilla on melkoisen rauhallista. Jopa hämmentävän rauhallista. En ole mitään virallisia tilastoja tietenkään nähnyt, joten arvioni perustuu ihan puhtaasti siihen, mitä itse olen nähnyt tuolla meidän rannalla. Kuten esimerkiksi autojen rekisterikilpiä. Niistä päätellen turistit näyttäisivät tulevat Puolasta, Slovakiasta, Unkarista ja Itävällasta.  Näiden maiden rekkareita näkee nimittäin eniten. Joskus seassa vilahtaa Ruotsin, mutta myös, tosin hyvin harvoin, Norjan tai Suomen rekkareita.

Eniten ihmetyttää saksalaisten rekkareiden vähyys. Toki maan suurimmat osavaltiot alkavat lomansa vasta elokuussa, mutta onhan Saksassa ihmisiä lomalla jo nytkin. Ehkäpä he eivät ole vielä vaan löytäneet tänne meidän rannoille. Joka on aikamoinen ihme, sillä vanhan kokemukseni perusteella sakemanneja pitäisi riittää kyllä jokaiseen notkoon ja saarelmaan. Niinpä odotin, että tuo meidän ranta olisi täynnänsä saksalaisia ja rantabulevardin puheensorina olisi kuin Hampurissa kävelisi. Mutta eipä vaan ole. Jostain syystä. Enkä nyt edes puhu mistään massaturismista, joka ei ainakaan vielä tänne sovellu, esimerkiksi puuttuvan infran takia, vaan ihan yksittäisistä auto- ja/tai repputurismista.

Saksalaisten, tai yleensäkään turistien puuttuminen, kun ei ole mikään pikkujuttu. Täällä tehdään turistisesongin aikana, eli varovaisesti arvioiden noin kolmen kuukauden aikana, ne rahat joilla eletään loppuvuosi. Siksi tutkin rekkareita ja kuuntelen tarkalla korvalla kieliä tuolla meidän rannalla. Sillä kyllähän paikallisten hyvinvointi heijastuu ennemmin tai myöhemmin myös minun hyvinvointiin. Sillä olenhan minäkin paikallinen..... Ainakin jollain tasolla.