12. syys, 2016

Jumissa oleva maa

Erittäin mukavaa viikonalkua Kastel Starista. Meillä on tänään luvassa 29 astetta, aurinkoa, sade- ja ukkoskuuroja. Eli ihan niinkuin eilen. Ja toissapäivänä. Tuntuu siltä, että suursäätila (hah, hieno termi) on jumittanut sellaiseksi, että päivällä paistaa ja iltapäivän lopuilla alkaa sitten kerääntyä pilviä. Illalla on sitten vähintäänkin pilvistä, silloin tällöin sattaa jopa sadella ihan pikkaisen.

Eilen iltapäivän lopuilla alkoi kunnon jyrinä jossain taivaanrannassa. Enkä nyt puhu mistään pienestä jyrinästä, vaan ihan kunnon paukeesta ja mörinästä joka oli lähes jatkuvaa. Missään ei kuitenkaan näkynyt tummia pilviä, joten odotusarvot kunnon ukkoselle olivat loppujen lopuksi aika pienet. Meillä sateli ajoittain, jopa sen verran auringon kanssa, että näin sateenkaaren. Mutta ei siis ukkosta. Myöhemmin illalla sitten salamoi, mutta ei se ukkonen sitten vieläkään oikein jaksanut tulla tänne asti. Valitettavasti.

Niinkuin kirjoitin lauantaina, meillä oli parlamenttivaalit eilen. Ja ihan niinkuin kaikki odottivat, mikään ei muutu. Yllätys oli se, että aikaisemminkin hallitusvastuussa ollut oikeistopuolue HDZ "voitti" vaalit. Tai ei ainakaan hävinnyt. HDZ sai nimittäin 151 paikkaisesta parlamentista 62 paikkaa. Etukäteen voittajaksi ennustettu demaripuolue näyttäisi jäävän 54 paikkaan. Joka on kirvelevä tappio heille. Tämä tulos vahvistaa kuitenkin sen, ettei kumpikaan isoista puolueista kykene muodostamaan hallitusta yksin vaan tarvitsee pikkupuolueiden tukea. Ja pikkupuolueista tärkein on Most -puolue, joka oli hallituksessa HDZ:n kanssa jo ennen vaaleja. Sis sama puolue, jonka kanssa HDZ riitautui mm. hallintouudistuksesta niin pahoin, että nämä vaalit jouduttiin järjestämään.

Eli jumissa ollaan. Aivan kuten paikalliset jotka ovat lopen kyllästyneiitä tähän juupas-eipäs -politiikkaan, sanoivat jo ennen vaaleja, että näitä vaaleja on aivan turha järjestää. Koska mikään ei tule muuttumaan. Niinkuin ei tulekaan. EU vaatii Kroatiaa pistämään taloutensa kuntoon, mutta maan sisäpolitiikka on niin sekaisin, että homma ei kerta kaikkiaan vaan etene. Niinkuin ei etene nuo vaalit aiheuttanut hallintouudistuskaan. Kroatiassa on maan historiasta eli kommunistikaudesta johtuen aivan ylisuuri hallinto ja maan talous perustuu aivan liiaksi valtionyrityksiin. Näitä pitäiis nyt sitten purkaa, mutta vaikealta näyttää.

Hyvä esimerkki paikallisten suhtautumisesta eilisiin vaaleihin oli keskusteluni erään naapurini kanssa aamulla. "Teillä oli sitten vaalit eilen?" "Ai, eilenkö ne oli? Miten niissä kävi?"

Tälle viikolle ei ole suunnitelmissa mitää. Ei yhtään mitään. Mutta ehtiihän tässä. Sillä mikäs kiire tässä mihinkään on.