29. loka, 2016

Uusi aika ja mennyt viikko

Lyödäänpäs sitten taas mennyt viikko kasaan. Mutta sitä ennen hieman ihan muista asioista.

Niinkuin olen kertoillut aiemmin, meillä täällä tuo lämpötila saattaa vaihdella päivän kuluessa melkoisen rajustikin. Aamuisin on kymmenkunta astetta, päivällä voi lämpötila nousta jopa yli kahteenkymmeneen ja sitä lämpöä pitelee sitten pitkälle iltaan. Tuohon päälle jos lisätään vielä rivakka tuuli, niin varsinkin aamuisin saattaa olla melkoisen viluista.

Tämä näkyy myös ihmisten pukeutumisessa. Tuolla kylillä saattaa nähdä ihmisiä shortseissa ja t-paidoissa tai sitten ihan oikeissa talvitakeissa. Siis sellaisissa takeissa jossa on karvakaulukset ja muut vermeet. Joka on täysin ymmärrettävää. Jos lähdet liikenteeseen aikaisin aamulla, niin tuulella varustettu yhdeksän astetta tuntuu kylmältä. Tietysti. Mutta onhan se sitten iltapäivällä aika jännän näköistä kun kauppajonossa seisot siinä talvitakissa karvakauluksineen shortsittyypin perässä. Ja ulkona paistaa aurinko 22 asteessa. 

Ja juuri tätä kirjoittaessani Radio Suomi kertoo että Suomessa on keskiviikon jälkeen luvassa tuulta, pakkasta ja lunta. Jos nykyiset ennusteet pitävät paikkansa kutinsa, jopa etelään on luvassa jopa 20 cm lunta. Heh..... muistakaapa ne talvirenkaat!

Eilen oli taas koulupäivä kuten kuvasta näkyy. Opiskelimme kaikessa rauhassa kieltä kunnes oppikirjassa oli kuva naisesta ja kuva alla luki pjevacica. Eli laulajatar. Lopputunti menikin sitten kroatialaista musiikkia You Tubesta kuunnellen ja katsellen. Minulle näytettiin mm. Jugoslavian Euroviisut voittanut kappale joka oli melkoisen kauhea tekele kappaleen videosta nyt puhumattakaan. Taisi olla vuodelta 1990 tai jotain.

Muutoin eilinen päivä meni kuten perjantait yleensä. Yle Areenaan ilmestyy nimittäin perjantaina Uuden Päivän seuraavan viikon jaksot ja ne pitää katsoa aina kaikki kolme putkeen. Niinpä ilta kulahti sitten Uutta Päivää, joka on esimerkiksi vaikkapa Salattuihin Elämiin verrattuna, aivan superhuippulaatusarja. UP:ssa näyttelijät osaavat mm. näytellä mitä ei aina voi sanoa Elämien 'näyttelijöistä'.

Nyt päättyneellä viikolla täällä nautiskeltiin mm. tuoreista mandariineista sillä onhan mandariiniaika parhaimmillaan juuri nyt. Hedelmiä tuli syötyä niin suoraan puusta varastettuna kuin kaupasta ostettuina. Ja edelleenkin, voitte vain miettiä makua kun manskuja ei ole kuljeteltu sinne sun tänne pitkin Eurooppaa ennenkuin ne löytävät tiensä myyntitiskille.

Kroaatinkielen opiskelu on jatkunut. Mutta kuten huomaatte yltä, ja aikaisemmista kirjoitukstani, meiltä tuppaa karata varsinainen aihe eli kieli aina joskus ja päädymme höpöttelemään niitä näitä. Joka on sangen mukavaa sekin. Sen verran olen ottanut itseäni niskasta kiinni tämän opiskelun kanssa, että olen tehnyt töitä jopa kotonakin. Eli tehnyt kotitehtävät. Josta sain eilisellä tunnilla jopa kiitosta. Kun olin tehnyt ne kolmannen kehoituksen jälkeen......

Muutoin täällä ei tälläkään viikolla kovin suuria ole tapahtunut. Kodin sisustamisen suunnittelu on toki alkanut ja olen käynyt pari kertaa jopa ihan kaupoissakin katselemassa kaluja joita tarvitsen. Pääsääntöisesti etsin siis sänkyjä vierashuoneeseen, mutta siinä sivussa olen alkanut katsella myös jonkinlaista hyllystöä olkkariin. Eikä upottava nojatuolikaan olisi mitenkään paha.

Muistakaapa sitten ensi yönä kellojumppa. Viisareita siirrellään siis taaksepäin, eli kun kello on neljä, se onkin vasta kolme. Saa siis keväällä nukkumatta jääneen tunnin takaisinnukutuksi. Hip hei! Univelka takaisin.