11. elo, 2016

Kansallisuuksista

Ihan tähän alkuun pari juttua. Ettei tule sitten valituksia myöhemmin. Eilisen mittauksen jälkeen voin ilmoittaa, että kävelymatka meiltä tuonne meidän rannalle kestää hieman paikasta riippuen semmoiset 10-13 minuuttia. Kävelyvauhti on tuolloin 'normaali'; ei siis mitään juoksua mutta ei myöskään ihan löntystelyä. Tämä vaan tiedoksi sinne niille tyypeille, jotka keräilevät jo nyt valituksen aiheita täällä vierailleissaan. Onneksi ilmoittivat asiasta etukäteen niin tiedän varautua. Ja siitä, että onko Jako vierailun aikana duunissa vai ei, siitä en kyllä ota minkäänlaista vastuuta.

Toinen asia, tänään on tasan yksi päivä laskettuun. Tulevaa tuplaukkia alkaa ihan pikkaisen jänskättää......

Olin eilen taas illalla ihmisiä töllistelemässä. Ja totesin, että nyt alkaa turisteja olla ihan kiitettävästi. Istuskelin terdellä ja kiinnitin huomion siihen kielten sekamelskaan joka ympärilläni porisi. Yhdellä kuuntelulla korviin kantautui ainakin saksaa, englantia, kroaatia ja ruotsia. Tai jotain ruotsin tapaista kieltä, saattoi  se olla myös joko norjaa tai tanskaa. Enpä ihmettele enää sitä tietoa, että Kastel Starin, eli siis meidän kylän, turistien lukumäärä olisi kasvanut tänä kesänä jopa 40% viime kesään verrattuna.

Olen tehnyt myös tieteellistä tutkimusta eri kansalaisuuksista. Tehnyt tutkimusta lähinnä siis siten, että olen etsinyt tyypillisiä piirteitä eri kansalaisuuksista tuolla meidän rannalla. Ja kyllähän ihan selkeitä eroja voi havaita.

Jos naisella/tytöllä on aivan totaalisen ylikireät housut, hän on hyvin suurella todennököisyydellä paikallinen. Olen tainnut kirjoitella näistä tiukoista pöksyistä jo joskus aiemminkin, mutta niistä on aika vaikea päästä yli. Englantilaiset puolestaan ovat kalpeita. Siis todella kalpeita. Eilen kiinnitin huomioni kahteen erilliseen tapaukseen, jotka molemmat olivat aivan valkoisia. Vähän niinkuin nörtti joka on pelannut vuoden 24/7 kammiossaan päivänvaloa näkemättä. Molemmat paljastuivat englantilaisiksi.

Saksalaiset liikkuvat perheiden kanssa. Norjalaiset, tanskalaiset ja ruotsalaiset menevät sekaisin koska nopeasti kuunneltuna kielestä ei voi päätellä mitään. Tanskalaiset saattavat sekaantua jopa saksalaisiin. Suomalaisia ei ole juurikaan näkynyt. Venäläiset ovat, no venäläisiä. Puolalaisilla on epäilyttävän puhtaat autot. En ole nähnyt yhtäkään Puolen rekisterissä olevaa likaista autoa. Jotain hämärää siinä on, en ole vaan vielä keksinyt että mitä. Slovakialaiset ja bosnia hertzegonivialaiset sekaantuvat paikallisiin.

Ai niin, tällä hetkellä "olen aivan ylikännissä" -kilpailun ykköstilaa pitää hallussaan ruotsalainen (!) perheenäiti (!), jonka bongasin tuossa yksi ilta rannalla istuskellesani. Rouvalla askel toimi vielä jotenkuten, mutta silmät seisoivat päässä ja juttelu omien lapsien kanssa oli juurikin sellaista kännipuhetta. Äiskä nyt koittaa puhua teidän kanssa eikä äiskä ole yhtään kännissä. Paljastaen samalla kuinka kännissä äiskä todellisuudessa on. Jokainen varmaan tietää mitä tarkoitan...... Mistä tiedän että kyseessä oli ruotsalainen? No vaikkapa siitä, että perhe, isän johdolla, hyppäsi ruotsin rekisterissä olevaan autoon. Näky oli jotenkin surullinen.

Istuskelin siis eilen taas rannalla. Ja hämmästelin kuinka nopeasti tuuli täällä nousee. Se nimittäin nousee aikamoiseksi puhuriksi vajaassa tunnissa. Jopa sellaiseksi puhuriksi, että paikallinen ilmatieteenlaitos lätkäisi keltaisen varoituksen perjantaihin asti erittäin kovasta tuulesta. Tuo varoitus ilmestyi julkisuuteen eilen 20.00-21.00 välisenä aikana, eli juuri silloin kun tuuli alkoi puhallella.   

Tällä hetkellä tuuli ei ole mitenkään kauhean kova, mutta eiliseen kokemukseen perustuen, se saattaa siis nousta nopeastikin. Ilma on puolipilvinen, lämpöä on luvattu sellaiset 27-29. Sade- tai ukkoskuuroja. Ja samanlainen keli huomiselle.  Ja lauantaille. Ilman kuuroja. Mutta näistäkin lisää sitten taas huomenissa. Ja varmaan paljosta muustakin.