28. syys, 2016

Kustannuksia

Radiosta tuli juuri Vesalan biisi Tytöt Ei Soita Kitaraa. Se on yksinkertaisuudessan tajuttoman hieno taideteos. Ihan vaan tiedoksenne.

Kuten huomaatte, tänään ollaan taasen aikataulussa blogin julkaisun kanssa. Chrome toimii edelleen ja muutenkin tänään on ihan normi päivä. Herätys, kauppaan Rockyn aamulenkillä, kotiin, uutisten ja muiden tapahtuminen perkaus netissä, blogi, Ilta-Sanomien näköislehti, lounas ja päiväunet. Iltapäivällä pidempi lenkki ja kotiin iltatoimiin. Niin ollaan taas saatu yksi päivä taputeltluksi.

Taisin luvata tuossa muutama päivä sitten kertoilla omia kokemuksia kustannustasosta täällä. Joten tässäpä näitä. Vuokrat ovat noin 2/3 osan halvempia kuin Suomessa. Sillä erotuksela, että täällä kämpät ovat kalustettuja. Tai ainakin ne kämpät joita minä olen katsellut. Muista asuinkustannuksista voidaan mainita vesimaksu, joka minun osaltani on 4-5 euroa kuukaudessa. Sähköstä maksan noin 35 euroa kuukaudessa. Ja netistä sisältäen television muutamine extrakanavineen 29 euroa kuukaudessa. Matkapuhelin kustantaa 15 euroa kuukaudessa sisältäen lähes rajattoman määrän puheluita, viestejä ja nettidataa. 

Siinäpä ne 'pakolliset' kulut lienevät. Kaupassa rahaa saa kulumaan kyllä jos antaa mennä, mutta pikkaisen katsellen ja valikoiden ruokakulut eivät nouse lähellekkään Suomen kuluja. Esimerkkinä voisin mainita toissapäiväisen kauppareissun, jolla ostin itselleni broilerin jota syön kaksi-kolme päivää, 2 litran Cokiksen, hedelmiä ja Rockylle kahden päivän märät ruuat. Rahaa sain menemään kymmenisen euroa.

Summasummarum, täällä pärjää kyllä. Mutta ei Kroatia mikään yliedullinen maa ole. Edullinen toki, mutta ei täällä(kään) ainakaan minun eläkkeelläni pysty menemään kauppaan ja antaa palaa holtittomasti. Tai syödä ulkona joka päivä. Kuitenkin Suomeen verrattuna elämä on taloudellisesti huomattavasti helpompaa. Kunhan ei liikoja innostu.

Nämä meidän asuinkadut ovat pelottavan kapeita kuten oheisesta kuvasta ilmenee. Ajatelkaapas pikku koululaisia jotka ovat matkalla koulusta kotiin tai päinvastoin ja heidät ohittaa kuorma-auto, joka hädin tuskin mahtuu kadulle. Onneksi pääsääntöisesti kuljettajat osaavat katsoa tilanteen ja säätää vauhdin sen mukaiseksi, mutta toisinaan kaduilla mennään kyllä melkoista vauhtia. Niin että itsekin mielummin seisahtuu siksi ajaksi kun auto ehtii ohitse.

Jaahas, jospa sitä sitten alkaisi valmistella lounasta tuosta edellä mainitusta kanasta. Tai lähinnä sen rippeistä. Sitä ennen kuitenkin perinteiden mukaisesti pitää lukea Ilta-Sanomien näköislehti. Ja kaiken tämän jälkeen sitten päiväunille.