31. loka, 2016

Talvi

Se olisi sitten talvi- eli niin sanottu normaaliaika. Viikonloppuna oli jälleen kerran viisareidensiirtoharjoitus, eli jos sinusta tuntuu että olet ollut kaikesta tunnin jäljessä tänään, et sitten ole vaan muistanut siirrellä niitä. Mutta nyt talvi saa siis tulla kun kerran ollaan jo talviajassa!

Suomeen on kuulemani mukaan luvattu tiistai-keskiviikon aikoihin lunta jopa ihan etelään. Ja vieläpä ihan kunnolla. Terminen talvikin on alkamassa ensi viikolla. Tämä tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella. Niin että onnea vaan sinne pohjoiseen! Sääennusteet ja kuvat Suomesta muistuttavat minua taas siitä, miksi päätin aikoinani muuttaa tänne.  

Meillä viilenee myös tällä viikolla. Ja satelee. Keskiviikon paikkeilla on luvassa sadetta semmoisessa 15-17 asteen lämmössä. Tänään vielä mittari näyttää sellaisia siedettäviä 18 asteen lukemia, olkoonkin että pihalla tuulee aika navakasti. Joka tarkoittaa sitä, että nuo asteet tuntuvat kyllä rehellisesti sanottuna hieman kylmemmiltä. Mutta kyllä tämän kanssa kykenee vielä elämään.

Käväisin aikani kuluksi viikonloppuna Trogirissa. Trogir on reilun 10.000 ihmisen historiallinen kaupunki tuossa 15 kilometrin päässä toiseen suuntaan. Siellä toisessa suunnassa on Split about saman matkan päässä. Mutta Trogir siis, historiallinen kaupunki aina vuodelta 200 eaa, on koko Keski-Euroopan parhaiten säilynyt romaanis-goottilainen rakennusryhmittymä. Kaupungista löytyy useita palatseja, kirkkoja ja torneja. Keskustan muodostaa muurien ympäröimä linnoitus pienellä saarella 1200 -luvulta.

Joten jos tännepäin eksytte, Trogiriin kannattaa tutustua. Kovin kauaa nokka ei tässä hommassa tosin tuhise, kaikki nähtävyydet ovat niin pienellä alueella että suurin osa niistä tulee tutkituksi kevyesti päivässä. Ja tuossa ajassa ehtii käymään vielä syömässäkin. Mutta mutta, koska Trogir on turistikeskus kesäisin, lompakon pitää olla kuosissa kun ja jos kaupungissa haluaa pidempää hummailla. Tais kuosissa ja kuosissa..... kuosissa nyt ainakin paikallisen míttapuun mukaan. Trogir on kalliimpi kuin vaikkapa Split, huomattavasti tunnetumpi paikka kansainvälisesti. Puhumattakaan sitten näistä meidän kylistä.....

Käväisin siis viikonloppuna kaupungissa. Sesonki alkaa olla ohi, jonka huomasi mm. siitä, että osa kesällä auki olleista paikoista oli suljettu. Eikä kaduilla, ei edes tuolla keskustan linnoituksessa, ollut niin paljon ihmisiä liikkeellä kuin ihan keskikesällä oli. Turisteja näkyi toki, mutta ne olivat lähes poikkeuksia paikallisten seassa. Kesällä tilanne on totaalisesti päinvastoin.

Viikko olisi sitten taasen aluillaan. Meillä on huomenna tiistaina pyhäinpäivä, eli yksi kansallisista vapaapäivistä. Jotka eivät kyllä ihan kauheasti ole ainakaan vielä päässeet vaikuttamaan ainakaan minun elämääni. Kaupat ovat auki  ja kaikki palvelut mitä olen tarvinnut, ovat toimineet ihan normaalisti.  Ja niin varmaan tapahtuu huomennakin. 

Mitään suurempia suunnitelmia ei alkavalle viikolle ole kertynyt. Kroaatintunteja toki, mutta muuten ei mitään ihmeempää. Vaan eihän sitä vielä tiedä mitä eteen tupsahtaa..... Kaikesta tästä lisää sitten viikolla näissä päivityksissä. Stay tuned!