15. marras, 2016

Kroatia - paras lomakohde

Kroatia on valittu jälleen yhdessä äänestyksessä parhaaksi lomakohdemaaksi. Tällä kertaa Travel+Leisure lukijat äänestivät vuoden 2016 parhaasta lomakohteesta ja äänestivät Kroatian ykköseksi (28%). Toiseksi tuli Portugali (26%) ja kolmanneksi hieman yllättäen Pittsburg.

Travel+Leisuren voittojutussa kerrataan luonnollisesti kuuluisimmat kohteet Split ja Dubrovnik, mutta nostetaan esille myös kansallispuistot, koskematon luonto hieman rannikon ulkopuolella, lukuisat hiekkarannat Adrianmeren rannoilla ja saaret, joissa 'saarihyppely' on erinomaisten lauttayhteyksien ansiosta niin helppoa kuin edullista että mukavaa. Kaupungeista esille nostettaan pääkaupunki Zagreb, Istria ja Hvar, joka on noussut yhdeksi suosikiksi Euroopan jet-setin parissa.  Kaikenkaikkiaan, täällä nyt puoli vuotta asuneena, valinta ei yllätä. Monipuolinen, ystävällinen ja mukava maa. Tervetuloa tutustumaan!

Eilen oli superkuu. Eli kuu oli pitkästä aikaa lähimmillään maapalloa. Ja kyllähän se hienosti möllötti täälläkin, ongelma siinä oli vaan se, että kuvaaminen oli vaikeaa jollei peräti mahdotonta. Ainakin minun laitteistolla. Niinpä tuo oheinen kuva on lainattu kuva, eli se ei suinkaan ole kuva meidän kuusta. Mutta kulmahampaani eivät kasvaneet eikä kädenselkään muodostunut karvapeitettä, joten kuuhulluus ei ainakaan vielä iskenyt täydellä tehollaan. Sitä odotellessa siis. 

En muista olenkan muistanut kertoa paikallisesta puhelinmaksusysteemistä, joka toimii siis myös teille jotka olette tulossa tänne lomailemaan mikäli että välttämättä halua roikkua kotimaisessa liittymässä. Näppärä keino, jos sattuu omistamaan puhelimen jossa on kaksi korttipaikkaa, on hankkia kroatilainen kortti siihen toiseen koloon. Näin paikalliset puhelut voi hoitaa paikallisella kortilla.

Ensin ostat avauspakkauksen. Siinä tulee siis kortti ja taisi siinä olla jonkunverran puheaikaa, testareita ja nettiä. Ainakin minun liittymässä. Minä nimittäin maksan 59 kunaa (7,85 euroa) kuukaudessa  ja tuo summa pitää sisällään sitten käytännössä rajoittamattoman määrän puheluita, tekstareita ja jopa nettiä. Varsinkin kun lähes jokapaikassa pääset kiinni ilmaiseen WiFiin, joten käytännössä sinun ei tarvitse juurikaan käyttää omaa 4G -yhteyttäsi. Eli omia bittejäsi siis.

Laskutuskin toimii näppärästi. Kuun vaihteessa saa operaattorilta tekstarin, jossa kerrotaan että sinä-ja-sinä päivänä olisi hyvä olla puhelintilillä tuo 59 kunaa. Jos sitä siellä ei valmiiksi ole, marssin ihan mihin kauppaan tahansa ja ostan niinsanotun BON -lipukkeen. Niitä myydään ainakin 50 ja 100 kunan hintaisina. Sitten tekstarilla lipukkeessa oleva koodi operaattorille ja niin tilillä on taas rahaa. Josta siis lohkaistaan tuo 59 kunaa kuukaudessa.  Ja homma toimii!

Sitä, kuinka paljon vaikkapa tekstari Suomeen kustantaa, en ole tullut selvittääkseni, sillä ne eivät sisälly tuohon rajattomaan tekstarimäärään. Mutta ei ne nyt konkurssia tuota jos sitä vaikkapa lapsiensa kanssa muutaman tekstarin siloin tällöin vaihtaa.

Huomenissa tulee blogipäivitys vielä normiaikoihin mutta torstaista, perjantaista tai lauantaista en osaa sanoa vielä mitään. Tuo aikahan minun pitäisi viettää Zagrebissa joten aikataulut muuttuvat siitäkin syystä. Mutta kyllä minä joka päivä jotain koitan tuottaa joka tapauksessa.