23. elo, 2016

Liikkeellä Kroatiassa

Kävin eilen Facebookissa pitkähkön keskustelun siitä, mikä on järkevin tapa liikkua Kroatiassa paikassa A paikkaan B. Käydään näitä asioita läpi hieman myöhemmin, mutta tähän alkuun vielä muutama rivi punaisesta paperista.

Olen kertoillut siitä, miten minulta puuttui punainen paperi ja palvelu sairaalassa pysähtyi siihen. Tai en ainakaan saanut tarvittavia leimoja papereihin. Ja ilman leimoja ihan mikä virallinen paperi tahansa on aivan hyödytön.  Mutta nyt asia on kunnossa, leimat on paperissa ja homma etenee.

Mutta siitä, kuinka tällä kertaa tuon punaisen paperin sain, en ole tainnut vielä kertoakaan. Eli, kun minulle ilmoitettiin, että punainen paperi puuttuu, soitin Lucylle. Lucylle siksi, että hän tuntee minun oman lääkärin, jolta tämän paperin saisin. Eikä tämä lääkäri puhu siis muuta kieltä kuin kroaatia.

No, Lucy oli ulkoisti lääkärikontaktoinnin äidilleen, joka itseasiassa on hyvä kaveri tämän lääkärin kanssa. Äiti oli ilmoittanut, että nyt siltä suomalaiselta potilaalta puuttuu punainen paperi. Lääkäri lupasi kirjoittaa sen, ja Lucyn sisko, Barbara käy hakemassa sen duunimatkallaan. Paitsi että paperi ei olut valmis kun Barbara oli sitä kyselemässä. Joten tarvittiin suunnitelma B. Joka tällä kertaa oli se, että Stipe, Lucyn poikaystävä, käy sitten myöhemmin hakemassa lapun. Ja niin hän tekikin, toimitti sen Lucylle joka sitten puolestaan toimitti sen minulle. Ja minä vein sen sairaalaan. Kaikki on siis kunnossa.

Nyt on vaan sellainen tilanne, että minun oma lääkäri, eli siis lääkäri, jonka potilas MINÄ olen, on tavannut koko Lucyn suvun ja pikkaisen ylikin. Hän ei ole koskaan tavannut minua. Jota hänen pitäisi siis hoitaa. Paitsi että hoitaminen on verrattain haastavaa, sillä meillä ei ole yhteistä kieltä! Joten aina kun menen lääkärille, tarvitsen tulkin. Koko soppa on jotenkin niin kroatialaista, niin kroatialaista......

Ja sitten siihen liikkumiseen kun olette Kroatiassa. Ensinnäkin julkinen liikenne toimii täällä hyvin. Paitsi junat. Älkää käyttäkö niitä. Mutta bussit kulkevat sangen kattavasti ja ovat verrattain edullisia.

Jos suunnittelet auton vuokrausta, niin se kannattaa tehdä netissä. Ja etukäteen. Homma toimii siten, että nettitarjoukset ovat ehdottomasti parhaat ja edullisimmat. Olemme koittaneet sitäkin, että varaamme auton täältä jonkun kaverin kautta, mutta hinta ei ole ollut lähellekkään niin edullinen kuin mitä autovuokraamojen nettitarjoukset ovat. Asiat kannattaa käydä läpi vaikka sähköpostise ennenkuin hyppäät autoon, muutoin autonvuokraus on aivan samanlaista kuin autonvuokraus ihan missä tahansa.

Liikenne täällä on helppo. Se on oikeastaan ihan samanlaista kuin Suomessa, sillä erotuksella että täällä pysähdytään herkemmin suojatien eteen ja päästetään jopa vasemmalta tulevat eteen. Eli unohda se jääräpäinen 'minä-olen-oikeassa' -ajatus kun ajat täällä. Ihan varmasti oletkin oikeassa, mutta ihan muun liikenteen sujumisen kannalta kannattaa aina välillä ihan pikkaisen höllätä.

Kaupungeissa liikennettä on toki paljon, mutta kaista- ja muut liikennemerkinnät ovat hyvin esillä. Mitään villin lännen -liikennettä en ole nähnyt missään. Kaupungeissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana skoottereiden ja moottoripyörien kanssa, ne suikkivat liikennevirrassa ihan omien sääntöjensä mukaan. Joten mopo saattaa putkahtaa ihan mistä tahansa ja täysin yllättäen. Siihen kannattaa siis varautua.

Omalla autolla täällä on helppo ajella. Moottoriteillä on tullit jotka toimivat siten, että kun ajat moottoritielle, otat automaatista lapun. Kun olet poistumassa, maksat siitä matkasta minkä olet moottoritiellä ajanut. Pienellä karttajumpalla löydät vaihtoehtoisia reittejä, eli astetta pienempiä teitä. Näillä teillä maisemat ovat paremmat kuin moottoriteillä, sillä pikkutiet kulkevat hyvin usein kylien ja kaupunkien läpi. Joten jos haluat nähdä sitä 'oikeaa Kroatiaa', ajelet näitä pienempiä teitä. Aikaa menee enemmän, mutta maisemat korvaavat kyllä sen jos sinulla ei ole kiire.

Bensa-asemia on täysin riittävästi ja jos autoon tulee vika, pieniä autokorjaamoita löytyy aivan pilvin pimein. Varsinkin pienemmillä teillä auton rikkoutuessa lähin korjaamo löytyy maksimissaan 10 kilometrin päästä. Taatusti. Joten voit ajella turvallisin mielin vaikka vähän vanhemmallakin kalustolla. Nimimerkillä kokemusta on.

Tänään onkin sitten, ainakin toistaiseksi, ihan peruspäivä. Eli kohta tehdään ruokaa, syödään ja mennään nukkumaan. Mutta sitten! Löysin eilen Sportklub -kanavalta KHL -jääkiekko-ottelun! Ja kun pikkaisen tutkin asiaa, huomasin, että ao. kanava näyttää sarjan otteluita, jos nyt ei säännöllisesti, niin aina silloin tällöin. Ja tänään kello 17.00 tulee Lada-Medvesak. Joka on pakko nähdä.