13. syys, 2016

Syksyn merkkejä

Näyttäisi muodostuvan jokailtaiseksi näytelmäksi tuo ukkosen jyrinä. Kirjoitin jo eilen, kuinka taivaanrannassa jyrisi ja kunnolla. Täsmälleen sama toistui eilen. Jyrinä ja kolina oli aika miehekästä, salamat valaisivat vähän väliä taivaanrantaa ja lopulta jopa kämppää. Mutta aivan kuten aiemmin, ohi meni. Tällä kertaa tämä ukkosrintama taisi kiertää meidät tuolta meren kautta. Jonkinverran sateli illalla, mutta se oli sitten siinä. Taas.

Katsoin eilen kaksi jalkapallo-ottelua. Ensin seurasin IS TV:stä Suomen Veikkausliigan ottelua Inter-HIFK. Ajattelin, että ottelussa olisi tunne mukana ja kentällä nähtäisiin taistelua viimeiseen asti, olivathan molemmat joukkueet vaarassa joutua karsimaan paikastaan liigassa. Ja mitä näin? Näin ylivarovaista peliä jossa kumpikin joukkue suojeli omaa maaliaan viimeiseen asti. Tunteesta ei ollut hajuakaan. Kunhan pelailtiin potkis potkis -jalkapalloa. Suurin häly kyseisestä ottelusta saatiin aikaiseksi vasta lehdistötilaisuudessa kun Interin valmentaja toi julki epäilyksensä jonkinlaisesta salaliitosta. Boring......

Toinen ottelu oli Englannin Valioliigaa, Sunderland-Everton. Jossa ei panoksena ollut muuta kuin sarjapisteet. Mutta vauhti, yritys ja tunnetaso oli aivan eri tasolla kuin tuossa kotimaisessa ottelussa. Tottakai taitotaso Englannissa on korkeampi, mutta ei se ihan kaikkea selitä. Se ei selitä esimerkiksi sitä, kuinka pelaajat heittäytyvät pelille eikä sitä kuinka paljon he antavat jokaikiseen tilanteeseen. Eikä Englannissa tarvitse kerätä huomiota typerillä lausunnoilla pelien jälkeen, sillä peli kertoo kaiken.

Täällä meillä pukkaa ihan väkisin syksyä. Ei nyt mitenkään hälyttävästi, mutta kuitenkin niin, että eron ihan keskikesään huomaa kyllä. Ensinnäkin lentoliikenne, joka kulkee pääosin tuosta meidän yli, on hiljentynyt selkeästi. Jos kesällä Splitin kentällä oli viikonloppuisin nousuja ja laskuja jopa 180 kappaletta, niin tällä hetkellä koneita menee selkeästi vähemmän. Tai sitten olen vaan tottunut niihin.

Alkavan syksyn huomaa myös ilmasta. Tai lähinnä öiden lämpötilasta. Ne kun ovat, Luojan kiitos, selkeästi alempia kuin kesällä. Näin enää ei tarvitse maata hikipäässä, vaan makkarin lämpötila alkaa lähennellä jo lähes miellyttävää. Tänä aamuna herätessäni lämpötila oli 18 astetta ja veikkaan että yöllä se oli ollut vielä tuotakin alempi. Päivällä ei kuitenkaan tarvitse palella vieläkään, esimerkiksi tälle päivälle on luvattu iltapäiväksi 28 astetta ja aurinkoa. Jotta kyllä tarkenee.

Niinkuin olen aiemminkin kirjoittanut, jos suunnittelet lomaa Kroatiassa, kelien puolesta voit suunnitella sitä aivan kevyesti syyskuun lopulle. Syyskuussa lähes  kaikki kesän palvelut ovat vielä käytettävissä, mutta turistilaumoja on selkeästi vähemmän. Saattaa olla, vaikka en ole itse tätä huomannut, että hinnatkin ovat edullisemmat kuin aivan korkeimman sesongin aikana. Lomasäät kuitenkin jatkuvat helposti ainakin syyskuun loppun, jopa lokakuun alkuun.

Vielä tuohon syksyn tuloon yksi merkki. Hyttyset, joita kesällä pörräsi varsinkin iltaisin ihan kiitettävästi, ovat myös vähentyneet. Enää ei rapsututa yhtään niin paljon kuin vaikkapa kesäkuussa rapsutti.

Tänään illalla pitäisi nähdä kavereita pitkästä aikaa. Jos ei sada. Tästä sitten lisää huomenissa. Niinkuin paljosta muustakin.