30. heinä, 2016

Perinneruokaa

Päätti naapuri sitten alkaa rälläköimään aamulla kello 07.30! Tasan! Lauantaiaamuna! Toisaalta tuo on hyvin ymmärrettävää, sillä kaveri käy todennäköisesti arkisin duunissa ja jos jotain pitää rempata, se pitää rempata viikonloppuna. Ja kun aloittaa aikaisin ei kuumuus ole vielä aivan tappava. Meille on luvattu tälle päivälle tälle päivälle nimittäin 35 astetta. Se alkaa olla jo semmoinen lukema, että nämä paikallisetkin pyörittelevät päätään.

Sitten korjaus eiliseen tekstiin. Kirjoitin eilen rakennustyömaasta, jossa ei näkynyt eilen ketään hommissa koska oli perjantai. Ei näkynyt eilen, mutta tänään näkyi! Pojat raudoittivat reippaina etupihaa. Ja joivat kaljaa. Mutta olivat siis hommissa. Olivat varmaan lukeneet blogiani.

Minulta kyseltiin tuossa eilen kroatialaisista perinneruuista. Valitettavasti täytyy myöntää, että minulla on paikalliseen ruokakulttuuriin tutustuminen vielä hieman vaiheessa, mutta käydäänpä hieman läpi sitä mitä tiedän.

Asun siis dalmatiassa, jossa syödään hyvinkin välimerellisesti. Eli meren elävät ovat arvossaan. Lisäksi Italian vaikutus tuntuu ruokakulttuurissa vahvasti joten pastat, pizzat ja risotot löytyvät hyvin usean ravintolan listalta. Minulle on usealta eri taholta suositeltu mm. mustekalarisottoa, joka täytyykin testata heti kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Ja kunhan pizzakierrokseni on saatu päätökseen. Minähän olen testaillut noita meidän rannan ravintoloita pizzaa syömällä. Näin minulla on ollut yhteismitallinen mittari ravintoloiden hyvyydestä/huonoudesta. Pizza on joko hyvää tai sitten ei.

Lyhyesti; näillä meidän seudulla syödään välimeren ruokavalion mukaisesti. Kalat, äyriäiset ja muut merenelävät ovat suuressa roolissa. Samoin italialaisen keittiön vaikutus tuntuu vahvana. Lisäksi tämä Splitin seutu on kuuluisa kirsikka-alue. Kirsikoista tehdään viiniä, hilloa, sosetta jne. Mitä kaikkea niistä nyt ikinä voikaan tehdä. Palaan tähän perinneruoka-asiaan kunhan olen hieman testaillut ja paneutunut aiheeseen paremmin.

Tällä hetkellä tuo paneutumiseni, pizzatestikierroksen lisäksi, pohjautuu pitkälti leipomoissa myytäviin tuotteisiin. Ja niissäkin vain suolaiseen puoleen. Makeista höttöpullista minulla ei valitettavasti ole mikäänlaista käsitystä.

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, leipomoita ja niiden myymälöitä on täällä lähes jokaisessa korttelissa. Täällä myös syödään paljon leipää. Enkä ihmettele sitä olenkaan, sillä onhan se aika mellevää kun aamiaisella voit syödä lämmintä, vastaleivottua leipää. Jonka voit hakea 30 metrin päässä olevasta myymälästä.

Krotialaisia leivonnaisia ovat mm. burek ja slanac. Slanac on eräänlainen suolainen leipä, eli leipä jonka päälle on tehty suolaisia viiltoja. Slanacia saa myös piirakkamuodossa eli slana pita'na. Burek puolestaan on hyvin rasvainen piiras, jonka sisällä voi olla juustoa, lihaa, perunaa tai pinaattia. Molemmat pullat ovat erinomaisia, varsinkin kun ne saa tuoreina.

Kroaatit ovat pitäneet oman ruokakulttuurinsa puolia kohtuullisen hyvin, sillä vaikka Split on erinomaisen kansainvälinen kaupunki nykyisin, sieltä ei kovin montaa monikansallista ravintolaa löydy. Siellä ei ole Burger Kingejä eikä KFC -ravintoloita. Mäkkäreitäkään ei löydy kovin montaa. 

Huomenna on sunnuntai ja perinteiseen tapaan blogissa on vapaa päivä. Palataan asiaan taasen maanantaina uusilla jutuilla. Hyvää viikonloppua!