26. syys, 2016

Hei, olen sekasyöjä!

Jos tämä nyt vallitseva säätila on paikallinen syyssää, niin minun puolestani syksy saa tulla. Kastel Starissa on nimittäin aamuisin semmoiset 16-18 astetta, päivisin lämpötila nousee vielä helposti tuonne 25-27 asteeseen. Eli elämme täällä sellaista 'hyvää suomalaista kesää' vielä vaikka syyskuuta ei ole jäljellä enää kuin viikko.

Muutuin sunnuntaina takaisin sekasyöjäksi. Eli vegaanikokeilu on tällä erää ohitse. Seuraavassa lyhyesti kokemuksia viikosta.

Ensinnäkin täytyy todeta, että kokeilujakso oli liian lyhyt. Ei viikossa ehdi ilmaantua postitivisia eikä mahdollisia negatiivisia vaikutuksia. En siis saanut minkäänlaisia vieroitusoireita mutta ei minusta myöskään tullut yhtään parempaa ihmistä. Niinpä seuraava vegaanikokeilun pitää olla selkeästi pidempi, esimerkiksi vaikkapa kuukauden mittainen. Olisiko vaikka tammikuu hyvä.....?

Oliko minulla nälkä kun söin puhdasta vegaaniruokaa? Enpä voi väittää, että olisi ollut. Ruokavalioni tosin pohjautui pitkälti riisi-, pasta- (tietysti maidoton/munaton vaihtoehto) ja perunapohjaiselle ruualle, joten vatsansa sai helposti täyteen. Näiden rinnalle kun sitten lisäsi erilaisia vihanneksia ja juureksia niin siinähän se päivän ruoka sitten olikin. Yksi asia tosin kiinnitti huomion. Aivan kuten Vegaaniliiton sivuilla suositellaan, mausteita pitää käyttää ehkäpä tavanomaista enemmän. Kenties siksi, että muutoin ruoka olisi saattanut olla turhan mautonta.

Mitä kaipasin viikon aikana? Yllätyksekseni en kaivannut lihaa kuin ohimeneviä hetkiä. Eniten himoitsin juustoa ja kananmunia. Eilinen olikin sitten juhlapäivä, ostin kaupasta kunnon möhkäleen juustoa ja vedin sen telkkaria katsellessa kokonaan. Ja kylläpä se maistuikin!

Ehkäpä suurin 'ongelma' viikon aikana oli se, että vegaaniruokavalio rajoitti ruokavaihtoehtoa yllättävän paljon. Niinpä sitä tuli mietittyä ruuanvalmistusta ja sitä, mitä kaupasta pitää/saa ostaa, ehkä eniten ikinä. Näin normioloissa katselen jääkaappia ja päätän siinä mitä kaupasta ostan. Vegaaniviikolla se ei riittänyt, silloin piti valita ja ostaa kyseiseen ruokavalioon sopivia tuotteita. Vaikeaa ja vaivalloista.

Voinko suositella vegaanisuutta? En minä tiedä. En ihan aidosti tiedä. Jos jätetään huomiotta idealistinen puoli tästä 'liikkeestä', niin kyllä aikuinen kykenee elämään aivan täysillä myös vegaanisella ruokavaliolla. Kuinka mukavaa se sitten on, onkin eri asia. 

Päällimmäisenä hämmennyksenä koko viikosta jäi kuitenkin se, että miksi sitä omaa vegaanisuutta pitää korostaa ja toistella mm. sosiaalisessa mediassa tauotta? Ei vaan jaksa ymmärtää.......

Minulta on kyselty jonkinverran asumiskustannuksistani. Niihin palataan huomenna. Kuten varmaan myös moneen muuhunkin asiaan.