18. marras, 2016

70 kunaa

Kylläpäs olenkin ollut ovela! Ja säästänyt järjettömiä summia rahaa. Ensinnäkin, olin tulossa äsken keskikaupungilta turistikierrokselta, josta enemmän juttua sitten huomenna, ja istuin raitovaunuun. Tiesin toki, että 10 kunan arvoisia lippuja saisi ostaa kuljettajalta, mutta en vaan jaksanut tunkea itseäni melkoisen täyden vaunun läpi. Joten ajettelin, että ehkäpä Zagrebissa on ilmaiset raitiovaunut aivan kuten Helsingissä on ollut jo pitkään. Vaan eipä ollut. Heti seuraavalta pysäkiltä vaunuun astui tarkastajat, jotka luonnollisesti tivasivat lippua myös minulta. Selitin kirkkain otsin englanniksi että sorry, mistähän niitä lippuja voi ostaa, minä kun en todellakaan tiedä..... Tarkastajasetä mutisi jotain kroaatiksi, jonka tulkitsin tarkoittavan että liputtomat täällä verhoituvat englanninkielen taakse tms., mutta jatkoi matkaansa ja jätti minut rauhaan. Näin olin säästänyt siis 10 kunaa! Eli 1,33 eruoa!

Seuraava säästökohde: Tässä majapaikkani edessä ei ole ilmaisia pysäköintipaikkoja, vaan sinun pitäisi käydä automaatista lipuke. No, eilisessä hässäkässä jäi lipuke hankkimatta ja niin oli WUCin lasiin ilmestynyt 60 kunan lasku. Ja mikäpä siinä, ilomielin olisin sen maksanut. Mutta mutta, äsken kun olimme Rockyn kanssa ulkona, lappu oli hävinnyt! Joten mites maksat kun ei laskuakaan ole? Niinpä säästin siinäkin sitten lisää, tällä kertaa siis 60 kunaa, eli peräti 7,97 euroa! Tämä pääkaupungissa oleskeluhan on puhdasta säästöä!

Eilen olin siis sitten siellä jääkiekkopelissä. Hallin löytäminen, josta kirjoitin eilen, ei sitten ollut mikään ongelma, sillä nämä paikalliset kaverit tulivat hakemaan minut. Ja veivät hallille ja samantien VIP -ovesta suoraan VIP -katsomoon. Ilmeni, että toisen kaverini isä on yksi Medvesak Zagrebin suurimpia sponsoreita, joten niitä VIP -lippuja riittää. Istuimmekin sitten hallin parhaimmilla paikoilla, tarjoiluna ruokaa ja olutta. Pikkaisen harmitti se, että kuulemani mukaan vierasjoukkueen popcorn -osastolla olevat pelaajat istuvat yleensä meidän paikkojen edessä olevalla rivillä, mutta eilen ylimääräiset jokeripelaajat näyttivät olevan jossain aitossa. Olisi ollut mukava arvostella pojille heikosti mennyttä alkukautta..... Tällä kertaa siinä edessä istui kuulemma joku kroaattiurheilija, joka voitti viime kesän olympialaisissa kultaa. Jossain lajissa, joka jäi minulle hieman auki, mutta niitä olympiavoittajiahan tässä maassa riittää.

Itse peli oli ihan mukiinmenevä. Tosin minun on hieman hankala arvostella sillä kyseessä oli ensimmäinen livepelini tällä kaudella. Katsojia Zagrebin kakkoshallissa oli arviolta semmoiset kolmisen tuhatta päätä, huomionarvoista oli fanipäädyn oikeastaan koko ottelun kestänyt kannustus ja laulu, jolla he saivat välillä jopa osan hallia mukaan. Jokerikannattajia oli toisessa päädyssä noin 15-20 kappaletta, joiden täytyi tuntea olonsa melko tyurvalliseksi, sillä heitä vahti peräti kolme turvamiestä.  

Eli mukavaa oli. Olo oli kuitenkin jotenkin absurdi, ajatelkaapa nyt. Minä muutan Suomesta Kroatiaan, jota ei todellakaan tunneta valtaisasta jääkiekko-osaamisestaan tai -innokkuudestaan. Puoli vuotta täällä asuttuani löydän itseni zagrebilaisen jäähallin VIP -katsomosta kahden fanaattisen jääkiekkoihmisen välistä katsomasta KHL -kiekkoa ja keskustelemassa mm. siitä, miksi Barkovin alkukausi on ollut niin kuiva NHL:ssä. Ihan kaikkea ei aina voi käsittää. Eikä varmaan tarvitsekkaan.

Kovasti houkuttelivat minua jäämään vielä yhdeksi yöksi ja lähtemään katsomaan heidän kanssaan Medvesakin lauantain kotipelin Dynamo Rigaan vastaan. Mutta ei, eiköhän me vanhat herrat pakkauduta huomenaamuna WUCiin ja suunnata nokka kohti kotia. Mutta siitä, ja tietysti myös tämänpäiväisestä privaattisightseenistä sitten huomenissa, myöhemmin iltapäivällä, lisää.