25. elo, 2016

Aamukeskustelu

Aamulla, unenpöpperössä ja hiukset pystyssä Rocky narun päähän ja ulos. Pihalla alakerran Denniksen rouva, jolla on sellainen nimi etten edes yritä kirjoitta sitä tähän.

Minä: Dobro jutro. Hän: Dobro jutro, kako si? Minä: (piiiitkä hiljaisuus) Dobro hvala, i kako si ti. Hän: Dobro Jari! Ja pitkä litania kroatiaa, jonka käsitin kehuiksi.

Tuossa siis toivottelimme toisimme hyvää huomenta ja kyselimme, että kuinka menee. Ja kaikki aamupöpperöisessä olotilassa, jossa yleensä en suostu puhumaan kenenkään kanssa edes suomeksi, saati sitten kroaatiksi. Mutta kylläpäs olin ylpeä itsestäni.

Katsokaapa tuota oheista kuvaa. Siinä on koira, joka on sitä mieltä että hän on kokenut maailman suurimman vääryyden. Hänen kyntensä on leikattu. Huomatkaa syyttävä katse.  Leikkausoperaatio oli sitten taas mielenkiintoinen. Suomessa aikoinaan Rockyn kynsien leikkaaminen edellytti vähintään kaksi ihmistä, joista toinen piti koirasta kiinni ja toinen leikkasi kynnet. Nyt suoriuduin asiasta yksin. Jo toisen kerran täällä asuessani.

Ensimmäisellä leikkauskerralla kävelytin ja leikitin Rockyn sellaiseen koomaan, että sille oli aivan sama vaikka koko jalka olisi leikattu irti. Normioloissahan herra tassuihin ei saa koskea lainkaan. Se on totaalinen ei-ei. Tällä kertaa upotin Rockyn sohvatyynyjen väliin siten, että tassut sojottivat ylöspäin mutta liikkuminen oli mahdotonta. Näin onnistuin leikkaamaan etutassut vaikeuksitta, mutta kun siirryin takatassujen pariin, herra oli sitä mieltä että nyt riittää. Se ponnahti ylös ja uudelleensijoitus olikin sitten erinoimaisen hankalaa. Lopulta loputkin kahdeksan varvasta saatiin leikatuksi. Eikä kynnet enää rapsu parkettilla yhtään. Molemmilla jätkillä tosin taisi olla melkoinen hiki operaation jälkeen.

Ei se syksy sitten tullutkaan vaikka niin eilen epäilin. Tuuli tyyntyi ja lämpötila nousi normilukemiin. Eli sinne 30 asteen molemmmin puolin. Jonka huomasi eilen iltapäivän kauppareissulla. Lämpöä oli vähintäänkin riittävästi. Näyttäisi siis siltä, että tavoitteeni; shortseissa marraskuun alkuun asti, saattaa olla sittenkin mahdollinen.

Ai niin, niistä maanjäristyksistä. Italia sijaitsee mannerlaattojen saumakohdassa, eli sauma kulkee Italian saapasta myötäillen pohjoisesta etelään ja näin ollen maanjäristysriski siellä on suuri. Kroatia sijaitsee sekin seismisesti aktiivisella alueella, joten ei ne järistykset täälläkään mitään tavattomia ole. Suurta tuhoa aiheuttavat maanjärsitykset ovat toki todella harvinaisia.  Eli kohtuurauhassa täällä saa elellä.

Siinäpä päällimmäiset tälle päivälle. Katsellaan huomenna taasen mitä siihen mennessä on kertynyt.