1. elo, 2016

Elokuuta!

Erinomaisen hyvää elokuuta kaikille! Ja tsemiä niille, joilla loppui loma tähän aamuun. Meillä täällä ei mikään ole muuttunut, keltaisella lämpötilavaroituksella mennään edelleen. Juuri nyt se on voimassa tiistaihin asti, mutta yleinen ennuste näyttää siltä, että ao. varoitus tullee olemaan voimassa koko viikon. Näyttäisi olevan nimittäin luvassa semmoista 32-35 astetta viikon jokaiselle päivälle.

Elokuuhun sijoittuu yksi paikallinen uskomus. 15. päivä täällä vietetäään nimittäin Velika Gospa -päivää, joka on katolilainen pyhä neitsyt Marian kunniaksi. Aivan suora käännös kroatiasta on 'Suuri nainen -päivä'. Vanhojen uskomusten mukaan mikäli tuona päivänä sataa, kesä loppuu siihen sillä sen jälkeen sataa jatkuvasti. Tässä on nyt siis pahimmassa tapauksessa vielä pari viikkoa jäljellä lämpöä ja kesää, mutta sen jälkeen ne loppuvat kuin seinään. Tai sitten ei. Eihän se ihan putkeen tainnut mennä Jaakollakaan sen kylmän kiven kanssa siellä Suomessa?

Lämmöstä ja lämpöön pukeutumisesta muutama sananen. Täällä ei kauheasti näe miehiä yläruumis paljaana baarien tai kahviloiden terasseilla josta Suomessa on ollut paljonkin porua. Ihan tuossa meidän uimarannan lähibaareissa ihmiset istuskelevat toki uima-asuissaan, mutta muualla moinen on todellakin harvinaista. Sen sijaan vanhojen miesten tapa näyttää olevan rullata t-paita kainaloon ja istuskella sitten maha paljaana t-paita kainalossa. Ei baareissa mutta meidän rannalla olevilla penkeillä. Sangen hauska, mutta jotenkin ällöttävä tapa sinänsä. 

Tähän loppuun täytyy kehua hieman itseään. Kävin nimittäin kaupassa tuossa aamulla ja niin kuin olen aiemmin kirjoittanut, täällä on jokaisessa kaupassa palvelutiski. Sieltä myydään niin juustot, makkarat kuin leivätkin. Ja niin tuossa meidän lähikaupassakin on. Tänään päätin, että koitan hoitaa asiointini kroaatiksi. Koska olemme treenanneet koulussa juurikin mm. kaupassakäynti -fraaseja. Ja niin myös tein. Ostin juustoa ja osasin sanoa mitä juustoa ja kuinka monta viipaletta sitä haluan. Osasin haluta puolikkaan leivän ja 150 gr salamia eli makkaraa. Osasin jopa kertoa mitä makkaraa. Kaikki meni hyvin, ja kroaatiksi, siihen asti, kunnes ostokseni lopuksi myyjä totesin hymyillen vaan että 'here you are'.  Ehkä joku pikku juttu aksentissani sittenkin paljasti sen, etten ole ihan paikallisia......

Joku oli kysellyt yleisestä turvallisuuden tunteestani ja  turvallisuudesta täällä meidän kylällä. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin, mutta lupaan palata aiheeseen vielä lähitulevaisuudessa.

Tänään on illalla luvassa asioiden hoitopäivä. Pitää käydä mm. pankissa, jotka ovat onneksi auki täällä aina kello 20.00 asti. Voit siis hoitaa asiasi pankissa myös silloin kun lämpötila ja aurinko ei ole korkeimmillaan. Joka on hyvä asia. Mutta siitä, ja paljosta muusta, lisää huomenna.