18. loka, 2016

Buongiorno!

Se on nyt kuulkaas sillä tavalla, että meikäläinen menee aivan täysillä paikallisesta. Huomaan sen usein vaikkapa siitä, että kun menen kaupaan minulle puhutaan sen enempää ajattelematta kroaatiaa. Toinen vahva indikaatio on se, että usein viereeni pysähtyy auto ja sieltä aletaan tivata ajo-ohjeita jonnekin. Tai niin ainakin luulen, enhän minä ymmärrä mitä ne sieltä minulle polottaa. Ja eihän siinä mitään, mukavaahan se on olla paikallinen. Valitettavasti tämä vie minulta sen ulkomaalaisstatuksen, jota 'vanhana likaisena miehenä' voisin käyttää surutta hyväkseni.....

Tähän väliin yksi kommentti Suomi -uutisiin. Ilta-Sanomat plimpautti puhelimeen juuri uutisen siitä, että Opetushallitus linjaa ettei ensi vuonna kouluissa puhuta enää pojista eikä tytöistä vaan oppilaita kutsutaan nimillä. Samalla pitäisi kuulemma keksiä vaihtoehtoja nimityksille virkaMIES ja lakiMIES. Tavoitteena on sukupuolineitraali kouluympäristö. Ja se minun kommentti tähän on, että ei hyvää päivää sentään! Suomella menee todella hyvin kun jollakin ihmisryhmällä on aikaa miettiä tällaisia asioita. Ja tehdä muistioita siitä. 

Olin eilen italiankurssilla. Eli opiskelin italiaa kroaatiksi, käänsin asiat päässäni sitten ensin englanniksi ja sitä kautta suomeksi. Jonkinmoinen kieliajatusketju siis. Paikalla oli minun lisäkseni seitsemän (7) daamia ja ope. Eli kaikki hyvin tähän asti. Ympäristö oli kunnossa. 

Tytöt (terveisiä Opetushallitukseen) olivat opiskelleet kieltä jo kolme viikkoa eli about kuusi tuntia. Sen lisäksi siis että yritin omaksua vierasta kieltä vieraalla kielellä, olin jo lähdössä jäljessä ainakin semmoisen puolikkaan ratakierroksen. Ja kyllähän minulle pikkaisen naureskeltiinkin. Sillä tavalla hyväntahtoisesti. Mutta kun vanhempien ihmisten täytyy keksiä aktiviteetteja aivoilleen, niin tämä kurssi niitä tarjoilee. Ihan omiksi tarpeiksi.  Ei luulisi dementian uhkaavan. 

Tänään uuniin solahtaa kokonainen kana. Se kun on täällä edullista perusruokaa. Tämä yksilö (n.1,5 kg) maksoi 33 kunaa eli siis 4,40 euroa. Syön erilaisten lisukkeiden ohella kanaa kolmisen päivää. Kauhean suurta summaa ei siis päivän päälle pääse kertymään. Jauheliha, joka on yksi suomalainen peruselintarvike, ei omaa täällä läheskään samanlaista statusta. Kaupoissa ei ole yhtä seinää täynnä erilaisia jauhelihoja eikä se ole edes niin edullista kuin Suomessa. Paketti jauhelihaa, eli n. 400-500 grammaa, maksaa täällä 26-28 kunaa eli 3,50-3,70 euroa. Jos en ihan väärin muista niin samankaltainen tuote on Suomessa edullisempaa. 

Tälle päivälle ei ole suunnitelmissa yhtään mitään erikoista. Tiskata pitäisi ja tietysti lenkillä käydä. Juuri nyt ulkona satelee ja luvassa on kuulemma sadekuuroja. Joten katsellaan sitä lenkkiä vielä....... varsinkin kun hajoitin sateenvarjoni viime myrskyssä enkä ole vielä ehtinyt hankkia uutta. Huomattavasti vankempaa kuin edellinen oli.