8. loka, 2016

Hyvää itsenäisyyspäivää

Nimittäin Kroatian itsenäisyyspäivää. Kroatia julistautui itsenäiseksi 25. kesäkuuta 1991. Tästä seurasi sitten erittäin verinen Kroatian sota, jossa sapeleita kalisuttelivat juuri itsenäiseksi julistautunut Kroatia ja Serbia, joka sai aluksi tukea vanhalta Jugoslavian liittoarmeijalta. Molempien tuntiessa itsensä, kansansa ja alueensa uhatuksi, se johti 'etnisiin puhdistuksiin' eli sotarikoksiin joita tehtailivat kumpikin sodan osapuoli. Siviilejä surmattiin ja siivilien rakennuksia tuhottiin molemmin puolin vaikkakin historia kertoo serbien suorittaneet useimmat rikokset. Mutta kuten todettu, puhtaita pulmusia eivät olleet kroaatitkaan. Sota päättyi lopulta 1995 kun Kroatian ja Bosnian armeijat hyökkäsivät yhtä aikaa serbien kimppuun Kranijassa, jotka pakenivat koettuaan totaalisen sotilaallisen, taloudellisen ja moraalisen tappion. Hyökkäys alkoi 04.08.1995 ja kesti vain neljä päivää.

Ja sitten nykypäivään. Kävelin tuolla meidän rannalla enkä jaksa ymmärtää kuinka se on muuttunut ihan muutamassa viikossa. Ranta, ei pelkästään siis kuvassa näkyvä biitsi, vaan ihan koko ranta'boulevard' on niin tyhjä, että se on melkein pelottavaa. Viimeisetkin terassit alkavat olla purettu tai ainakin kiinni, osa baareista on sulkenut ovensa talveksi eikä ihmisetkään enää liiku siellä niinkuin vielä vaikkapa syyskuussa. Talvi on siis tuloillaan. 

Yksi hyvä puoli tässä alkaneessa vuodenajassa toki on. Hyttyset, joita tuo meidän talon vieressä oleva omituinen betonijoki elättää lämpiminä aikoina, ovat kadonneet ihan täysin. Enää ei tarvitse öisin herätä ininään korvan juuressa jos hyttyskarkoitin on jäänyt illalla lataamatta. 

Tänään olisi sitten taasen Kastellan oman jalkapallojoukkueen kotipeli. Eli HK Val pelaa tuossa meidän jalkapallokentällä alkaen kello 16.00. Jännä katsoa miten minulle tänään käy, minähän olen ollut katselemassa noita pelejä jossain klubissa tähän asti. Eikä kukaan ole koskaan kysellyt minulta mitään sisäänpääsymaksua. Samalla systeemillä ajattelin mennä tänäänkin. Ja jos joku tulee kyselemään jotain, en tietenkään ymmärrä mitään...... En edes mahdollista englantia.

No joo, viikonloppu on siis alkamassa. Aurinko paistaa ja lämpöä on luvattu tälle päivälle 17-19 astetta. Juuri nyt ulkona näyttäisi olevan 13 astetta. Erinomaista viikonloppua myös kaikille lukijoilleni!